Lakko pysäytti liikenteen Hangossa, Inkoossa puolet


Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton AKT:n keskiviikkoaamuna aloittama lakko pysäytti tavaraliikenteen käytännössä lähes kokonaan myös Hangon satamassa.

Toimitusjohtaja Anders Ahlvik sanoo, että satamayhtiölle lakon taloudellinen vaikutus ei ole vielä muutaman päivän aikana kovinkaan merkittävä, ja tavara kulkee eteenpäin tavalla tai toisella jossain myöhemmässä vaiheessa.

-Mutta kansantaloudellisesti vaikutus on jo aivan toista mittaluokkaa, kun vienti pysähtyi. Toivottavasti osapuolet pääsevät sopuun mahdollisimman nopeasti ja lakko saadaan loppumaan, Ahlvik sanoo.

Tilannetta ei mitenkään auta se, että Suomi on Ahlvikin mukaan jo vajonnut tai ainakin vajoamassa taantumaan, vaikka EU:n alueella näytettäisiin muutoin vältyttävän pahimmalta.

-Taantuma näkyi jo loppuvuodesta. Elämme jo muutenkin vaikeimpia aikoja, mutta toivotaan että tilanne paranee keväällä, Ahlvik kommentoi.

Hän painottaa, että Hangon satama on avoinna edelleen vuorokauden ympäri kaikkina viikonpäivinä, mutta ahtausliikkeiden työt ja niiden käsittelemä tavara on pysähdyksissä. Satamassa kulkee näin vain pieni määrä sellaista tavaraa, jota ahtausliikkeet eivät käsittele. Ahtausliikkeet tiedottavat erikseen lastinkäsittelymahdollisuuksistaan.

Huoltovarmuustuotteet liikkuvat

Inkoo Shipping Oy:n toimitusjohtaja Thomas Bergman kertoo keskiviikkoaamuna alkaneen lakon leikanneen noin puolet Inkoon sataman liikenteestä.

-Olemme hieman erilaisessa asemassa muihin satamiin verrattuna, sillä käsittelemme täällä varsin paljon huoltovarmuustuotteita, ja saamme jatkaa sitä lakosta huolimatta. Tällaisia kriittisiä tuotteita ovat muun muassa puuhake, pelletti ja hiili, joiden käsittelyyn olemme saaneet luvan AKT:lta, Bergman sanoo.

Ilman sitä esimerkiksi Helsinki saattaisi kylmetä vain parissa päivässä, jolloin tilanne saattaisi ollakin jo aivan toinen kuin nyt. Inkoon satamassa työskentelee noin 30 ahtaajaa, joista suurin osa on lakossa, ja osa tekee välttämättömiä huoltovarmuustöitä.

Lakko kohdistuu viennin lisäksi kaikkiin merirahtina tuotantopanoksia tuoviin yrityksiin sekä mm. ruokaan, lannoitteisiin, lääkkeisiin, komponentteihin ja kulutushyödykkeisiin. Lakko koskee myös kumipyöräliikennettä, jätekuljetuksia sekä säiliöauto- ja öljykuljetuksia.

”Vastuullisuus on kaukana”

Lakko alkoi keskiviikkona ahtausalalla ja kolmella autoliikenteen alalla. Lakot jatkuvat satamissa toistaiseksi. Samaan aikaan alkaneet kuorma-auto-, säiliöauto- ja öljytuotealan lakot päättyvät 21. helmikuuta. Terminaalitoiminta-alan lakko jatkuu helmikuun 22. päivään saakka. Lisäksi AKT on antanut uusia lakkovaroituksia maaliskuun alkuun. Se koskisi myös linja-autohenkilökuntaa.

AKT:n tavoitteena on palkankorotukset, joilla reaalipalkat eivät laske. Myös työehtojen laadullisessa kehittämisessä on sen mukaan vielä sopimatta tärkeitä kysymyksiä.

Satamaoperaattorit ry. pitää ahtausalan lakkoa vastuuttomana ja toteaa, että AKT:n toiminnasta on vastuullisuus kaukana. Edunvalvontajärjestön toimitusjohtaja Juha Mutru toteaa, että vain 1 800 ahtaajan lakko hiljentää toiminnan kaikissa Suomen satamissa, joiden kautta kulkee 90 prosenttia Suomen ulkomaankaupasta. Rahassa se vastaa 280 miljoonaa euroa vuorokaudessa.

-Emme voi ylittää palkankorotuksissa vientiteollisuuden tasoa, sillä olemme riippuvaisia vientiyrityksistä asiakkaina, Mutru tiedottaa ja ennakoi lakosta mittavia vahinkoja.

Työnantajien edunvalvontajärjestön mukaan ahtaajat ansaitsevat keskimäärin 4 000 euroa kuukaudessa ja lisineen kuukausipalkka nousee yli 4 400 euroon.

Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ