Etelä-Uusimaa

Koronavilkku-sovelluksen käyttö lopetettiin


Koronaviruksen tartuntaketjujen katkaisua tehostavan Koronavilkku-sovelluksen käytöstä on luovuttu. Kesäkuun 1. päivästä lähtien sovellus ei enää varoita altistumisesta tai tallenna tietoja kohtaamisista, eikä sen avulla ei voi enää ilmoittaa tartunnasta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan sovelluksen käyttö on lopetettu pysyvästi ja sen voi poistaa puhelimesta. Sovelluksen käytöstä luovutaan, sillä nykyisessä epidemiatilanteessa sen käytölle ei ole enää perusteita.

Laajamittaisesta testauksesta on luovuttu monilla alueilla ja testausta kohdennetaan vain tiettyihin rajattuihin ryhmiin, kuten terveydenhuollon ammattilaisiin ja riskiryhmiin. Virallisesta testauksesta luopuminen on tarkoittanut myös sitä, ettei tartunnasta sovelluksella ilmoittamiseen tarvittavia avauskoodeja ole enää laajasti annettu.

2,5 miljoonaa käyttäjää

Koronavilkku otettiin käyttöön elokuun lopussa vuonna 2020. Sovelluksen latausmäärä rikkoi miljoonan rajan vain noin vuorokausi julkaisunsa jälkeen.

Parhaimmillaan Koronavilkulla oli 2,5 miljoonaa käyttäjää ja 64 000 käyttäjää ilmoitti tartunnastaan sovelluksen avulla. Taloustutkimuksen tekemän kyselyn mukaan 23 prosenttia Koronavilkun käyttäjistä kertoi saaneensa ilmoituksen mahdollisesta altistumisesta. Kyselyyn vastasi noin 4 000 ihmistä.

Koronavilkun kehittäminen, käyttöönotto ja ylläpito piti sisällään sovelluskehityksen lisäksi lainsäädäntötyötä, terveydenhuollon toiminnan muutoksia, tietoturvan ja -suojan varmistamista sekä laajaa kansalaisviestintää.

-Kyseessä oli kansallisesti merkittävä ponnistus ja kokonaisuudesta opittiin paljon. Oppeja voidaan hyödyntää tulevaisuudessa, jos vastaaville sovelluksille tulee tarvetta. Suomessa ja EU-tasolla ollaan tekemässä tutkimuksia Koronavilkun ja sen kaltaisten sovellusten vaikuttavuudesta, THL:n teknologia- ja riskienhallintajohtaja Aleksi Yrttiaho kertoo.

Koronavilkun budjetti oli kuusi miljoonaa euroa, josta lopulta käytettiin 5,1 miljoonaa. Euroopan unioni rahoitti hanketta noin 150 000 eurolla.

Koronavilkun merkitys oli ihmisissä, jotka sitä käyttivät, ja terveydenhuollon ammattilaisissa, joiden vastuulla oli avauskoodien antaminen sairastuneille sovelluksen käyttäjille. THL kiittääkin kaikkia sovelluksen käyttäjiä ja terveydenhuollon ammattilaisia yhteiseen ponnistukseen osallistumisesta. Koronavilkku oli laitoksen mukaan yksi maailman käytetyimmistä koronasovelluksista maan asukasmäärään suhteutettuna.

Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ