Etelä-Uusimaa

Pihabongauksessa tarkkaillaan taas talvilintuja


Tammikuun viimeisenä viikonloppuna tarkkaillaan taas pihojen lintuja. Piia ja Kaisa Nordström bongaamassa. (Kuva: Tero Nordström)

Lintujen suojelu- ja harrastusjärjestö BirdLifen perinteinen Pihabongaus-tapahtuma järjestetään taas tammikuun viimeisenä viikonloppuna. Kaikille luonnosta kiinnostuneille tarkoitetussa, Suomen suurimmassa luontotapahtumassa seurataan tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muulla paikalla. Pihabongauksen tuloksista saadaan arvokasta tietoa talvisen linnuston muutoksista.

Pihabongaus ei ole kilpailu, joten havaittujen lintujen määrä ei ole olennaista. Tavoitteena on ennen kaikkea innostaa tarkkailemaan talvisia lintuja ja kiinnostumaan lähiluonnosta. Koulut voivat osallistua Pihabongaukseen jo ennen tapahtumaviikonloppua.

Viikonloppuna tehdyt havainnot ilmoitetaan osoitteessa www.pihabongaus.fi tai postikortilla. Osallistujien kesken arvotaan lintuaiheisia palkintoja. BirdLife julkaisee verkkosivuillaan tuloksia jo tapahtuman aikana ja lopulliset tulokset helmikuussa.

Pihabongaus järjestetään joka vuosi tammikuun viimeisenä viikonloppuna. Viime vuonna tapahtumaan osallistui yli 20.000 ihmistä lähes 14.000 paikassa ympäri maan. Vuosien varrella on kertynyt havaintoja yli 7,5 miljoonasta lintuyksilöstä. Tänä vuonna pihojen talvilintuja tarkkaillaan jo 16. kerran.

Hauskaa ja helppoa

Pihabongaus on hauskaa, helppoa, hyödyllistä ja siihen kuluu vain tunti. Pihabongaukseen ei tarvitse ilmoittautua erikseen. Ohjeet lyhyesti:

  • Tarkkaile tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muulla paikalla joko lauantaina 30. tai sunnuntaina 31. tammikuuta.
  • Tunnista havaitsemasi lintulajit.
  • Laske montako yksilöä kutakin lajia on enimmillään näkyvissä samaan aikaan (näin vältät laskemasta samoja yksilöitä moneen kertaan).
  • Ilmoita tunnistamasi lajit ja laskemasi maksimimäärät BirdLifelle viimeistään perjantaina 5.2. osoitteessa www.pihabongaus.fi
Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ