Andreas Rönnberg valittiin vuoden raaseporilaiseksi


Vuoden raaseporilainen on jälleen valittu avoimella äänestyksellä, joka oli tänä vuonna jopa erittäin tasainen. Muissa kategorioissa voittajan valitsivat kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta, nuorisovaltuusto ja kaupunkikehitysjaosto.

38 prosenttia äänistä

Vuoden raaseporilaiseksi valittu Karjaan BK-46:n miesten käsipallojoukkueen päävalmentaja Andreas Rönnberg sai 515 ääntä ja 38 prosenttia kaikista äänistä. Toiseksi sijoittunut Pohjan kirkonkylän kyläyhdistyksen puheenjohtaja Marianne Liitelä sai 483 ääntä. Kolmanneksi ylsi Tammisaaren vanhan kaupungin yhdistys 353 äänellä.

Vuoden raaseporilaiseksi valittu Andreas Rönnberg on ollut jo useita vuosia mukana kehittämässä seuran junioritoimintaa juniorijoukkueen valmentajana. Hän on ollut myös osaltaan myötävaikuttamassa siihen, että Karjaa sai takaisin paikkansa käsipallon pääkaupunkina BK-46:n voittaessa Suomen mestaruuden pitkän tauon jälkeen ja lisäksi myös useita Suomen cup-titteleitä. Kansainväliset ottelut ovat tuoneet paikkakunnalle vielä lisää näkyvyyttä.

Puvustamosta ja opastuksista

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta myönsi kulttuuripalkinnon vapaaehtoistyötä tekeville Margareta Ahlforsille ja Jörgen Engroosille.

Ahlfors on vastannut jo usean vuoden ajan VNUR:n ylläpitämän Tryckeri-teatterin puvustamosta, josta löytyy yli 6 000 vaatetta ja erilaisia asusteita. Lautakunnan mukaan Ahlfors pitää paikan järjestyksessä ja hän teki ison urakan viime kesänä, kun koko puvustamo siirrettiin vanhasta Tryckiksestä uuteen Fokukseen.

”Teatteripuvustamo ja Maggi Ahlfors ovat tärkeitä koko kaupungille, koska puvustamo on avoinna myös yksityishenkilöille, yhdistyksille ja muille toimijoille”, lautakunta vielä mainitsee.

Engroos palkitaan puolestaan ansioistaan Hangon rintamamuseossa ja bunkkerimuseossa. ”Oppaana Engroos on uskomattoman hyvä. Hän saa kaikki osallistujat kiinnostumaan kiehtovalla ja mielenkiintoisella tavallaan puhuessaan eläytyen, innostuneesti ja selkeästi”, lautakunta perustelee valintaa.

Engroos vastasi taannoin myös sodanaikaisen Irma-bunkkerin kunnostuksesta ja sai innostettua hankkeeseen myös useita muita vapaaehtoisia. Sitoutumisellaan alueen sotahistoriaan Engroos on tehnyt lautakunnan mukaan merkittävän kulttuuriteon.

Sateenkaarelle nuorisopalkinto

Raaseporin Sateenkaari -yhdistys saa nuorisovaltuuston nuorisopalkinnon kiitokseksi siitä, että yhdistys jatkaa työtä Raaseporin pride-tapahtuman järjestämisessä.

”Tällä tavoin nuorisovaltuusto haluaa kiinnittää huomiota siihen tärkeään työhön, jota yhdistys tekee HBTQIA+ -kysymysten ja monimuotoisuuden puolesta Raaseporissa. Nuorille on erityisen arvokasta saada vahvistusta ja huomata myös, että oman identiteetin kirjo voi olla monenlainen”, valinnan perusteluissa mainitaan.

Helander saa urheilupalkinnon

Vuoden urheilupalkinnon saa keihäänheittäjä Oliver Helander. Oliver on kotoisin Karjaalta ja hän edusti IF Raaseborgia vuoteen 2022, jolloin siirtyi Vaasaan ja Oulun Pyrinnön riveihin.

Kaudella 2022 Helander voitti kultaa Paavo Nurmen kisoissa ja heitti uuden ennätyksensä 89,83, mikä merkitsi viidettä sijaa maailmantilastossa ja neljättä sijaa Suomen kaikkien aikojen tilastoissa. Helander edusti Suomea yleisurheilun MM-kisoissa Yhdysvalloissa kesällä 2022 ja pääsi finaaliin, jossa sijoittui kahdeksanneksi. Helander on kilpaillut aiemmin myös EM-kisoissa ja olympialaisissa, ja nyt hänen tähtäimensä on vuoden 2024 Pariisin olympialaisissa.

Ensimmäinen kestävästä kehityksestä

Ensimmäistä kertaa jaettavan kestävän kehityksen palkinnon saa tammisaarelainen Jalofoods ja Oy Soya Ab.

Kaupunkikehitysjaoston mukaan yritys on tehnyt pitkäjänteistä ja kokonaisvaltaista työtä kehittääkseen ympäristöystävällistä liiketoimintaa. Tästä mainitaan esimerkkinä tehtaan uusi biokaasulaitos.

Jalofoods luovuttaa palkintosumman kuntouttavan työtoiminnan työpajalle Tammisaareen. Yritys toivoo, että varat ohjataan yksikön työviihtyvyyteen tai muuhun toiminnan kehittämiseen.

Voittajat palkittiin perjantaina palkintojenjakotilaisuudessa, joka on katsottavissa tallenteena kaupungin Facebook-sivulla.

Kuvassa vasemmalta Maggi Ahlfors, Jörgen Engroos, Raaseporin Sateenkaari -yhdistyksen edustajat, kaupunginjohtaja Petra Theman, Andreas Rönnberg, TamFix-pajalta Tommi sekä ohjaaja Arja Kvick ja Jalofoodsin toimitusjohtaja Jouko Riihimäki. Oliver Helander on ulkomailla harjoitusleirillä. (Kuva: Raaseporin kaupungin Facebook-videolähetys)
Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ