Etelä-Uusimaa

Poliisi toivoo malttia koulujen päättymisviikonlopun viettoon


Poliisi ilmoittaa valvovansa taas koulujen päättäjäisviikonloppuna 3.-5. kesäkuuta nuorten päihteiden käyttöä koko maassa. Valvonnan painopistealueita ovat erityisesti nuorten kokoontumispaikat, kuten lasten leikkipaikat sekä päiväkotien ja koulujen pihat. Valvontaa tulee olemaan monilla paikkakunnilla yhteistyössä nuoriso- ja sosiaalitoimen sekä aluehallintoviraston alkoholitarkastajien kanssa.

Poliisi muistuttaa, että alle 18-vuotiaiden alkoholin käytöstä tehdään aina ilmoitus vanhemmille ja lastensuojeluviranomaisille. Lisäksi seurauksena on useimmiten 40 euron rikesakko.

Valvonnalla pyritään ehkäisemään myös alkoholijuomien välitystä alaikäisille sekä alaikäisten alkoholin hallussapitoa ja käyttöä. Poliisi puuttuu normaaliin tapaan myös muihin yleisten paikkojen häiriöihin ja humalajuomiseen.

Ei alkoholia alaikäisille

Alkoholin välittäminen alaikäiselle on rikos. Poliisi vetoaakin täysi-ikäisiin, etteivät nämä välittäisi alkoholia yhdellekään alaikäiselle.

Vuodesta 2010 lähtien järjestetyistä tehovalvonnoista on viikonlopun aikana poliisin haltuun tullut noin 2 000-2 500 litraa erilaisia alkoholijuomia. Lastensuojeluilmoituksia poliisi on joutunut tekemään vuosittain 700-1 200.

-Alkoholin hallussapitorikkomuksiin syyllistyneiden ja lastensuojeluilmoitusten määrät ovat tosin viime vuosina olleet laskemaan päin ja toivomus tietysti on, että sama trendi jatkuisi, poliisitarkastaja Ari Järvenpää Poliisihallituksesta sanoo.

Vaarana alkoholimyrkytys

Poliisin kokemuksen mukaan koulujen päättymisviikonloppuna monet lapset ja nuoret käyttävät alkoholia usein ensimmäisiä kertoja elämässään. Tottumattomat käyttäjät eivät osaa arvioida käyttämänsä alkoholin määrää ja sen vaikutuksia, mistä seurauksena saattaa olla alkoholimyrkytys.

-Päihtyneellä lapsella tai nuorella myös riski rikoksen uhriksi joutumiselle ja erilaisille humalavahingoille kasvaa, Järvenpää sanoo.

Viranomaiset muistuttavat, että vastuu lapsista, nuorista ja heidän tekemisistään on vanhemmilla.

-Eli poliisin ohje koulujen päättymisjuhliin valmistuvien lasten ja nuorten vanhemmille onkin se, että lasten kanssa sovitaan juhlintaan selvät pelisäännöt, ja että lapsiin ollaan yhteydessä illan mittaan, Järvenpää sanoo.

Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ