Uutiset Raaseporin sairaalasta ovat kansanedustaja Johan Kvarnströmin (sd) mukaan huolestuttavia. HUS joutuu säästämään ensi vuonna 140 miljoonaa euroa ja lisäksi on päätetty 280 työntekijän irtisanomisista.
-Raaseporin sairaala, jossa on 20 erikoissairaanhoidon poliklinikkaa, kärsii vakavasti. Esimerkiksi suuri osa syöpähoidoista siirtyy Helsinkiin. Lähipalvelut heikkenevät ja hoito keskitetään tavalla, joka ei huomioi potilaiden tarpeita. Tämä on alirahoituksen ja poliittisten päätösten seurausta, Kvarnström sanoo ja vaatii toimia tilanteen muuttamiseksi.
Sairaalan henkilökunta kertoo hänen mukaansa synkästä tunnelmasta ja epävarmuudesta siitä, mitä jää jäljelle.
-Hoitojen siirtäminen pois Raaseporista heikentää niiden saatavuutta ja turvallisuutta erityisesti ruotsinkielisen hoidon osalta. Potilaat ja henkilökunta ansaitsevat parempaa, Kvarnström sanoo.
Hän toteaa myös RKP:n väittäneen vaalikauden alussa, että sairaala pelastettaisiin osaamiskeskuksella, mutta Kvarnströmin mukaan todelliset uhkat ovat jääneet.
-Äänestämme taas pian terveydenhuollon rahoituksesta. Meidän linjamme tuo enemmän panostuksia hoitoon. Nykyinen alasajo ei ole luonnonlaki, vaan oikeiston poliittisten prioriteettien seurausta.
Rahoituksesta neuvoteltava
Länsi-Uudenmaan RKP haluaa, että hyvinvointialue ryhtyy viipymättä neuvotteluihin HUS:in kanssa, jotta Raaseporin sairaalassa voitaisiin turvata tärkeät lähipalvelut sytostaattihoidot mukaan lukien.
-On järkyttävää lukea uutisia Raaseporin sairaalasta, ja tunnemme suurta myötätuntoa henkilöstöä kohtaan. Meille on ensiarvoisen tärkeää puolustaa sairaalaa ja sen palveluita, aluehallituksen jäsen, kansanedustaja Henrik Wickström sanoo.
Hänen mukaansa Helsingin kaupunki on valmis korottamaan HUS:in ensi vuoden budjettia. Jos Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue tekisi saman päätöksen, enemmistö yhtymän omistajista olisi korotuksen kannalla, ja se mahdollistaisi rahoituskehyksen kasvattamisen. HUS-rahoituskehystä käsitellään Länsi-Uudenmaan aluehallituksessa 16. joulukuuta.
Neuvottelutuloksen mukaan
Aluehallitus käsitteli keskiviikkona hyvinvointialueen vuoden 2025 talousarviota. Se esittää aluevaltuustolle talousarvion sekä talous- investointisuunnitelman hyväksymistä aluevaltuuston neuvottelutoimikunnan neuvottelutuloksen mukaisesti.
RKP esitteli vaihtoehdon, joka on sen mukaan taloudellisesti sama kuin viiden muun aluevaltuustoryhmän neuvotteluissa sopima kokonaisuus. Äänestystulos oli 13 vastaan, kolme puolesta ja yksi tyhjä. Kokoomus, SDP, vihreät ja vasemmistoliitto vastustivat RKP:n ehdotusta.
Vaihtoehtobudjetissa on mm. Siuntion vuodeosaston säilyttäminen, ympärivuorokautisen päivystyksen jatkaminen Raaseporissa, panostuksia koulupsykologeihin ja parannuksia terveysasemien takaisinsoittojärjestelmiin, joissa on jatkuvia ongelmia alueen kunnissa.
Ryhmä haluaa kehittää liikkuvia palveluja erityisesti maaseutualueilla Raaseporin seutukunnassa ja tavoitteena on parantaa hyvinvointialueen ja kuntien yhteistyötä. Panostuksia kaivataan myös omalääkärimallin kehittämiseen.
-Halusimme laatia talousarvioehdotuksen, joka ei aseta hyvinvointialueen asukkaita toisiaan vastaan. Puolustamme lähipalveluja ja haluamme, että Raaseporin päivystyksen aukioloaikoja selvitetään ensi vuonna, Wickström sanoo.