Taiteentekijät tempaisivat ja haastoivat päättäjät mukaan


(Kuva: Chris Senn)

Taiteen perusopetusliitto haastoi paikalliset taidealan toimijat järjestämään kaikille avoimia kutsuvierastilaisuuksia taideopetuksen tunnettuuden lisäämiseksi.

Viikon aikana taidelaitokset avasivat ovensa ja järjestivät näytöksiä, joihin kutsuttiin paikallispoliitikkoja ja eduskuntavaaliehdokkaita. Kansalliseen teemaviikkoon ilmoittautui mukaan yli 150 päättäjää eri puolilla Suomea yli 60 oppilaitoksessa. Tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa.

Raaseporissa taiteen perusopetusta järjestävät toimijat kuvataidekoulu Colorikus, teatterikoulu Konfetti, Raaseporin musiikkiopisto, Länsi-Uudenmaan tanssiopisto Hurja Piruetti ja Hurja sirkuskoulu lähtivät mukaan kampanjaan.

Hurja Piruetin kutsumat poliitikot ja muut vieraat pääsivät kokeilemaan tanssia Joutsenlammen säveliin Luovuutta politiikkaan -teemaviikolla. (Kuva: Chris Senn)

Konkreettisia kokemuksia

Kampanjan tavoitteena oli lisätä ymmärrystä taiteen perusopetuksesta, sen moninaisista merkityksistä yksilön hyvinvoinnille ja yhteiskunnalle laajemminkin, sekä tuoda esiin harrastavien lasten ja nuorten ääntä. Poliitikot saivat nähdä, kuulla ja kokeilla itsekin erilaisia taidemuotoja.

Raaseporissa teemaviikon tapahtumiin ja työpajoihin ilmoittautui 13 poliitikkoa, mukana olivat muiden muassa ministeri Thomas Blomqvist ja kansanedustaja Johan Kvarnström sekä useita paikallispoliitikkoja. Moni heistä osallistui useamman opiston ohjelmaan.

Paikallispoliitikot Kati Sointukangas ja Anders Walls saivat kokeilla sellon soittoa Dan Johanssonin seuratessa sivusta. (Kuva: Torleif Skog)

-Iloisia ja hymyileviä ilmeitä on näkynyt, Raaseporin musiikkiopiston vararehtori Heli Tondeur iloitsi. Musiikkiopiston esitykseen osallistui kymmenkunta oppilasta. Kuulijoita ja vieraita oli paikalla muutamia kymmeniä, kutsuvieraina Dan Johansson, Kati Sointukangas, Anders Walls ja Henrik Wickström. Paikalla olevat pääsivät myös kokeilemaan sellon soittoa vapailla kielillä. Lopuksi rytmiteltiin yhdessä rummuilla.

-Kuulin, että Konfetissa oli myös mennyt mukavasti, poliitikot olivat kertoneet työstään ja lapset harrastuksestaan. Yhdessä he olivat tehneet improvisaatioharjoituksen. Opetuksen kaksikielisyys oli kuulemma tehnyt vaikutuksen, Tondeur kertoi.

Mahdollisuuksia kaikille

Luovan viikon tempauksen päätti perjantaina tanssiopisto Hurja Piruetin Taiteen ääni -iltapäivä, johon osallistui 60 oppilasta, opettajat ja tukijoukkoja. Tryckeri-teatterin salissa nähtiin tanssiesityksiä ja lopuksi myös kutsuvieraat ja yleisö saivat osallistua tanssiin.

Hurja Piruetti kutsui muiden taideopetusta antavien oppilaitosten tavoin poliitikkoja tutustumaan toimintaansa. Katsomossa istuneita tanssitettiin omilla paikoillaan.

Poliitikot kertoivat omista kokemuksistaan taiteen merkityksestä, vannottivat taiteen tärkeyttä ja sen tekemisen mahdollistamista kaikille. Nuorten kysymykseen ”mitä aiot tehdä alueen kulttuurin hyväksi” ministeri Blomqvist ja kansanedustaja Kvarnström kertoivat jo aloittaneensa selvittämään, kuinka toimintaa turvaava valtionosuus saataisiin kohdennettua myös tanssiopisto Hurja Piruetille.

Nuori tanssija Noel Knaapinen kertoi tanssivansa siksi, että se on kivaa ja saa olla ystävien kanssa, pääsee esiintymään ja ilmaisemaan itseään koko keholla. Edith Tuomolin lisäsi, että tanssin ja liikkeen kautta saa vapautettua energiaa ja tanssien voi ilmaista tunteitaan.

Musiikkiopistolaisen vanhempi Torleif Skog summaa musiikkiopintojen olevan sijoitus tulevaisuuteen: ne parantavat keskittymiskykyä ja vahvistavat oppimistaitoja.

-Vanhempana ei kuskaaminenkaan harmita, sillä taideopinnot ovat yksi parhaimmista lahjoista, minkä vanhempi voi lapselleen antaa, Skog sanoi.

Natalia Teikola

Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ