Etelä-Uusimaa
Lue sunnuntain näköislehti maksutta

Poker run-veneilytapahtuma vaati kuolonuhrin


Hangon traagisessa onnettomuudessa olivat osallisena katamaraani ja kovapohjainen kumivene, eli nk. rib-vene, joka jäi nopeuskokeeseen osallistuneen ja reitiltä pois ajautuneen pikaveneen alle. (Kuvat: Otkes)

Onnettomuustutkintakeskus selvittää Hangon onnettomuutta

Vasta alakouluikäinen lapsi kuoli ja toinen henkilö loukkaantui Poker run-veneilytapahtumassa sattuneessa onnettomuudessa lauantaina. Onnettomuus tapahtui Itäsataman edustalla järjestetyn pikaveneiden nopeuskokeen yhteydessä.

Onnettomuuteen johtaneet tapahtumat alkoivat, kun läheltä veneiden nopeuskokeen maaliviivaa liikkeelle lähtenyt vene jätti peräaallon ja nopeuskokeeseen osallistunut vene lähestyi samaan aikaan maalialuetta kovalla vauhdilla. Pikavene osui noin 150 metrin päässä maaliviivasta veneen peräaaltoon muuttaen suuntaansa kohti nopeusajoväylän pohjoispuolella olleita yleisöveneitä. Pikavene osui yhden yleisöveneen kylkeen viistosti.

Onnettomuudessa oli osallisena viisi henkilöä. Nopeuskokeeseen osallistuneessa kilpaveneessä oli yksi henkilö ja sen alle jääneessä huviveneessä neljä ihmistä. Onnettomuudessa menehtynyt ja loukkaantunut henkilö olivat huviveneessä. Alueella oli Poker run-osallistujaveneiden lisäksi jokakesäiseen tapaan runsaasti huviveneliikennettä.

Apu onnettomuuspaikalle saatiin nopeasti ja Länsi-Uudenmaan poliisi sekä Onnettomuustutkintakeskus aloittivat onnettomuuden tutkinnan. Onnettomuustutkintakeskus tulee keskittymään erityisesti yleisötapahtumien järjestämistä koskeviin turvallisuuskysymyksiin.

Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja, professori Veli-Pekka Nurmi kertoo, että tutkinnassa kiinnostaa erityisesti kolmen veneen liikkeet, eli nopeusajoväylälle aaltoja aiheuttaneen veneen liikkeet, yleisöveneeseen törmänneen pikaveneen liikkeet ja pikaveneen alle jääneen yleisöveneen asema ja liikkeet. Otkesin mukaan tapahtumat kestivät kaikkiaan noin minuutin.

Pelastustoimiin osallistui lukuisia yksiköitä Suomenlahden merivartiostosta, pelastuslaitokselta, poliisista sekä vapaaehtoisesta meripelastusseurasta. Lisäksi tehtävään hälytettiin lääkärihelikopteri ja Rajavartiolaitoksen meripelastushelikopteri.

Länsi-Uudenmaan poliisilaitos vastaa onnettomuuden tutkinnasta.

-Tapauksesta on laadittu rikosilmoitus rikosnimikkeillä liikenneturvallisuuden vaarantaminen, kuolemantuottamus ja vammantuottamus. Rikosnimikkeet tarkentuvat esitutkinnan edetessä, tutkinnanjohtaja, komisario Markus Ramstedt tiedottaa.

Tutkinnanjohtaja Ramstedt kertoi maanantaina iltapäivällä, että veneonnettomuuden esitutkintaa jatketaan mm. asianosaisten ja todistajien kuulusteluilla.

-Esitutkinnan ollessa näin alkuvaiheessa, poliisi ei voi käsitellä tapauksen yksityiskohtia julkisesti. Asiat selvitetään esitutkinnassa kuulusteluiden ja teknisen tutkinnan avulla. Esitutkinta saattaa kestää useita viikkoja ja siitä tiedotetaan lisää kun se on mahdollista, Ramstedt ilmoitti. Tämän arvellaan tapahtuvan todennäköisesti keskiviikkona.

Veneilytapahtuma keskeytettiin lauantaina välittömästi onnettomuuden jälkeen ja samalla peruttiin myös pikaveneille suunniteltu reittiajo Kasnäsiin. Järjestäjäorganisaatio ilmoitti tuoreeltaan syvän järkytyksensä onnettomuudesta ja lähetti surunvalittelunsa asianosaisille. Järjestäjät tiedottivat myös auttavansa viranomaisia tutkinnassa kaikin tavoin.

Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ