Hanko jättää VNF:n ja Novagon


Hangon kaupunginvaltuusto on päättänyt kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaisesti, että Hangon kaupunki eroaa Västra Nylands folkhögskola -kuntayhtymästä vuoden 2025 alusta lukien.

Helena Lesch-Saarinen (r) piti päätöstä valitettavana, mutta ymmärsi tilanteen ja myös syyt eroamiselle.

-Olisin ehdottanut asian palauttamista, mutta aika ei enää riitä, koska vuosi loppuu ja meillä ei ole enää kokousta, hän sanoi. Isäntäkunta Raasepori on kutsunut kuntayhtymän jäsenkunnat koolle asian johdosta, koska erohaluja on muuallakin. Kokous on kuitenkin vasta 12. joulukuuta.

-On huono asia, jos VNF lakkautetaan, se on ollut monelle hyvä koulu, mutta valitettavasti opiskelijamäärät ovat laskeneet viime vuosina. Katsotaan mitä tapahtuu ja tuleeko muualtakin samanlaisia päätöksiä, Lesch-Saarinen sanoi.

Sture Söderholm (r) totesi, että jos kuntayhtymästä halutaan luopua, siitä pitää ilmoittaa vuotta aikaisemmin.

”Jos erotaan, niin erotaan”

Sivistystoimenjohtaja Karl-Erik Gustafsson kertoi osallistuvansa kokoukseen tulevana tiistaina.

-Tässä vaiheessa meillä ei ole paljon vaihtoehtoja. Olemme toki avoimia keskustelulle ja olemme omistaja vielä koko vuoden 2024. Ehkä opistolle löydetään uusi rakenne, tässä on vuosi aikaa miettiä yhteistyön ja jatkamisen edellytyksiä, Gustafsson sanoi.

Sami Laine (sd) oli asiasta toista mieltä.

-En halua tänne sellaista politiikkaa, että ensin päätetään eroamisesta, jotta voisimme neuvotella paremmat edellytykset jatkaa yhteistyötä. Jos erotaan, niin erotaan, Laine kiteytti.

Hän kehui samalla päätöspykälän valmistelua ja sanoi sen olevan kahden vuoden aikana parhaiten laadittu. Asiassa oli valmiiksi kaikki päätöksentekoon tarvittava tieto ja hyvät perustelut.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi niin ikään sopimuksen menettelytavoista Novago Yrityskehitys Oy:n lakkauttamisesta. Hanko irtautuu Novagon toiminnasta ja yhtiötä koskeva osakassopimus päättyy Hangon osalta vuoden 2023 lopussa. Ehdotus hyväksyttiin ilman puheenvuoroja.

Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ