Stig Nordmanin muistonäyttely esillä Onomassa


Fiskarin käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden osuuskunnan Onoman perustajajäseniin kuuluneen Stig Nordmanin (1928-2019) valikoituja töitä on esillä muistonäyttelyssä osuuskunnan myymälässä Fiskarissa. Näyttelyn ovat kuratoineet Ann-Sofie Nordman, Kristina Nordman ja Matleena Kalajoki.

Stig Nordman käytännössä kasvoi verstailla ja pajoilla ja oli itseoppinut monen materiaalin käyttäjä jo ennen eläkevuosiensa opintoja, jolloin hän suoritti hopeasepän leimaustutkinnon.

-Luulen että isä halusi jo nuorempana puusepäksi ja tehdä taidetta ja käsitöitä työkseen, mutta hänen äitinsä halusi, että poika opiskelee ”kunnollisen ammatin”. Niinpä isä opiskeli metsäteknikoksi, monipuolisen taiteilijan ja käsityöläisen tytär Ann-Sofie Nordman kertoo.

Stig Nordman teki työuransa pedagogina, metsänhoitopäällikkönä sekä konsulttina puisto- ja ympäristöasioissa muun muassa Fiskarissa.

-Hän viihtyi hyvin myös metsäalan töissä. Hän rakasti ja arvosti puita. Meille lapsillekin metsä tuli tutuksi, tytär kertoo.

Fiskarin puulajipolkukin on aikanaan syntynyt Stig Nordmanin aloitteesta.

-Isä ymmärsi paikallisen luonnon monipuolisuuden ja nosti esiin erityisen komeita yksilöitä.

Stig Nordman oli myös hyvin kiinnostunut kulttuurihistoriasta ja arkeologiasta ja vaali kulttuuriperintöä. 1990-luvulla Kiskossa sijaitsevaa Malmbergetin kaivosaluetta alettiin restauroimaan hänen aloitteestaan ja hän myötävaikutti monen vanhan rakennuksen ja kulttuurimaiseman säilyttämiseen.

Kekseliästä leikkiä

-Isä oli hirveän kekseliäs. Hän tiesi puusta kaiken ja osasi käyttää kaikkia puulajeja siten, että niiden parhaat puolet tulivat hienosti esille, Ann-Sofie ihastelee isänsä kätten jälkeä ja esittelee puukkoa, jolla Nordman voitti Suomen mestaruuden.

Stig Nordman työsti mielellään puukkoja, joista useita palkittiin. Tytär Ann-Sofie Nordman esittelee suomenmestaruuspuukkoa.

Myös puukkojen nahkaiset tupet Nordman teki itse, terät hän teetätti muualla. Jo 1950-luvulla Nordman takoi hopeaa ja teki monenlaisia puutöitä – myös huonekaluja, joista muutamat tuolit ovat esillä ja myös istuttavissa näyttelyssä. Toinen näyttelyn tuoleista on yhdestä puusta veistetty.

-Usein isä kuitenkin teki mielellään pieniä esineitä. Sellaiseen soveltuivat hyvin pienet puut, kuten omena- ja luumupuu, syreenikin, Ann-Sofie kertoo.

Rakkaus tekemiseen

Ann-Sofie kertoo perineensä isältään rakkauden käsillä tekemiseen.

-Ei materiaalilla ole niin väliä, eikä tekniikallakaan, tärkeintä on tekeminen. Kun on pohjalla perustaidot, oppii helposti uutta, Ann-Sofie vakuuttaa.

Stig Nordman piirsi, maalasi, työsti puuta ja metalleja ja myös jakoi osaamistaan. Käsitöiden lisäksi Nordman kehitti ja patentoi useita työkaluja, koneita ja muita välineitä metsäteollisuuden käyttöön.

Nordmanin tyttäret ovat perineet isältään lahjakkuutta, joka on ulottunut jo yli aiempienkin sukupolvien.

-Sisareni on kultaseppä ja minä tekstiiliartenomi. Olen myös käynyt puuseppäkurssin. Opintojeni aikana olin harjoittelussa isäni verstaalla ja teimme monenlaista yhdessä, Ann-Sofie kertoo. Stig Nordmanin muistonäyttely oli nähtävillä Onoma Shopissa elokuun 2021 loppuun saakka.

Natalia Teikola

Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ