Joulumaille isoista kaupungeista – tässä alueen kuntien joulukertoimet


Etelän kaupungeista suunnataan jälleen joulunviettoon pohjoiseen, kertoo Tilastokeskus. Päivitetyltä Joulukerroin-kartalta löytyy tilanne kunnittain. Kerroin kuvaa väestön muutosta joulupäivänä suhteessa tavallisena päivänä kunnassa olevaan väestöön. Laskenta perustuu mobiilipaikannusdataan.

Kaupungeista eniten väkeä jouluksi houkuttelee Jämsä. Sen joulukerroin on 1,54 eli joulupäivänä Jämsässä on 54 prosenttia enemmän väkeä kuin tavallisesti. Helsingin joulukerroin on 0,86 eli 14 prosenttia helsinkiläisistä suuntaa muualle joulun viettoon. Muita alhaisen joulukertoimen kaupunkeja ovat Tampere (0,77), Kajaani (0,80), Jyväskylä (0,84), Kuopio (0,84), Vaasa (0,85) ja Pirkkala (0,86).

Maan neljänneksi suurin kaupunki Vantaa kuitenkin erottuu joulukertoimella 1,02, eli se vetää väkeä joulupäiväksi hieman tavallista väestömäärää enemmän. Maan korkeimmat joulukertoimet löytyvät jälleen Lapista. Korkein joulukerroin 2,2 on Kolarilla, jossa väestö siis yli kaksinkertaistuu jouluna.

Tilastokeskuksen kehittämispäällikkö Pasi Pielan ja yliaktuaari Ossi Nurmen laatiman kertoimen mukaan Keski-Suomi on maan jouluuntunein maakunta. Suurimmalla osalla sen kunnista joulukerroin on noussut ja kaikkien muiden paitsi Jyväskylän väestö kasvaa jouluksi. Kunnittaisten joulukerrointen mediaaniin osuu nyt Kalajoki kertoimellaan 1,15.

Läntisen Uudenmaan kunnista korkein joulukerroin on Hangossa, 1,1. Kaupungin väestömäärä kasvaa siis tavallisesta 10 prosenttia jouluna. Inkoo pääsee aivan tuntumaan kertoimellaan 1,09. Eikä kaukana ole kertoimen 1,06 saava Raaseporikaan.

Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ