Idän liikenne alkoi uudelleen – Koverharin kivihiilijunat takaisin raiteille


VR Transpoint tiedotti viikonloppuna keskeyttävänsä idän tavaraliikenteen välittömästi sunnuntaista 27. maaliskuuta lähtien Venäjän rautateihin kohdistuvien pakotteiden vuoksi.

Viranomaisilta alkuviikon aikana saatujen tarkennusten mukaan pakotteet eivät kuitenkaan koske VR-konsernin sopimuksia. Idän tavaraliikenne käynnistyi näin ollen uudelleen jo keskiviikkona 30. maaliskuuta.

-Olemme jatkaneet keskusteluja Iso-Britannian viranomaisten ja pankkien kanssa pakotteiden velvoittavuudesta yhtiötämme kohtaan. Viranomaisten ja pankkien täsmennetyn tulkinnan mukaan pakotteet eivät koske toimintaamme. Näin ollen voimme jatkaa rautateiden vienti-, tuonti- ja transitoliikennettä ja pitää samalla Suomen vientiteollisuuden pyörimässä, VR Groupin toimitusjohtaja Lauri Sipponen tiedotti keskiviikkoaamuna.

-Pakotteet kohdistuvat usein henkilöihin ja sitä kautta lähettäjiin tai tavaranomistajiin. Pakotteiden alaisia kuljetuksia emme jatkossakaan kuljeta. Mahdollisista pakotteista ja lisärajoituksista päättävät viranomaiset ja toimimme aina heidän ohjeistuksensa mukaan, Sipponen viestitti.

”Venäjän rautateihin (RZD) kohdistuvien pakotteiden vuoksi idän liikenteen jatkaminen on toistaiseksi mahdotonta. VR Group on velvollinen noudattamaan länsimaiden asettamia pakotteita”, Transpointin johtaja Martti Koskinen tiedotti viikonloppuna.

Antrasiittikuljetukset jatkuvat

Keskiviikkoaamuna julkistettu päätös liikenteen palauttamisesta tarkoitti samalla sitä, että kivihiiltä Siperiasta Koverharin satamaan junilla kuljettava M. Rauanheimo Oy pääsi jatkamaan kuljetuksiaan.

Yhtiö tuo antrasiittia ja muita kivihiilituotteita junilla Venäjältä Hankoon laivattavaksi muualle Eurooppaan terästeollisuudelle. Materiaalikuljetuksista on vastannut virolainen rautatieyhtiö Operail.

-Olemme selvittäneet asiaa koko päivän. Aamulla julkistettu päätös tarkoittaa, että palaamme tilanteeseen ennen viime sunnuntain puolta päivää, ja voimme jatkaa kuljetuksiamme Koverhariin, toimitusjohtaja Tero Kosonen kertoi keskiviikkona iltapäivällä.

Vanhat rajoitukset ovat kuitenkin edelleen voimassa, mikä tarkoittaa että yhtiön tietyt asiakkuudet ovat edelleen pakotelistalla, eikä palvelua voida niille tarjota.

-Tilanteet muuttuvat nopeasti ja tämä on kaikille hankalaa tulkintoineen. Valmista käsikirjoitusta ei ole ja ymmärrän, että yritykset haluavat olla tässä varovaisia, Kosonen sanoi.

Koverhariin on tullut parhaimmillaan kaksikin kivihiilijunaa päivässä, mutta viimeisten kuuden kuukauden aikana määrät ovat vaihdelleet Kososen mukaan erittäin paljon viikosta toiseen.

Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ