Pisteet eivät tarttuneet EIF:n hakasiin


Viimeisen vartin pelannut Arttu Sivonen pääsi tekemään Valkeakoskella liigadebyyttinsä. Guillermo Morais kävi inkoolaiskasvatin kimppuun. (Kuva: Patric Westerlund)

EIF hyppäsi Veikkausliigassa rinta rottingilla koskeen, mutta tuloksena ei ollut vieläkään mitään sellaista, joka kolahtaa kunnolla. Rantaleijonan lailla Valkeakosken Hakan vieraskentällä haastanut sarjanousija jäi nuolemaan näppejään, kun myskinhajuisella tehokkuudella rokottanut kotijoukkue vei voiton maalein 2-1 (1-0).

Ottelun alku oli EIF:lle avauskierroksen tapaan kamala. IFK Mariehamn osui viimeksi jo kuudennella minuutilla ja Haka tarvitsi tihutöiden toteuttamiseen vain kolme ja puoli minuuttia. Vierailla oli rangaistusalueella seitsemän ukkoa isäntien neljää vastaan, mutta Haymenn Bah-Traoren keskitystä puolustettiin seisovin jaloin ja Arian Kabashin selän takaa esiin luikerrellut Maissa Fall pukkasi etutolpalta verkkoon.

Toinen jakso käynnistyi suorastaan selkäpiitä karmivasti, kun Tehtaan kentän sankarit lisäsivät johtoaan vain 15 sekunnin jälkeen. Evangelos Patoulidis kaatoi ensin vettä laitapakki Väinö Vehkosen korvasta ja kiskaisi sitten Kabashin kautta pallon yli voimattoman veräjänvartijan Ramilson Almeidan.

Almeida kurotti avausjaksolla komeasti EIF:n ensimmäisen torjunnan liigassa ja Patoulidis ohjasi Elias Mastokankaan uljaasta ulkosyrjäkeskityksestä rimaan, mutta toisella puoliajalla Haka ei saanut 2-0-osuman jälkeen pelistä enää mitään otetta. Vihreäpaidat kaappasivat kontrollin ja olivat loppua kohden ronskisti niskan päällä.

Salomo Ojala vastasi perjantaina EIF:n ainokaisesta. Tässä entinen Haka-kärki kilvoittelee pallosta toppari Nicolas Dantaksen kanssa. (Kuva: Patric Westerlund)

Maarianhaminassa kahdesti maalannut Noah Lundström jäi Valkeakoskella pimentoon, mutta entinen Haka-hyökkääjä Salomo Ojala pinkaisi vaihdosta piinaamaan pirkanmaalaisia. Lundströmin nyytit Ahvenanmaalla syöttänyt Nasiru Mohammed toimi jälleen vasemmalta laidaltaan esityön tekijänä ja nätisti pallon kesyttänyt Ojala kilautti kavennuksen. Sama mies olisi voinut tuikata Kalle Katzin tarjoilusta vielä tasoituksenkin, mutta vitosen viivalta tähdätty syöksypusku karahti kivuliaasti ohi.

Askel eteenpäin

EIF loi riittävästi tekopaikkoja ja tilanteenpoikasia, joista ei kuitenkaan saatu kohti Anton Lepolan vartioimaa maalia tarpeeksi tavaraa. Useat kudit kilpistyivät puolustajiin tai leijailivat hornantuuttiin.

Haka ojensi toisella jaksolla tahtipuikon tammisaarelaisille, jotka veivätkin peliä vieraskentällä merkillisen paljon. Nuori Simon Lindholm kahmi hanakasti pallollista vastuuta ja tuki keskikentältä pirteästi hyökkäyksiä.

EIF:n urheilujohtaja Peter Haglund näkikin perjantain pelissä edistysaskeleita Maarianhaminan visiittiin nähden, vaikka puolustuspäähän ja otteluiden alkuihin kaivataankin ryhtiliikettä.

-Tasaisen avausjakson jälkeen meillä oli tilastojen mukaan toisella jaksolla 72 prosenttia pallonhallintaa ja moninkertaisesti enemmän vaarallisia hyökkäyksiä kuin Hakalla. Takaiskumaaleissa ei ollut Maarianhaminan tapaan kyse tyhmistä virheistä, vaan 1-0 oli hyvin tehty osuma ja 2-0 tuli epäonnekkaasta kimmokkeesta. Toki näissä tilanteissa pitäisi puolustaa vielä paremmin ja aggressiivisemmin, Haglund totesi.

Nasiru Mohammed on syöttänyt joukkueensa kaikki kolme maalia liigataipaleen alkumetreillä. Evangelos Patoulidis yritti pysyä ghanalaislaiturin perässä. (Kuva: Patric Westerlund)

EIF on pelillisillä esityksillään jo kunniakkaasti karistanut heittopussin viittaa harteiltaan, mutta Haglundin mukaan rikkonainen valmistautumisjakso näkyy yhä otteissa.

-Olemme fyysisesti vielä vähän perässä. Esimerkiksi Kabashi ja Mohammed eivät ole vielä täydessä kunnossa. 2-3 viikon kuluttua tilanne tulee olemaan toinen, Haglund veikkaili.

Kärkimies Tiemoko Fofana on pääsemässä hiljalleen harjoituksiin täydellä teholla, mutta maalivahtiosastolla koettiin takaisku, kun kreikkalaishäkkäri Nikos Giannokopoulos joutui sairastuvalle Maarianhaminassa tulleen kolhun takia. Hän parantelee takaristisidettä 6-8 viikkoa. Almeida kantaa sillä välin päävastuun ja kakkosvahtina on 18-vuotias Onni Rintamäki.

-Ryhmässä pitäisi olla kolme maalivahtia, joten pitää nyt katsoa mitä ratkaisuja keksimme, Haglund pähkäili.

Inkoolaiskasvatti Arttu Sivonen pääsi Valkeakoskella tekemään liigdebyyttinsä pelattuaan viimeisen vartin. EIF kohtaa huomenna tiistaina Suomen cupin kolmannen kierroksen vierasottelussa Tampere Unitedin kakkosjoukkueen (Kolmonen) ja sunnuntaina on evakossa Myyrmäellä pelattavan ensimmäisen ”kotiottelun” vuoro Veikkausliigassa AC Oulua vastaan.

Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ