Freezing Winds 23 etelärannikolla – ensimmäinen Suomen johtama suuri harjoitus Nato-jäsenenä


Merivoimien johtama syksyn pääsotaharjoitus Freezing Winds 23 alkaa maanantaina 20. marraskuuta Suomenlahdella ja eteläisellä rannikolla. Kyseessä on ensimmäinen Suomen johtama suuri meripuolustusharjoitus puolustusliitto Naton jäsenenä.

Toimintaa tulee olemaan maalla, merellä ja ilmassa joulukuun 1. päivään saakka. Kansainvälinen harjoitus tulee lisäämään sotilasajoneuvoliikennettä erityisesti Länsi-Uudellamaalla, Merivoimat tiedottaa.

Harjoitukseen osallistuu noin 30 taistelualusta, huolto- ja tukialuksia, kuljetusveneitä sekä rannikko- ja maajoukkoja. Harjoituksen kokonaisvahvuus on yli 4 000 henkilöä.

Joukkoja monesta maasta

Suomenlahdella ja Saaristomerellä toteutettavan harjoituksen tavoitteena on harjoitella merioperaation toimeenpanoa osana kansainvälistä yhteisoperaatiota.

-Tämän syksyn pääsotaharjoituksemme on ensimmäinen, jonka toteutamme laajana Nato-harjoituksena, jossa myös ruotsalaiset kumppanimme ovat vahvasti mukana. Yhdessä harjoittelemalla vahvistamme paitsi sotilaallisia suorituskykyjä myös yhteensopivuutta ja kykyämme toimia yhdessä, harjoituksen johtaja, kommodori Juhapekka Rautava sanoo.

Harjoitukseen osallistuu suomalaisten alusten ja joukkojen lisäksi Naton alusosasto, jossa on kolme alusta Saksasta ja Alankomaista, sekä Naton miinantorjuntaosasto, jossa on kuusi alusta Puolasta, Saksasta, Alankomaista ja Ranskasta.

-Harjoitukseen osallistuvien miinantorjunta-alusten runsas määrä on osoitus Naton kiinnostuksesta ja sitoutumisesta vedenalaisen infrastruktuurin suojaamiseen, kommodori Rautava mainitsee.

Uudenmaan prikaati mukana

Harjoituksessa on mukana myös Yhdysvaltain merijalkaväen osasto, joka on ollut komennuksella Uudenmaan prikaatissa marraskuun alusta asti. Lisäksi merijalkaväen sukeltajat toimivat harjoituksessa suomalaisten raivaajasukeltajien kanssa.

Iso-Britannian laivaston maihinnousutukialus ja merijalkaväen osasto osallistuvat harjoitukseen ja toteuttavat maihinnousutehtäviä Uudenmaan prikaatin joukkojen kanssa. Ruotsista harjoitukseen osallistuvat korvetit Sundsvall ja Gävle sekä huoltoalukset Trossö ja Ulvön. Virosta on mukana miinantorjunta-alus Wambola.

Harjoituksessa on lisäksi 16 ilma-alusta. Lentotoiminta tulee olemaan aktiivista Etelä-Suomen ja pohjoisen Itämeren alueella koko harjoituksen ajan. Harjoituksessa on mukana Hornet-hävittäjien osasto Yhdysvaltain merijalkaväestä, ranskalainen merivalvontakone ja alusosastoihin kuuluvat helikopterit.

Harjoituksen aikana käytetään ilma-alusten omasuojaukseen kuuluvia silppuja ja soihtuja. Tutkasilppu voi aiheuttaa virheellisiä säätutkahavaintoja ja infrapunasoihdut voivat näkyä taivaalla hetkellisinä kirkkaina valoilmiöinä.

Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ