Kulttuuri


Tulevaisuuden kirjaston halutaan olevan monipuolinen monitoimitalo

Kirjastojen käyttäjäkyselyn mukaan tulevaisuuden kirjaston tulee olla monipuolinen monitoimitalo. Kirjastotoimi kartoitti syksyllä asukkaiden toiveita ja mielipiteitä Raaseporin kirjastoista. Kysely tehtiin mm. siksi, että Raaseporiin suunnitellaan lähivuosina uusia kirjastotiloja. Lue lisää näköislehdestä


Hurja Piruetti pyörii flow-tilassa

Pari vuotta sitten Aalto-yliopiston rakentamassa Utelias mieli-näyttelyssä esiteltiin sähkötekniikan historiaa innovaatioiden kautta. Ensimmäinen Suomessa valmistettu dynamo, ensimmäinen pohjoismainen suprajohteinen moottori ja vaikka galvanometri olivat joitakin aikamme mullistuksia.
Katja Köngäs ei varsinaisesti ole mikään keksintö, mutta hän olisi yhtä hyvin voinut olla näyttelyn vetonauloja. Mukaansatempaavalla ja alati innostuneella otteellaan Länsi-Uudenmaan tanssiopiston dynaaminen rehtori sähköistää ympäristön, kuin ”katjanaattori” konsanaan.


Eput pääesiintyjäksi, Ruotsista etsitään vielä

Karjaan keskustan kupeessa kesäkuun lopussa järjestettävän kaksipäiväisen Raasepori Festivaalin pääesiintyjäksi saapuu legendaarinen pitkän linjan suomalaisbändi Eppu Normaali. Mukana seuraa pianisti Iiro Rantala ja luvassa on täyslaidallinen tuttuja hittejä.


Tarinoita ja esineitä museokokoelmien kätköistä

Mitä mahdatkaan tietää vanhempiesi, isovanhempiesi ja esi-isiesi elämästä ja vaiheista? Jokaiselle esimerkiksi isovanhempiensa kanssa aikaa viettäneelle lienee nimittäin kovin tuttu lause ”silloin kun minä olin nuori”.


Eurooppalainen festivaaliprojekti käyntiin

Raaseporissa suunnitellaan jo täydellä teholla kesällä 2020 Karjaalla järjestettävää European People´s Festival-tapahtumaa. EPF:n kansainvälinen hallitus kävi tutustumassa järjestämispaikkoihin viikonloppuna, jolloin paikkakunnalle saatiin vieraita 11 Euroopan maasta.


The WaLe´s tarjosi parhaat biitit

Nuoria musiikkilahjakkuuksia etsinyt, uusia kykyjä esitellyt ja ensimmäistä kertaa järjestetty Grand Beat-kilpailu huipentui viikonloppuna loppukilpailuun Karjaan Tryckeri-teatterissa.
”Vuoden beat”-palkinnon sai paikallisten nuorten soittajien yhtye The WaLe´s


Hangon elokuvajuhlien teemana vapauden kaipuu ja naisnäkökulma

Kun lokakuu vaihtuu marraskuuksi, sää kylmenee ja tuntuu siltä, että viimeinenkin päivänvalo katoaa paksun pilvipeitteen taakse, niin juuri silloin alkavat Hangon elokuvajuhlat. Hankolaiset voivat poiketa lukuisien elokuvien valoisampiin ja lämpimämpiin maailmoihin ja se voi olla kuin pienoisloma, jolla selviää ainakin joulun valoisampaan aikaan. Elokuvajuhlat alkavat torstaina 31. lokakuuta.


Mystiikkaa ja unenomaista tunnelmaa syksyyn

Raaseporin valokuvakeskuksen loka-marraskuun upea näyttely “Lennä, lennä” tulkitsee uudella tavalla perinteisen lastenlaulun kasvukertomuksen teemat. Luvassa on mystiikkaa ja unenomaista tunnelmaa, jossa maalaukset ja kuvat heräävät eloon.


Georges von Swetlik - Tenholan kirkko myöhäisenä talvipäivänä (1970-luku, munaöljytempera)

Taideharrastaja Christer Forsskåhl: Georges von Swetlikin taidetta myydään Bukowskilla pilkkahintaan

Raaseporilaisten kannattaa huomioida, että heidän oman taiteilijansa Georges von Swetlikin maalauksia on viime vuosina lisääntyvässä määrin alkanut ilmestyä huutokauppoihin. Von Swetlik (s. 1912 Pietarissa, k. 1991 Tammisaaressa) asui melkein kaikissa Raaseporin entisissä kunnissa 1950-luvulta alkaen, jolloin hän oleskeli säännöllisesti Tenholassa.


(Havainnekuva: Arkkitehtitoimisto Stefan Ahlman Oy)

Päättäjillä riittää punnittavaa Raaseporin isoissa kulttuuri-investointihankkeissa

Tammisaareen suunniteltu uusi taidemuseo lisäisi toteutuessaan karkeiden kustannuslaskelmien – ja hankkeen tässä vaiheessa pikemminkin vasta kustannusarvioiden – mukaan kaupungin vuotuisia käyttömenoja noin 100.000 eurolla, kaupunginjohtaja Ragnar Lundqvist kertoo.