Etelä-Uusimaa

Grönholmille rallicrossin MM-pronssia


Niclas Grönholm selätti Nürburgringin talviset olosuhteet menestyksellä ja nousi MM-sarjan pronssille.(Kuva: Jan Kåre Rafoss)

Saksa on nasta maa, ainakin jos asiaa Niclas Grönholmilta kysytään. Inkoon oma poika kiihdytti Nürburgringin radalla rallicrossin MM-sarjan pronssille selvittyään ehjin nahoin päätösviikonlopun talvisesta taiteilusta ja ruotsalaisten ryntäilyistä.

Grönholm lähti kahteen viimeiseen osakilpailuun neljäntenä, mutta kuroi Kevin Hansenin 10 pisteen etumatkan kiinni ja niisti kuudella pinnalla ohi. Hyundai-kuski sijoittui kahdella edellisellä kaudella sarjassa neljänneksi eikä mestaruutta tavoitellut mies pronssista riehaantunut.

-Tavoitteeni olivat korkeammalla, mutta tarvittava tasaisuus puuttui. Siitä saan syyttää itseäni, sillä ajauduin alkukaudesta kolareihin ja menetin paljon pisteitä. Mahdollisuuteni mestaruuteen menivät käytännössä jo kahden ensimmäisen osakilpailun jälkeen, Grönholm muisteli yhdeksän osakilpailua käsittäneen sarjan vaiheita tiimin tiedotteessa.

-Pronssi kuitenkin maistuu ja on kivempi kuin nelossija. Uskon, että kaikki tiimissämme ovat tulokseen tyytyväisiä, hän jatkoi. 25-vuotiaasta Grönholmista tuli vasta toinen suomalainen MM-mitalisti rallicrossin pääluokassa. Topi Heikkinen huuhtoi hopeaa kaudella 2014. Marcus Grönholmin manageroima GRX Management Team kasvatti samalla kauden mitalisaaliinsa kolmeen, sillä jo aiemmin rallin puolella ajoivat inkoolainen Emil Lindholm (WRC3) ja Jari Huttunen (WRC2) luokissaan pronssille.

Voitto kotiin

Talvi yllätti autoilijat Saksassa ja lumisade maustoi soppaa. Lajin säännöt eivät tunne nastarenkaita, joten lumessa liukasteltiin sadekelin renkailla. Ensimmäisessä alkuerässä kärrynsä lähtöviivalle sammuttanut Grönholm tokeni semifinaalin kakkosruutuun, josta hän kampesi erässään toiseksi. Finaalin lähtökiihdytyksessä inkoolainen nykäisi kolmannesta ruudusta toiseksi, mutta takaa tölvinyt Timmy Hansen ajoi surutta perään ja työnsi ”Nipen” peränpitäjäksi. Grönholm kykeni nousemaan vielä viidenneksi ja ohitti yhteistilanteessa Kevin Hansenin pisteellä.

Sunnuntaina sompailtiin samanlaisessa säässä. Timmy Hansenkin toisti edellispäivän temppunsa semifinaalissa ja tuuppasi Grönholmin kärkipaikalta hännänhuipuksi. Tästä sisuuntuneena mies kipusi kolmanneksi ja Hansenin aikasakon myötä vielä kakkoseksi. Finaalissa Grönholm päästeli neljä kierrosta kärjessä. Mennessään jokerilenkille hän oli jo karannut ylivoimaiseen johtoon ja juhli maalissa kauden kolmatta ja uransa kuudetta osakilpailuvoittoa.

-Onneksi kärki meni jokerille jo alussa ja pääsin ajamaan kärjessä puhtaalla tuulilasilla. Jos joku olisi tullut eteen, niin finaalini olisi ollut siinä, sillä automme tuulilasin pesujärjestelmästä loppui vesi. Aikamoinen näytös, Grönholm jutteli. Hän tulee jäämään historiaan myös viimeisen polttomoottoriautoilla ajetun MM-osakilpailun voittajana, sillä ensi kaudella alla hyrräävät täyssähköautot.

Maailmanmestaruuden vei neljännen tittelinsä rohmunnut Johan Kristoffersson, joka vaahtosi päätösviikonloppuna 17 pisteen takamatkalta Timmy Hansenin ohi. Vanhemman Hansenin ajotyyli puraisi miestä koipeen, sillä lauantaina hänet hylättiin finaalissa ja sunnuntainakin hän menetti pisteitä semifinaalin aikasakkoon.

Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ