Etelä-Uusimaa

Ilmasta rahaa Mustiolla – tarkkaa rytmitystä, nopeita vaihtoja ja ovien pauketta


Jarmo Elomaan ottama kuva farssikomediasta(Kuva: Jarmo Elomaa)

Salolainen Teatteri Provinssi tuo taas kesänä Mustiolle jälleen joukon vierailevia esityksiä ja kaksi kesäteatteriesitystä. Kesäkuun 17. päivänä ensi-iltansa saava farssikomedia Ilmasta rahaa on teatterin omaa tuotantoa. Esityskausi jatkuu heinäkuun loppuun 26 näytöksellä.

Työryhmässä nähdään joukko teatterin huippuammattilaisia. Ohjaajana toimii alan konkari ja rytmin mestariksikin tituleerattu Joonas Suominen.

Pääroolin näyttelijä Risto Kaskilahti on esiintynyt Mustion linnan kesäteatterissa aiemminkin.

-On mahtavaa olla täällä taas parin vuoden tauon jälkeen, edellisen kerran oltiin täällä Puumalaisen Sarin kanssa Vadelmavenepakolaisessa, Kaskilahti kertoo. Puumalainen kertoo ison syyn paluulle olevan juuri ohjaaja Suominen.

-Hän on yksi taitavimpia farssiohjaajia, joita tiedän, ja menee ehdottomasti aivan viiden kärkeen, yli 50 näytelmässä mukana ollut Puumalainen sanoo.

-On kiva, kun voi luottaa siihen, että ohjaaja tekee työnsä ja tekee sen hyvin. Ovet paukkuvat ja se on mahtavaa farssissa, Kaskilahti täydentää.

Myös muut työryhmän jäsenet ovat jo vähintään toistamiseen mukana Provinssin lavoilla.

-Tätä on kiva ohjata, kun mukana on tuttu porukka ja näin taitavia ammattilaisia. Aika hyvin tiedän jo ennestään, minkälaiset jutut kenelläkin toimii, ja mitä sitten hiotaan enemmän, Suominen sanoo.

Sekamelskasta selkeäksi

Farssikomedia ei ole tyylilajina helpoimmasta päästä, ja toimiakseen se vaatii tarkkaa rytmitystä ja teräviä siirtymiä. Vielä harjoitusvaiheessa eivät näyttelijätkään aina tunnu olevan täysin perillä omasta roolistaan, käy ilmi Mika Räinän ja Mikael Karvian keskustelusta takahuoneessa.

Näytelmän juonena on suurhuijaus, jossa päähenkilö yrittää lypsää sosiaaliviranomaisilta mahdollisimman paljon rahaa keinolla millä hyvänsä. Niinpä roolihahmot huijaavat toinen toisiaan, nimet ja identiteetit vaihtuvat lennosta ja siinä ovat farssin ainekset.

-Tässä kohtaa tämä tuntuu meillekin vähän sekavalta, kun ollaan tehty kohtauksia sieltä ja täältä, mutta eiköhän se tässä nyt selkiydy kun saadaan kokonaisuus kasaan. Tässä on paljon toistoa, nopeita vaihtoja ja muita komedian keinoja. Järjettömän hauska tästä tulee, Räinä ja Karvia lupaavat.

Musiikkia ja komediaa

Elokuun ensimmäisellä viikolla Mustion kesäteatterin lavalla nähdään toinenkin isompi teatteriteos, kun Kaunis Veera esitetään neljä kertaa. Ismo Leikola aloittaa puolestaan kesän stand up -vierailut. Kesäillan toivotut -konsertissa käydään läpi suomalaisten rakastamia säveliä Mari Palon, Hannu Lehtosen ja Seppo Hovin seurassa.

Jaakko Loukkola esittelee uuden oivaltavan yhden miehen version lastenteatteriklassikosta Maailman ympäri 80 päivässä. Gimme Abba! -bileshow saapuu Mustiolle neljän nuoren säteilevän solistin tähdittämänä ja iskelmätaivaan tähti Katri Helena orkestereineen jatkaa konserttitarjontaa.

Kesän päättää kaksi hulvattoman hauskaa stand up-vierailua, ensimmäisenä Heli Sutelan, Anders Heleniuksen ja Antti Haapalan Huviseurat, ja kauden lopuksi lavalla nähdään vielä Sami Hedberg.

Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ