Raaseporin koronaluvut rajussa kasvussa


Maanantai 27. syyskuuta oli Raaseporissa kyseenalainen ennätyspäivä 14 uudella koronatapauksella, kaupunki tiedottaa. Kahden viikon aikana (14.9.-27.9.) Raaseporissa on todettu peräti 41 uutta tautitapausta. Ilmaantuvuusluku on näin ollen 149/100.000 asukasta 14 vuorokauden aikana.

-Näin korkeita lukuja meillä ei ole todettu koko pandemian aikana. Positiivisten osuus kaikista testeistä on 6,2 prosenttia, joka on valtavan suuri lukema, johtava lääkäri Tove Wide sanoo.

77 prosenttia raaseporilaisista oli saanut tiistaihin mennessä ensimmäisen ja 67,5 prosenttia myös toisen rokoteannoksen. Viikoilla 37 ja 38 Raaseporin uusista tartunnoista 79 prosenttia todettiin rokottamattomilla henkilöillä. Osa heistä on lapsia, joita ei ole vielä voitu rokottaa.

Kun alle 12-vuotiaat jätetään laskuista pois, 75 prosenttia Raasepoin koronatartunnoista on ollut rokottamattomilla henkilöillä, joilla on ollut mahdollisuus ottaa rokote, kaupunki tiedottaa.

Jotkut olivat ehtineet aloittaa rokotesarjan tai saaneet toisen rokotteensa vain muutama päivä ennen tartuntaa. Seitsemän prosenttia sai tartunnan huolimatta siitä, että he olivat saaneet toisen rokoteannoksen yli viikko ennen tartuntaa.

-Rokote ei anna sataprosenttista suojaa, mutta suurin osa välttää tartunnan rokotesuojan ansiosta ja tauti on lievempi, Wide sanoo.

Tartuntoja on ollut viime aikoina eniten nuorten aikuisten keskuudessa. Joukossa on myös päiväkotilapsia, koululaisia ja keski-ikäisiä. Tartuntoja ilmenee myös työpaikoilla. Tartunnan saaneiden joukossa ei ole ollut yli 60-vuotiaita.

Tartuntoja tulee perheen sisällä ja juhlista. Jotkut ovat olleet ulkomailla, mutta suurin osa on saanut tartunnan Raaseporissa ja melkein kaikki sairastuneet ovat raaseporilaisia.

-Tartunnanjäljityksellä on kohta ylitsepääsemätön urakka ja se vie resursseja muusta terveydenhuollosta. Kasvomaskia tarvitaan edelleen yleisillä paikoilla ja paikoissa, joissa ihmisiä kokoontuu. Nenän tai leuan alla roikkuva kasvomaski ei auta, eikä liioin taskun ja kasvojen väliä liikkuva maski, Wide neuvoo.

-Rokote on paras suoja ja näin korkeat tartuntalukemat tarkoittavat myös sitä, että jotkut sairastuvat vakavasti. Sen haluamme välttää, hän jatkaa.

Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ