Ympärivuorokautinen päivystys loppuu Raaseporissa jo syyskuun alussa


Raaseporin ympärivuorokautinen perusterveydenhuollon päivystys Tammisaaressa muuttuu jo tänä syksynä laajan aukiolon akuuttivastaanotoksi. Kiireellistä hoitoa on saatavilla maanantaista syyskuun 2. päivästä alkaen päivittäin kello 8-20.

-Akuuttivastaanotto turvaa alueen asukkaille yleislääkäritasoisen hoidon lähipalveluna. Lähin erikoissairaanhoidon ympärivuorokautinen yhteispäivystyspiste löytyy entiseen tapaan Lohjan sairaalasta. Muutokseen liittyen olemme vahvistaneet potilaita hoitoon ohjaavan Päivystysavun henkilöstöä ja erityisesti kaksikielinen väestö huomioiden, HUS-päivystysten tulosaluejohtaja Leena Vikatmaa tiedottaa.

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella laajan aukiolon akuuttivastaanotto on ollut toiminnassa aiemmin Kirkkonummella.

-Kokemukset ovat olleet hyviä ja uskomme, että myös Raaseporissa muutos vahvistaa perustason palveluja ja helpottaa palvelujen yhteensovittamista. Tarkoituksemme on perustaa akuuttivastaanottoja myöhemmin lisää palvelustrategiamme mukaisesti, Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalvelujen palvelualuejohtaja Markus Paananen sanoo.

Erikoissairaanhoito Lohjalla tai muualla

Raaseporin sairaalan osastoilla otetaan käyttöön syyskuun alussa myös uusi toimintamalli. Suurinta osaa potilaita hoitaa tuttu henkilökunta samoissa tiloissa kuin ennenkin, mutta erikoissairaanhoitoa vaativat potilaat hoidetaan Lohjan sairaalassa tai HUS:in muissa yksiköissä.

HUS tiedottaa, että sen nykyinen ja pääosin ruotsinkielinen henkilökunta jatkaa työtä Raaseporin sairaalan osastolla ja Lohjan yhteispäivystyksessä. Hoidon saamisen turvaaminen omalla äidinkielellä on muutoksessa keskeistä.

HUS-yhtymähallitus päätti alkuviikolla liikkeenluovutuksesta, jonka myötä hyvinvointialue ottaa päävastuun Raaseporin sairaalasta vuoden 2025 alussa. Tämä koskee sairaalan vuodeosastoa, päivystystä ja tiettyjä tukipalvelutoimintoja.

Muutoksista linjattiin yhtymähallituksessa jo helmikuussa. Silloin päätettiin, että sairaalan toimintoja aletaan siirtää asteittain vuoden 2025 alkuun mennessä hyvinvointialueen vastuulle.

HUS vastaa päivystyksestä kuluvan vuoden loppuun, jolloin poikkeuslupa perusterveydenhuollon ympärivuorokautisen päivystyksen järjestämiseksi Tammisaaressa päättyy. Jatkossa HUS tuottaa Raaseporin sairaala-alueella vielä muita erikoissairaanhoidon poliklinikkapalveluja ja diagnostisia palveluja.

Ohjeet kiireelliseen hoitoon Raaseporissa

Kiireellistä hoitoa arkisin kello 8-16 tarvitsevien tulee soittaa jatkossa terveysaseman ajanvarausnumeroon 09 47636 410. Linjalla valitaan oma terveysasema, Tammisaari tai Karjaa, ja asiaksi päivystyksellinen asia.

Iltaisin tai viikonloppuisin kiireellisissä terveysasioissa tulee soittaa Päivystysavun numeroon 116 117. Päivystysapu on maksuton neuvontapalvelu, joka auttaa äkillisissä terveysongelmissa. Puheluun vastaa sairaanhoitaja, joka suosittelee jatkotoimenpiteet hoidon tarpeen mukaisesti.

Hoidon tarvetta voi arvioida myös itse Omaolo.fi-palvelussa. Henkeä uhkaavassa tilanteessa tulee kuitenkin soittaa aina hätänumeroon 112.

Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ