OKR ja Ura tasaisella linjalla – Jukolan viestissä nautittiin taikapölystä


Karjaan Uran avaaja Josefina Sundman (655) taivalsi Venlojen viestin lähdössä pölyn keskeltä kohti k-pistettä.

OKR ja Ura tasaisella linjalla – Jukolan viestissä nautittiin taikapölystä

Suunnistuksen Jukolan viestissä kävivät kintut kuumina ja hoksottimet hikisinä Porvoon Epoon kylässä. Lämmin ja kuiva keli nostatti päivällä pölyä Venlojen viestin lähdössä, jossa 1 550 joukkuetta humppasi hiekkamyrskyn keskeltä korpeen. Karjaan Uran avaaja Josefina Sundman saapui vaihtoon sijalla 133 lopen uupuneena.

OK Raseborgin nelosjoukkueessa debytoinut Elsa Nurmiainen vietti syntymäpäiviään lämmöstä läkähtyneenä.

-Janottaa. Tuntuu, että kurkku on täynnä hiekkaa, hän hymähti.

Ruotsissa jo pitkään asunut mustiolaislähtöinen Sundman oli viimeksi mukana Venloissa vuonna 2019, tuolloinkin ensimmäisellä osuudella.

-Nautin kyllä tuosta lähdön kaaoksesta, vaikka tällä kertaa siinä tuntui olevan tavallista enemmän tungosta. Suunnistus on jäänyt viime vuosina vähiin, mutta luotin silti omaan osaamiseen. Meni ihan hyvin, Fina totesi.

Poliisikoulua käyvä Sundman ei ole lempilajissaan hiihdossa enää kilpailemiseen panostanut.

-Sairastuin aika pahasti ja tärkeintä oli päästä taas kuntoon ja voida hyvin. Tykkään edelleen harjoittelusta enkä tule jättämään urheilua, hän kertoi.

Omat reitit

Tina Collan-Weber ja Regina Kalenius pitivät seuraavilla osuuksilla Uran sijan 300 tuntumassa.

Jonna Öblom rypisti loppusuoralla OK Raseborgin ykkösjoukkueen maaliin sijalla 132.

-Jouduin keskeyttämään kaksi edellistä kilpailua ennen Jukolaa, koska en vain löytänyt rastia. Nyt olin yhtäkkiä osuudellani yksinäni metsässä ja mietin, miksei täällä ole muita ja olenko menossa oikeaan suuntaan. Uskoin kuitenkin olevani oikealla reitillä ja löysinkin rastille, Collan-Weber kertoi.

-Meillä on ihan omat reitit, Kalenius naurahti. Theresia Tuominen toi Uran maaliin pykälällä 344, joka oli yli 300 sijan parannus vuoden takaiseen vetoon.

Porvoossa nähtiin Jukolan viestin historian ensimmäinen ratsupartio. OK Trianin suunnistaja Jenni Yli-Ikkelä karautti kilpailukeskukseen Luigin kanssa, Juha Paananen istui puolestaan Alin selässä.

Uran miehillä oli 1 700 joukkueen Jukolan yössä puolustettavanaan Mynämäeltä saavutettu vuosituhannen paras sijoitus (284), jota seurasi Porvoossa mukiinmenevä merkintä paikalle 366. Elias ja Linus Lehto, Tomas Björklöf, Unto Kinnari, Milko Lehto ja Vesa Mäkinen toivat kapulan ankkuriosuudelle toipuneelle Josefina Sundmanille, joka ampaisi aamutuimaan yhteislähdöstä matkaan.

Jukolan vaihtopuomi suljetaan kello 8.45 ja loput viestinviejät kaikilta osuuksilta ryhmittäytyvät yhteislähtöön. Porvoo-Jukolan vaativuudesta kertoi se, että ilman yhteislähtöä ankkuriosuudelle ehti vain runsaat 200 koplaa.

Karjaalainen Vilho Loukkalahti panostaa nykyään maratonille, mutta juoksuaskel sopii yhä suunnistukseenkin. Hän toi Hiidenkiertäjät avausosuudelta vaihtoon sijalla 47. Vilho ja kuudennella osuudella juossut isoveli Otto olivat ensimmäistä kertaa yhdessä HiKi:n ykkösjoukkueessa.

Virkeä vire

OK Raseborgin ykkösjoukkue hylättiin Venlojen viestissä Mynämäellä, mutta Porvoossa se palautettiin tuloslistalle sijalle 132. Sara Lindholm oli avausosuudella virkeässä vireessä ja tuli vaihtoon numerolla 81. Jatkossa sijoitus pysyi tasaisesti Frida Fagerlundin, Monica Boströmin ja Jonna Öblomin osuuksilla 130 paikkeilla. OKR on murtautunut Venloissa parhaimmillaan sadan joukkoon, viimeksi Joensuu-Jukolassa kuusi vuotta sitten.

-Top 100 on meille hyvä tavoite ja siihen olisi ollut nytkin mahdollisuuksia, varsinkin kun Sara on noin hyvässä kunnossa. Itse olen ollut vain kolme kertaa kartalla ja suunnistus oli minulle täällä liian teknistä. Muutamat pummit jäivät harmittamaan, Öblom totesi.

Pohjankurusta lähtöisin oleva Jenny Patana leimasi Rasti-Jussit sijalle 42 Venlojen viestissä. Fiskarin Urheilijoissa suunnistusoppinsa saanut Patana edusti aiemmin Hiidenkiertäjiä, mutta siirtyi nykyisen kotipaikkakuntansa Seinäjoen seuraan.

OKR:n kakkosjoukkue kipusi hienosti sijalle 331 ankkuri Matilda Anderssonin nostettua osakkeita 150 pykälää. Nelosjoukkueessa Venla-debyyttinsä teki puolestaan Elsa Nurmiainen, joka juhli samalla 15-vuotissyntymäpäiviään. Kuumuus teki Elsalle tepposet ja hän tuli raskaan rupeaman jälkeen 5,5 kilometrin kakkososuudelta vaihtoon sijalla 974.

-Alku meni hyvin, mutta sitten oli rankkaa. Tämä oli kiva kokemus, mutta en jaksaisi Jukolan viestiä ihan joka viikko, hän rupatteli.

Tulokas ja konkari

Myös miesten nelosjoukkueesta löytyi debytantti, 16-vuotias Otto Vesterinen. Käsipalloa ja keihäänheittoa harrastanut Otto on ollut pienestä pitäen mukana Jukola-reissuilla, sillä yli 30 kertaa venloissa veivannut äiti Monica Boström ja parikymmentä Jukolan juonta selvittänyt isä Pekka Vesterinen ovat suunnistuksen pauloihin vetäneet.

-Nuorempana tuli suunnistettua ja nyt olen käynyt pitkästä aikaa kuntorasteilla. Huomasin, että taidot ovat tallella. Kyllähän Jukola on sellainen juttu, jonka olen halunnut kilpailijana kokea. Vanhemmat ovat neuvoneet tekemään rauhassa omaa suoritusta ja näin ajattelin tehdä. Eivätköhän ne rastit sieltä löydy, Otto jutteli seurateltalla ennen lähtöä.

Viidenneksi sijoittuneen Nydalens SK:n ankkuri Anne Hausken Nordberg sai metsässä silmäänsä osumaa.

Rastit löytyivät sangen sulavasti, sillä hän oli nelosetapin osuusajoissa 403:s. Samassa joukkueessa 12,8 kilometrin kakkososuudella kirmasi OKR:n kokenein kettu Björn-Eric Wickholm, jolle kyseessä oli jo 49. Jukola. Ensi vuonna Kauhavalla juodaan juhlakahvit.

-Eikä se siihen välttämättä lopu, jos intoa ja terveyttä vain riittää. Matkat alkavat olla turhan pitkiä, mutta niinhän sitä sanotaan, ettei matka tapa, vaan vauhti, 66-vuotias Wickholm hymyili.

Monica Boström toi OKR:n ykkösjoukkueen kolmannelta osuudelta vaihtoon sijalla 133.

Hän oli nuorena miehenä menossa mukana jo vuonna 1976, jolloin Jukolan viesti juostiin Tammisaaressa Harparskogin alueella.

-Silloin olin huonossa kunnossa. Muutama vuosi myöhemmin Kytäjän kura-Jukolassa olin puolestaan ehkä parhaimmassa vedossa. Nyt joukkueellamme on tavoitteena vain päästä maaliin. Lähden matkaan luottavaisena, sillä olen kotoisin Sipoosta ja tunnen tämän vaativan maastotyypin, Wickholm totesi ennen lämmittelyalueelle liikahtamista.

IFK Göteborgin Sara Hagströmin ilmeestä näki, että ankkuriosuudesta tulee iloinen retki.

Kova koettelemus

OKR:n ykkösjoukkue juoksi Jukolassa parhaan ponnistuksensa kahdeksaan vuoteen yllettyään sijalle 140. Karl Emil Lemström, Calle Forsström, Roy Wickholm, Pekka Vesterinen, Daniel Forsell, Oskar Höglund ja Ville Forsström tekivät tasaista työtä. Osuusajoissa Vesterinen väänsi kolhiintuneella kintullakin sadan joukkoon, mutta joukkueena OKR ei ole pystynyt vielä koskaan sadan sakkiin sivaltamaan.

-Otimme kuitenkin nyt askeleen oikeaan suuntaan ja kasassa alkaa olla taas sellaista porukkaa, joka voi viedä joukkueen lähemmäs sadan joukkoa. Sama pätee venloihin, joukkueita koonnut kilpailujaoston vetäjä Benny Forsström sanoi.

Karjaan Uran ykkösjoukkueen toista osuutta vienyt Tina Collan-Weber katsoi vaihdossa kellosta, että aikataulussa ollaan. Regina Kalenius kiiruhti kolmannelle osuudelle.

Epoon elämys oli raju, mutta palkitseva, kuten Hiidenkiertäjien viitosjoukkueen viestin avannut Bollstan potkuri Marko Loukkalahti syvällä kokemuksellaan tiesi. Vaikeakulkuinen maastopohja, suuret hajonnat, visaiset suunnistustehtävät ja vielä pimeäänkin pureutunut lämpö tekivät taikayössä tehtävänsä.

-Tämä saattoi olla tämän vuosituhannen vaativin Jukola, Loukkalahti myhäili.

Pekka Vesterinen (vas.) valmisti poikansa Oton kanssa iltapalaa OK Raseborgin seurateltalla.

Benny Forsströmkin oli seurateltalla kuullut, kuinka muiden seurojen suunnistajat päivittelivät kaikkien aikojen hankalinta Jukolaa.

-Itselleni Hyvinkään Kytäjä-Jukola vuonna 2010 on jotenkin piirtynyt muistiin vielä astetta vaativampana, mutta ei tämä ollut kaukana siitä. Sattumoisin seuraennätyksemme Jukolassa on juuri Kytäjältä, sija 114. Tällaiset vähän kovemmat koettelemukset näyttävät sopivan meille hyvin, Benny päätteli.

OK Raseborgin ykkösjoukkueen avaaja Sara Lindholm juoksi alas jyrkkää rinnettä kohti viimeistä rastia.

Tuloksia

74. Jukolan viesti

(12,6+12,8+14,3+8,1+9,5+9,3+14,9 km): 1) Stora Tuna SWE 8.21,23… 44) Lynx (6. Florian Fritzén) 9.30,46… 54) Hiidenkiertäjät (1. Vilho Loukkalahti, 6. Otto Loukkalahti, 7. Benjamin Tulonen) 9.47,59… 140) OK Raseborg (Karl Emil Lemström, Calle Forsström, Roy Wickholm, Pekka Vesterinen, Daniel Forsell, Oskar Höglund, Ville Forsström) 11.17,50… 185) MS Parma/4 (7. Wille Laitamäki) 11.49,41… 197) HiKi/5 (1. Marko Loukkalahti) 11.54,34… 350) OKR/2 (Leif Haajanen, Andreas Löfroos, Jörgen Nyman, Benny Forsström, Simon Nylund, Sara Lindholm, Cedrik Sandell) 13.14,17… 366) Karjaan Ura (Elias Lehto, Linus Lehto, Tomas Björklöf, Unto Kinnari, Milko Lehto, Vesa Mäkinen, Josefina Sundman) 13.21,46… 778) OKR/3 (Stefan Fiskars, Viktor Bäck, André Nylund, Peter Sjöholm, Jan Täppinen, Otto von Frenckell, Marcus Smedslund) 15.47,06… 975) OKR/4 (Andre Lindroos, Björn-Eric Wickholm, Niklas Wickholm, Otto Vesterinen, Jouko Nurmiainen, Jan Lång, Johan Lindholm) 17.00,38… 1310) OKR/5 (Johan Wasström, Börje Sten, Kimmo Mäki, Josefina Bäck, Lars Nilsson, Pekka Kangasharju, Magnus Lindroos) 20.34,38… Ura/2 (Jussi Laaksonen, Timo Rossi, Mikko Londen, Sesa Lehto, Tina Collan-Weber, Einar Sundman, Regina Kalenius) keskeytti.

Seuraavan osuuden viestinviejä on joskus vaihtoalueella kateissa. Suomussalmen Rastin Suoma Korhonen (510) ja Tampereen Pyrinnön kuutosjoukkueen Riikka Ahonen (475) kaipailivat kakkososuutensa jälkeen kartalle omistajaa.
45. Venlojen viesti

(6,7+5,5+6,6+7,6 km): 1) IFK Göteborg SWE 3.00,43… 42) Rasti-Jussit (4. Jenny Patana) 3.29,41… 132) OK Raseborg (Sara Lindholm, Frida Fagerlund, Monica Boström, Jonna Öblom) 4.03,52… 331) OKR/2 (Charlotta Wolff, Cilia Sandell, Pamela Roth, Matilda Andersson) 4.54,11… 344) Karjaan Ura (Josefina Sundman, Tina Collan-Weber, Regina Kalenius, Theresia Tuominen) 4.58,01… 500) OKR/3 (Siri Lindroos, Mikaela Lindgren, Mikaela Fiskars, Josefina Bäck) 5.19,45… 880) OKR/4 (Citha Dahl, Elsa Nurmiainen, Ulrika Haajanen, Mervi Pohjoisaho) 6.07,49… 998) Ura/2 (Nina Rosenblad, Leena Rossi, Virpi Ojanen, Mikaela Sundman) 6.23,50… 1141) OKR/5 (Maria Danskanen, Hannele Bäck, Gun-Viol Lång, Catarina von Frenckell) 6.47,44… 1189) OKR/6 (Pia Bäck, Malin Danielsson, Monique Westerberg, Ada Westerberg) 6.58,43)… 1207) Ura/3 (Emilia Puputti, Inkeri Karhunen, Tarja Pääkkönen, Wilhelmiina Nyman) 7.03,13… 1354) Ura/4 (Sanna Hellström, Marja-Liisa Lehto, Päivi Nyman, Elina Lieko) 8.00,23).

Jukolan viestin lähtö on erehtymätön ja ehtymätön taideteos. 1 700 joukkuetta ryntäsi illalla Epoon korpeen.

Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ