Attendon lisättävä henkilökuntaa toiminnan keskeyttämisen uhalla


Artikkelin loppuun lisätty 11.3. klo 12.37 Attendo Oy:n aluejohtajan Simo Saarasen kommentit aluehallintoviraston määräyksestä.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on antanut Attendo Oy:lle määräyksen lisätä henkilökuntaa vanhusten tehostetun palveluasumisen yksikössä Villa Pentbyssä Karjaalla. Määräystä on noudatettava toiminnan keskeyttämisen uhalla, joten yksikössä todetut puutteet ovat vakavia.

Aluehallintovirasto otti joulukuussa Villa Pentbyn valvontaansa Raaseporin kaupungin tekemien valvontahuomioiden johdosta. Saamiensa epäkohtailmoitusten vuoksi Raasepori valvoi yksikköä tiiviisti syyskuusta marraskuuhun 2020.

Raaseporin huomioiden mukaan yksikössä oli puutteita mm. lääkehoidon ja saattohoidon toteuttamisessa, ravitsemuksessa ja päivittäisessä asiakaskirjaamisessa. Asiakkaita hoidettiin vuoteeseen eikä yksikössä järjestetty viriketoimintaa, aluehallintovirasto tiedottaa.

Yllätyskäynti joulukuussa

Raaseporin kaupunki ja aluehallintovirasto pitivät epäkohtia vakavina. Aluehallintovirasto tiedottaa osallistuneensa Villa Pentbyn valvontaan kaupungin tukena lokakuusta alkaen.

Aluehallintovirasto teki yksikköön joulukuun 18. päivältä ennalta ilmoittamattoman tarkastuskäynnin.

-Tarkastuskäynnillä kävi muun muassa ilmi, että asiakkaita hoidettiin edelleen vuoteeseen, ruoan laatu ei ollut parantunut, viriketoimintaa ei ollut tarjolla ja henkilökuntaa oli liian vähän, aluehallintoviraston sosiaalihuollon ylitarkastaja Päivi Vainio tiedottaa.

-Tarkastuskäynnin jälkeen aluehallintovirasto sai Attendolta selvityksiä, joiden perusteella henkilökunnan määrässä on huomattavaa vaihtelua ja etenkin viikonloppuisin henkilökuntaa on vähemmän työssä kuin arkisin, Vainio jatkaa.

Aluehallintovirasto toteaa päätöksessään, että kaikilla asiakkailla on oikeus saada tarvitsemansa palvelut kaikkina viikonpäivinä ja kaikkina vuorokauden aikoina. ”Aluehallintovirasto ei voinut valvontahuomioidensa eikä Villa Pentbytä koskevien selvitysten perusteella varmistua asiakasturvallisuudesta ja palvelun laadusta”, tiedotteessa mainitaan.

Yhtiö ei reagoinut

Aluehallintoviraston näkemyksen mukaan palvelujen tuottaja Attendo Oy ja toimintayksikkö Villa Pentbyn johto eivät reagoineet riittävällä tavalla ohjaukseen, jota Raasepori antoi. Lisäksi epäkohtien korjaamiseksi tehtävät käytännön toimenpiteet viipyivät liian kauan.

”Sijaintikunta on ensisijainen valvova viranomainen, jonka ohjaukseen tulee reagoida samoin kuin aluehallintoviraston tai Valviran antamaan ohjaukseen”, aluehallintovirasto huomauttaa. Attendo Oy:n on raportoitava asiakas- ja henkilökuntatilanteesta aluehallintovirastolle huhtikuun loppuun mennessä ja sen jälkeen kahden kuukauden välein lokakuun loppuun asti.

Valvira antoi vuoden 2020 helmikuussa Attendoa ja sen alaisia yhtiöitä koskevan määräyksen, joka koskee vanhustenhuollon yksiköitä. Attendoa on edellytetty ryhtymään toimenpiteisiin kaikissa vanhustenhuollon toimintayksiköissä mm. henkilöstömitoituksen korjaamisessa siten, että henkilökuntaa on asiakkaiden tarpeita vastaavasti kaikkina vuorokauden aikoina ja kaikkina viikonpäivinä.

Välittömään asiakastyöhön osoitetun henkilökunnan mitoituksen on pitänyt olla vuoden 2021 alusta alkaen vähintään 0,55 työntekijää asiakasta kohden. Palvelujen tuottaja vastaa siitä, että henkilökunnan määrä ja rakenne vastaavat asiakkaiden määrää ja palvelujen tarvetta.

Attendo aikoo noudattaa määräystä

”Vaadittu mitoitus saattaa olla korkein Suomessa”

Attendo Oy ilmoittaa noudattavansa viranomaisen määräyksiä ja tekevänsä vaaditut toimenpiteet Villa Pentbyn tehostetun palveluasumisen yksikössä.

-Aluehallintoviranomaisen vaatimukset ovat erittäin kovat. Päätöksessä edellytetään noin 25-35 prosenttia enemmän hoivahenkilökuntaa suhteessa yksikön toimilupaan ja myös suhteessa kaikkiin muihin Raaseporin alueen hoivakoteihin, Attendon aluejohtaja Simo Saaranen kommentoi.

Vaadittu hoitajamitoitus on yhtiön mukaan noin 20 prosenttia korkeampi kuin Raaseporin kaupungin kanssa tehdyssä sopimuksessa määritelty mitoitus.

Saaranen toteaa, että jokainen pystyy ymmärtämään, kuinka merkittävällä tavalla vaatimus nostaa palvelutuotannon kustannuksia. Muissa yksityisissä ja kunnan omassa toiminnassa tuotetaan hänen mukaansa samanlaista ympärivuorokautista hoivaa ikäihmisille merkittävästi pienemmillä henkilöstömitoituksilla.

-Kun vaatimukset eivät perustu toimilupaan, palvelusopimukseen, vanhuspalvelulakiin tai asukkaiden todelliseen hoivan tarpeeseen niin pidämme nyt esitettyjä vaatimuksia virheellisinä ja kohtuuttomina, Saaranen sanoo.

Attendo ilmoittaa toimittaneensa valvontaviranomaiselle yksityiskohtaiset tiedot asukkaiden hoidon tarpeesta.

-Näiden perusteella toteutunut mitoitus on ollut ja on tällä hetkellä 0,6, mikä vastaa asiakkaiden hoivan tarvetta. Valvontaviranomaisen uusi vaatimus edellyttää kuitenkin mitoitukseksi noin 0,76, joka meidän tietojemme mukaan saattaa olla jopa korkein vaadittu mitoitus ikääntyneiden ympärivuorokautisessa hoivassa Suomessa, Saaranen sanoo.

Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ