BK punnersi vaivoin cup-finaaliin


Harvinaisen hikistä hommaa ja vihlovan visaista vääntöä oli miesten käsipallon Suomen cupin välierä BK-46:lle keskiviikkoillan ratoksi. HIFK laittoi Karjaan urheiluhallissa hanakasti hanttiin, mutta kotijoukkue pinnisti lopulta voittoon 31-29 (13-12).

BK puolustaa cup-titteliään finaalissa ensi viikon lauantaina Karjaalla, jolloin vastustajaksi saapuu joko Cocks tai Dicken. Ne kohtaavat toisessa välierässä keskiviikkona.

Helsinkiläiset sekoittivat avausjaksolla BK:n peliä nousevalla puolustuksellaan ja vanha tuttu Bogdan Klepa aavisti maalinsa suulla heittäjien aikeita turhan terävästi. Isäntien yhdeksän metrin heittosihti oli tyystin hukassa (2/11) eivätkä Jac Karlsson tai Stefan Trpchevski saaneet kutejaan kulkemaan.

Trpchevski kuluttikin kakkosjaksolla penkkiä ja nuori Jonathan Ekman miehitti mallikelpoisesti oikean pakin paikkaa. Hieman parempaan ryhtiin virittynyt puolustuspeli sai tuekseen varusmiespalveluksessa kiikissä olleen Miska Henrikssonin, joka pelasi ensimmäisen ottelunsa lähes kahteen kuukauteen.

Kyytipoikaa

Toisesta puoliajasta veisteltiin maalintekokilpailua, jossa BK pärjäsi rahtusen paremmin. Karjaalaiskasvatti Oscar Uddin rapsakoista rannelaukauksista nauttinut HIFK tahtoi hidastaa tempoa yhä enemmän ja BK:lla oli ajoittain niin kiire lisätä vauhtia, ettei maltti pysynyt aina mukana.

Nico Rönnberg jatkoi julmettua jyystöään ja maksoi maaleistaan myös kipeää hintaa; Gheorghe Safroniilta tuli osumaa silmäkulmaan, Kristo Voikan tuuppaus lennätti olkapää edellä parkettiin ja Erkka Näntökin Nicoa nasautti suoran punaisen arvoisesti.

Rönnbergin tehojen kylkeen kaivattiin kuitenkin kyytipoikaa ja sitä saatiin kuuden metrin miehiltä. Sentteri Robin Sjöman osoitti heräämisen merkkejä, Sebastian Säkkisen jälleen juhlavasti korvannut Albert Lindholm löysi laidallaan lääkkeet Klepan ohittamiseen ja Nicholas Mavrostomoskin saapui viime hetkillä hätiin. Hän maalasi BK:n kaksi viimeistä osumaa Ekmanin syötöistä.

Hetken huili

Maalivahti Miksu Heinonen ei ollut haltioitunut joukkueensa esityksestä.

-Lujille jouduttiin. Pitää toisaalta odottaa sitä, että vastustaja pistää parastaan, kun on finaalipaikka panoksena. Lähdimme lepsusti otteluun ja HIFK sai hengen päälle. Suutuimme ja sytyimme vasta kun olimme tappiolla, hän totesi.

Heinonen hoiperteli toisella puoliskolla hämärän rajamailla, kun Vladimir Knopinskin heitto kuudesta metristä osui suoraan otsaan. Tilanne näytti totta puhuen siltä, ettei tovin tokkurassa olleen veskarin kannattaisi enää tolppien väliin palata, mutta hetken huilin jälkeen Heinonen oli taas kehissä.

Joukkueenjohdon on tehtävä näissä tapauksissa tilannearvio ja pohdittava pelaajan pelikykyisyyttä. Heinonen ei ollut tiukkaa taistoa jättämässä kesken ja teki vielä tärkeitä torjuntoja.

-Tuntui siltä, että pystyn jatkamaan, vaikka olinkin hetken huonona. Tietenkin se säikäyttää, kun makaa maassa eikä ole varma miten on käynyt. Joulukuussa tuli vastaavalla tavalla pallo päähän harjoituksissa ja silloin todettiin lievä aivotärähdys. Piti ottaa vähän aikaa iisisti ja varmasti nytkin menee pari päivää rauhallisemmin, Heinonen sanoi. Näissä tilanteissa käsipallomaalivahdin leiviskä vaikuttaa hullun hommalta.

-Se on ihan totta, Heinonen nyökkäili.

Näytön paikka

Heinonen haastoi maalivahtikamppailussa Klepan, jonka varjoon hän jäi kolmella edellisellä kaudella. BK:n maalivahtiosasto on nähty kysymysmerkkinä, eikä sen laadusta mennä takuuseen vertailussa Cocksiin ja Dickeniin.

-On vain pakko näyttää ja osoittaa epäilykset turhiksi. Tähän asti olen pelannut välillä hyvin ja toisinaan huonommin. Kaipaan tasaisuutta. Joukkueena meidän tulee saada peruspeli puolustuksen ja maalivahdin välillä toimimaan paremmin, Heinonen tuumi.

Tällä hetkellä huolta aiheuttaa Toto Christoun tilanne, sillä kakkosmaalivahti teloi edellisessä ottelussa polveaan ja vamman vakavuus selviää lähiaikoina. Cupin välierässä Heinosta tuurasi 17-vuotias Luca Sevon, jonka varaan ei voi vielä paljon laskea. Heinosen rooli saattaa kasvaa.

-Jos Toton vamma on pahempi, niin kyllähän minulla on sitten paljon vastuuta. Ei parane loukkaantua tai ottaa enää palloja päähän.

Ottelutilastot

BK-46 (maalit/heitot): Nico Rönnberg 10/15, Albert Lindholm 5/7, Robin Sjöman 4/7, Sebastian Säkkinen 3/6 (7 m 2/2), Nicholas Mavrostomos 3/3, Kenneth Dahlberg 2/2, Jac Karlsson 1/6, Linus Lindberg 1/4, Jonathan Ekman 1/2, Oliver Nordlund 1/1, Stefan Trpchevski 0/2, Miska Henriksson 0/1. Yhteensä 31/56 (55 %).
Maalivahdit: Miksu Heinonen (54 min.) 15 torjuntaa, Luca Sevón (6 min.) 0.
Jäähyt: Trpchevski 2 min. Maalit 1-1.
Pallonmenetykset: 7.

HIFK: Niclas Ahlgren 9/14 (7 m 2/2), Oscar Udd 6/12, Kristo Voika 5/10 (7 m 2/2), Samuel Alexandersson 3/4, Vladimir Knopinski 2/3, Kristian Jansson 2/2, Erkka Näntö 1/5, Gheorghe Safronii 1/1, Jasse Kettunen 0/1. Yhteensä 29/52 (56 %).
Maalivahdit: Bogdan Klepa (60 min.) 14 torjuntaa.
Jäähyt: Voika, Udd, Näntö 2 min + Näntö punainen kortti. Maalit BK:lle 4-1.
Pallonmenetykset: 12.

Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ