Etelä-Uusimaa

BK rynni voimalla välieriin


Karjaan omat Kippari-Kallet popsivat kreivin aikaan pinaattia pötsiin ja sulkeutuivat supervoimiensa suosioon miesten käsipalloliigassa. BK-46 kampitti urheiluhalliin eksyneen Pirkkolan Brutuksen katalasti kumoon ja päihitti Dickenin ylemmän jatkosarjan kriittisessä kamppailussa maalein 29-22 (14-11).

Voitto merkitsee sitä, että BK sijoittuu sarjassa toiseksi ja marssii Cocksin perässä suoraan välieriin. BK ja Cocks kohtaavat toisensa sarjan päätöskierroksella Riihimäellä lauantaina, mutta tuossa ottelussa ei enää panosta ole.

Ilmeikästä menoa

BK:lla on ollut tällä kaudella isojen pelien ympärillä kummallinen kaava. Ensin se on ollut kippari kallellaan ja sitten purjeet pulleana. Ennen cupin finaalia joukkueen puolustus- ja maalivahtipeliin liittyi paljon kysymysmerkkejä, mutta finaalissa Dicken saatiin kuriin ja Miksu Heinonen loisti maalissa.

Ennen välieräpaikan ratkaissutta keskiviikon ottelua BK oli lusmuillut laiskan kotivoiton SIF:stä, mutta oli nyt huippuvedossa. Aivan kuin karkkipaitojen pitäisi kaivautua hetkeksi kuoppaan, josta voi taas parhaimpaansa ponnistaa.

-Jos onnistumme aina voittamaan nämä tärkeät pelit, niin se sopii minulle ihan hyvin. Tästä eteenpäin on vain tärkeitä pelejä tulossa, Sebastian Säkkinen totesi.

-Jotkut ehkä ajattelevat, että jos voitamme Dickenin tähän tyyliin, niin meidän pitäisi voittaa SIF 15 maalilla. Mutta jokainen peli alkaa tilanteesta 0-0 ja on oma tarinansa. Emme ole koneita, Nico Rönnberg muistutti. BK-46 pinnisti kauden parasta puolustuspeliä ja maalivahtitaistossa Heinonen suorastaan nylki Tuomas Laitisen. Rönnberg aavisti jutun juonen jo hallille saapuessaan.

-Kaikkien ilmeistä näki, että tänään on lataus tapissa. Ei ole kyse yksittäisten pelaajien asenteesta, vaan joukkueasenteesta, missä autamme toisiamme ja keskitymme tehtäväämme. En ole maailman paras puolustaja, mutta tajuan, että vähintään puolet puolustuspelistä on tahdosta kiinni ja sitä meillä tänään oli, hän sanoi.

Cup-finaalin ja tämän ottelun perusteella BK on löytänyt puolustuspeliinsä jotain, jolla se Dickenin lamaannuttaa. Tarkempia tietoja ei jaeta, sillä joukkueet voivat hyvin mahdollisesti kohdata toisensa välierissä.

-Kerron siitä ehkä kauden jälkeen. Sanotaan näin, että pysyimme tänäänkin hyvin suunnitelmassa. Henkistä yliotetta tässä molemmat hakivat, mutta toisaalta pudotuspelit ovat oma maailmansa eivätkä nämä voitot enää paljon siellä paina, Säkkinen tuumi.

Dickenillä on mietittävää, sillä joukkue saapui helmikuussa cupin finaaliin 16 ottelun voittoputkessa, mutta on siitä lähtien poistunut kentältä viidesti Cocksia ja BK:ta vastaan ilman voittoa.

Hujoppi haaviin

Dickenin hyökkäys ei roiku täysin Max Granlundin varassa, mutta hujopin onnistumiset sitä vahvasti ruokkivat. Hän ei osunut avausjaksolla edes ns. ladon seinään, ja puolet osumista syntyi toisella puoliskolla pelin karattua jo käsistä.

BK rikkoi tehokkaasti Granlundin vapauttamiseen tarkoitettuja ajoja, eikä Dickenin B-suunnitelma silmiä hivellyt. Ian Martinin omasta vauhdista ottamien heittojen kanssa voidaan elää ja sentterihärkä Tadas Stankevicius jäi viivalla pyörimään Robin Sjömanin mankeliin. Dicken ajautui niin ulos raiteiltaan, ettei kahden miehen ylivoimallakaan saatu parempaa paikkaa kuin Gusten Montosen pienen kulman laitaheitto.

-Avausjaksolla he rokottivat virheistämme pari maalia, mutta toisella jaksolla meillä oli homma täysin hallussa. Dickenin pakeilla oli vaikeaa ja Max joutui tekemään maaliensa eteen töitä, Rönnberg sanoi.

Dicken ei ole tätä nykyä enää edes kovin hurmaava kontrauskopla eikä saanut sitäkään kautta helpotusta. BK:n ajoittain hyperaktiiviseksi hullaantunut puolustaminen johti sitä vastoin riistoihin ja kontratuhoihin. Toisella jaksolla tempo tosin laski niin, että molemmat soutivat puolen kentän peliä.

Nilkasta viis

BK:n soutu oli asemapelissä pitkään melko yksiairoista, sillä paljon oli Rönnbergin vedon varassa. Jac Karlsson siirtyi 2-0-maalinsa jälkeen tyystin operaattorin rooliin eikä muilta pakeilta saatu ainuttakaan kihausta. Tällä kertaa pärjättiin Rönnbergin ruoskalla, jota hän lähti heti paukusta rajusti lyömään.

-Ei siinä ollut mitään suunnitelmaa, mutta olemme vähän puhuneet siitä, että otan itse heittäjän roolia ja Jac keskittyy pelinrakenteluun. Lähden haastamaan ja hakemaan heittoa ja jos sieltä aletaan tulla vastaan, niin teen muille paikkoja. Kyllä Jac saa mieluusti heittää enemmänkin, mutta se riippuu siitäkin, millaiseksi peli muodostuu. Tänään meni näin, Rönnberg sanoi.

Cup-finaalissa nilkkansa loukannut mies ei ole vieläkään kunnossa ja liikkuminen oli paikoin vaivalloista.

-Pidin vain yhdeksän päivää taukoa ja vamma oli kuitenkin aika kipeä. Ei olisi ehkä kannattanut tulla jo Cocksia vastaan takaisin, vaan olisi pitänyt vielä hetki huilata. Katsotaan nyt, vaivaako se vielä jatkossa, hän tuumi. Miten on mahdollista leipoa kärkipelissä 12 maalia, vaikka ei pysty edes kunnolla kentällä juoksemaan?

-Hyvä kysymys. Pystyn kyllä pelaamaan, mutta tietyissä liikkeissä nilkasta on haittaa. Huomenna siinä on varmasti kiva patti.

Kerran sadasta

BK:n hyökkäystehot koostuivat aika pitkälti Rönnbergin rummutuksesta sekä Säkkisen ja Linus Lindbergin kontrauksista. Enempää ei tähän hätään kaivattu.

-Eikö se ole niin, että jos joku juttu toimii, niin sillä mennään, Säkkinen hymähti.

Hän sai käytännössä lyödä naulan Dickenin arkkuun (23-14), kun laituri nousi alivoimalla yllättäen heittoon yhdeksän metrin viivalta ja ohitti Laitisen tyhjää haroneen käden.

-Kerran sadasta menevät nuo heitot sisään. Kukaan ei odota, että lähden tuossa tilanteessa heittämään, Säkkinen sanoi.

BK odottaa nyt vastustajaa välieriin, jotka pyörähtävät aikataulun mukaan käyntiin 31. maaliskuuta.

-Tauko tulee hyvään paikkaan, sillä tässä on ollut aika tiivis pelitahti. Muillakin pelaajilla on pieniä vaivoja kiusana ja niitä pääsee hetkeksi parantelemaan, Rönnberg sanoi.

Hän edustaa Säkkisen ja Robin Sjömanin kanssa maajoukkuetta tulevalla viikolla Sveitsi-otteluissa, mutta tulee todennäköisesti pelaamaan vain torstain kotiottelussa, jos nilkka kestää. Sveitsin reissun Rönnberg jättää väliin, sillä vaimolla alkaa laskettu aika olla käsillä.

Ottelutilastot
BK-46: Nico Rönnberg 12/20 (7 m 3/3), Sebastian Säkkinen 6/7, Linus Lindberg 6/6, Kenneth Dahlberg 2/2, Jac Karlsson 1/3, Robin Sjöman 1/1, Linus Sjöman 1/1, Stefan Trpchevski 0/3, Oliver Nordlund 0/2. Yhteensä 29/45 (64 %).
Maalivahdit: Miksu Heinonen (60 min.) 17 torjuntaa.
Jäähyt: R. Sjöman 2 x 2 min, Lindberg, Rönnberg 2 min. Maalit BK:lle 3-2.
Pallonmenetykset: 10.
Dicken: Max Granlund 6/10, Benny Broman 3/5, Joacim Broman 3/3 (7 m 3/3), Ian Martin 2/10, Filip Söderlund 2/5, Oskar Monnberg 2/4, Anton Remy 1/4, Gusten Montonen 1/3, Tadas Stankevicius 1/2, Tuomas Laitinen 1/1. Yhteensä 22/47 (47 %).
Maalivahdit: Tuomas Laitinen (60 min.) 9 torjuntaa.
Jäähyt: Granlund, Stankevicius, Montonen 2 min. Maalit BK:lle 3-0.
Pallonmenetykset: 11.

Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ