Posti ei ehtinyt toimittaa kokousmateriaaleja ajoissa


Raaseporin kaupunginvaltuusto (arkistokuva)
Raaseporin kaupunginvaltuusto (arkistokuva)

Kaupunginvaltuuston kokous jäi pitämättä esityslistojen puuttumisen vuoksi

Kaupunginkanslia postitti Raaseporin kaupunginvaltuuston kokouksen esityslistat ja liitteet kaupunginvaltuutetuille hyvissä ajoin ja tavalliseen tapaan melkein viikko ennen kokousta viime viikon tiistaina.

Raaseporin hallintosäännön mukaan kokouskutsujen ja esityslistojen tulee olla perillä vähintään neljä päivää ennen kokousta. Tällä kerralla seitsemän päivää ei riittänyt Postille. Kaupunginvaltuuston kokouksen piti olla maanantaina 16. syyskuuta, mutta illan tullen todettiin – asia selvisi tosin käytännössä jo viikonloppuna – että kokousta ei voida pitää, koska kaikki valtuutetut eivät ole saaneet esityslistoja, eivätkä ole siten ehtineet tutustua kokousmateriaaliin.

Kaupunginvaltuuston ensimmäisen varapuheenjohtajan Ulf Heimbergin (sd) mukaan tämä koski erityisesti varavaltuutettuja, joilla ei ole pääsyä kaupungin sisäiseen järjestelmään, jossa kokousliitteet ovat nähtävillä kokonaisuudessaan toisin kuin kaupungin kotisivulla.

-Kokous alkaa, mutta emme voi pitää kokousta syistä, jotka eivät johdu Raaseporin kaupungista, vaan yhteistyökumppanin toiminnasta. Kokouksesta maksetaan kilometrikorvaukset mutta ei kokouspalkkiota, Heimberg ilmoitti kokouksen aluksi laillisuutta ja päätösvaltaisuutta koskeneessa pykälässä ja lopetti kokouksen siihen. Kokous pidetään tulevana maanantaina syyskuun 23. päivänä.

-Tämä kokous oli kutsuttu koolle kaupungin puolelta aivan kuten pitääkin, mutta tässä pitää huomioida myös oikeudenmukaisuusperiaate, koska niin moni oli jäänyt ilman esityslistaa ja liitteitä, Heimberg sanoo.
Hän toteaa myös, että aivan kokonaan paperittomaan kokouskäytäntöön kaupungissa tuskin päästään, sillä ainakin valtuuston puheenjohtajalla on hyvä olla käytettävissä molemmat kieliversiot paperimuodossa työskentelyn helpottamiseksi.

-Tämä tapaus vauhdittaa kuitenkin jo vireillä olevaa uudistusta kohti sähköisiä kokouksia, Heimberg sanoo.

Kaupunginsihteeri Thomas Flemmich arveli maanantaina, että todennäköisesti osa valtuutetuista ehtii saada listat vielä päivän aikana, mutta joillekin ne saapuvat vasta myöhemmin viikolla. Flemmichin mukaan listat eivät ole jääneet aiemmin tulematta näin laajassa mittakaavassa.

-Noudatamme aiemmin tehtyä päätöstä, jonka mukaan valtuutetut saavat esityslistat edelleen paperimuodossa mikäli niin haluavat. Kuusi nykyistä valtuutettua on ilmoittanut, että heille riittää sähköinen versio, loput haluavat esityslistan myös paperimuodossa, Flemmich kertoo.

Hän toivoo samalla, että postin kulun pettäminen olisi opetus, joka vauhdittaa Raaseporissa paperittomaan kokousmenettelyyn siirtymistä. Kaikilla päättäjillä ei ole käytössään kaupungin hankkimaa tietokonetta, jolla esityslistojen ja muiden kokousmateriaalien lukeminen onnistuisi.

Flemmichin mukaan osa päättäjistä on myös luopunut laitteestaan. Tämä koskee lähinnä teknistä ja kaavoituslautakuntaa, joissa pelkkä sähköinen päätöksenteko ei ole onnistunut, ja kaupungin hankkimia laitteita on annettu takaisin. Asia on kuitenkin muuttumassa.

-Lähtökohta on, että kaikilla valtuutetuilla olisi oma lukulaite tai niin kutsuttu padi, muussa tapauksessa kaupunki hankkii sellaisen. Meillä on meneillään uudistus, jossa rakennetaan luottamushenkilöportaalia, ja pyrkimys on että vuoden vaihteesta lähtien myös valtuuston kokoukset ovat paperittomia, Flemmich kertoo.

Flemmichin mukaan kaupunginvaltuuston esityslistojen postittaminen maksaa kaupungille noin 10.000 euroa vuodessa ja yhden kokouksen materiaalien postituskulut ovat 1.300 euron paikkeilla. Lisäksi materiaaleihin kuluu valtavasti paperia.

Heimberg muistelee, että joskus Raaseporin alkuaikoina valtuuston esityslistoja ja runsaita kokousmateriaaleja jouduttiin ajamaan kotiovelle tuolloin vielä selvästi isommalle päättäjäjoukolle. Kaupunginhallituksen esityslistoja on jouduttu toisinaan kuljettamaan päättäjien kotiin taksikyydilläkin.

Valtuutetut kokoontuivat maanantaina infotilaisuuteen Tammisaareen kello 17 kuulemaan palveluverkkoselvityksestä, mutta kaupunginvaltuuston kokous päätettiin yksissä tuumin pitää myöhemmin. Posti saattaa saada kaupungilta vielä korvausvaatimuksen postitusjupakasta. Kaupunginsihteeri Flemmich kertoi tiistaiaamuna asian olevan mietinnässä, ja ainakin jonkinlainen palaute tai reklamaatio on luvassa.

Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ