Etelä-Uusimaa

Hanko Brankiksen joulukalenteri tuo valoa pimeyden keskelle


Kuvassa vasemmalta Inkeri Konttinen, Nina Häggroth ja Merja Aho.

Kulttuuri- ja monitoimitalo Brankis on tarjonnut rakennuksen ikkunat nuorten taiteilijoiden käyttöön. Nyt jokainen voi Nycanderinkadulla sijaitsevan rakennuksen ohi kävellessään ihastella hankolaisten koululaisten rakennuksen ikkunoihin taiteilemaa joulukalenteria, josta paljastuu joka päivä uusi jouluaiheinen kuva.

Oppilaiden lisäksi joulukalenterin toteuttamiseen ovat panoksellaan vaikuttaneet Brankiksen hallituksen puheenjohtaja Nina Häggroth ja hallituksen jäsen Merja Aho, sekä Hankoniemen yläasteen ja lukion kuvaamataidon opettaja Inkeri Konttinen. Mannerheimin Lastensuojeluliiton Hangon yhdistys on tukenut hanketta taloudellisesti.

Joulukalenteri ja joulutalo

Brankiksen visiona on tulla hankolaisten olohuoneeksi. Häggroth ja Aho kertovat rakennuksen tarjoavan erinomaiset puitteet monipuoliselle kulttuuritoiminnalle.

-Esiintymislava mahdollistaa elävän musiikin ja näytelmien esittämisen. Täällä on myös oma kahvila, josta järjestyy tarjoilu tilaisuuksien yhteydessä. Brankis tarjoaa monipuolisen tilan kokoontumiselle ja luovalle toiminnalle, Häggroth sanoo.

Koronarajoitukset ovat luonnollisesti vaikuttaneet myös Brankiksen toimintaan.

-Olemme joutuneet ennen joulua perumaan joulumarkkinat ja joulumyyjäiset, Aho kertoo.

Positiivista on kuitenkin se, että Brankiksesta kehkeytyi kaupungin joulukalenteri ja pienten ryhmien joulutalo.

-Koimme tärkeäksi järjestää jotain peruuntuneiden tapahtumien tilalle. Mieleeni nousi ajatus joulukalenterista ja suurempia ikkunoitakin on kalenteria varten sopivasti 24. Otin yhteyttä kuvaamataidon opettaja Inkeri Konttiseen, joka innostui asiasta ja sai yläasteen oppilaat lähtemään mukaan, Aho kertoo.

-Keskustelin asiasta myös keskuskoulun opettajan Kari Virtasen kanssa. Hienoa, että mukana on myös Keskuskoulun viidennen ja kuudennen luokan oppilaiden tekemiä töitä. Anoimme rahoitusta MLL:n Hangon yhdistykseltä ja he ovat lahjoittaneet Brankiksen jouluvalot ja -koristeet, hän jatkaa kiitollisena.

Valonpilkahduksia pimeyteen

Brankista voi tälläkin hetkellä vuokrata pienryhmien käyttöön. On tärkeää, että myös korona-aikana on mahdollista kokea yhteisöllisyyttä, vaikka turvallisuudesta ei luonnollisestikaan tule tinkiä.

-Elämme vuoden pimeintä aikaa ja kulunut vuosi on ollut todella poikkeuksellinen. Koronan takia esille nousee päivittäin negatiivisia asioita. Brankiksen joulukalenteria voidaankin pitää eräänlaisena valonpilkahduksena pimeyden keskellä, kun rakennuksen ikkunoista loistaa valo luomaan joulun tunnelmaa, Häggroth sanoo.

Konttinen perehdytti oppilaitaan mm. Martta Wendelinin jouluaiheiseen taiteeseen ja sai oppilaat innostumaan joulukalenterista.

-Tämän pohjalta oppilaat lähtivät ideoimaan ja toteuttamaan töitään. Tekijät opiskelevat kuvaamataitoa valinnaisena oppiaineena. Alkuvaiheessa ideat suorastaan rönsyilivät ja meillä oli oikein hauskaa. Kannustin oppilaita inspiroitumaan Wendelinin töistä, mutta tuomaan töihin oman kädenjälkensä, hän kertoo.

Oppilaat saivat itse valita, onko työ sisällöltään uskonnollinen vai ei. Yhteinen nimittäjä töille on se, että ne liittyvät jouluun. Häggroth toivoo, että joulukalenteri lisäisi kiinnostusta Brankista kohtaan.

-Toivon, että vuokraustoiminta jälleen käynnistyisi ja ihmiset kiinnostuisivat tilasta ja vuokraisivat sitä esimerkiksi juhliin ja muihin tilaisuuksiin. Seuraavaksi ryhdymme järjestämään täällä omia tempauksiamme ja luomme sitä kautta yhteisöllisyyttä kaupunkiin, hän sanoo.

Naiset toivottavat kaikille jaksamista.

-Se on tässä tilanteessa tärkeää. Tukekaa toisianne ja olkaa luovia, koska luova toiminta auttaa jaksamaan, he sanovat hyvää joulua toivottaen. -Marko Niemi

Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ