Etelä-Uusimaa

Uponnut troolari vuotaa polttoainetta mereen Lappohjassa


(Kuva: L-U pelastuslaitos)

21-metrinen troolari Lenax upposi tiistain ja keskiviikon välisenä yönä vanhassa betonilaiturissa Lappohjassa. Hätäkeskus sai ilmoituksen aluksesta vuotavasta ja tuulen mukana kohti rantaa leviävästä polttoaineesta keskiviikkona aamupäivällä.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen mukaan aluksen perä on uponnut pohjaan yhdeksän metrin syvyyteen. Keula on pysynyt pinnalla ainakin toistaiseksi.

Mereen päässeen polttoaineen määrästä ei osattu antaa arviota vielä torstaina aamupäivällä. Pelastuslaitoksen mukaan öljyntorjuntatoimet kuitenkin onnistuivat hyvin ja aineen leviäminen saatiin estettyä.

Työ jatkuu useita päiviä

Aluksen ympärille on levitetty imeytyspuomeja, joilla rajoitetaan polttoaineen leviämistä mereen ja rannoille. Paikka on kohtuullisen suojaisa Ekön saaren takana, joten tuulen ei odoteta hankaloittavan puomien pysymistä paikallaan.

-Imeytyspuomia on levitetty myös rannoille, sekä imeytysliinaa polttoaineen leviämissuuntaan 300-400 metriä. Alkutoimien jälkeen aluksen ympärille levitettiin vielä pelastuslaitoksen öljyntorjunta-aluksilla öljypuomia estämään polttoaineen leviämistä. Likaantuneita imeytyspuomeja vaihdetaan tarpeen ja tilanteen mukaan, päivystävä palomestari Nino Ahokas tiedotti.

Töitä tehtiin keskiviikkona noin seitsemän tuntia. Öljyntorjuntatoimet jatkuvat paikan päällä vielä useita päiviä ja pelastuslaitos seuraa tilannetta aktiivisesti.

-Uppoamissyytä on vaikea arvioida, mutta ilmeisesti alus on ollut pitkään laiturissa ja sen kunto vaikutti heikolta niiltä osin mitä veden pinnan yläpuolelle jäi nähtäväksi, Ahokas kertoi.

Ei suurempaa vaaraa

Onnettomuuspaikalla oli kuusi pelastusyksikköä, joista neljä sopimuspalokunnista, kaksi sopimuspalokuntien öljyntorjunta-alusta sekä apuvene, pelastuslaitoksen öljyntorjuntakaluston siirtoauto ja päivystävä palomestari.

Pelastuslaitos jatkoi öljyntorjuntatoimia torstaina päivystävän palomestarin Aija Röynän johdolla.

-Emme osaa arvioida vielä mereen vuotaneen polttoaineen määrää, mutta sitä on pinnalla ihan näkyvästi. Tilanne on nyt sinällään vakaa, eikä öljyn leviämisestä ole akuuttia vaaraa, hän kertoo.

-Puomit näyttävät riittävän, mutta talkoita tässä joudutaan tekemään ja väkeä tarvitaan tilanteen normalisoimiseksi. Työ tulee viemään aikaa, Röynä jatkaa. Torjuntatoimia jatketaan Lappohjan vpk:n avulla ja myös yhteistyössä Hangon kaupungin kanssa.

-Laituri on työmaa-aluetta, joten sinne ei kannata mennä pällistelemään. Uponnut troolari voi aiheuttaa myös vaaraa, mikäli siitä esimerkiksi katkeaa jotain, Röynä neuvoo.

Laituripaikka noin vuoden

Hangon kaupungin venesatamanhoitaja Thomas Skarpman kertoo, että alukselle vuokrattiin Lappohjasta laituripaikka noin vuosi sitten, ja paikan vuokraaja on tiedossa.

-Laituripaikka tarvittiin aluksen kunnostamista varten, mutta tältä osin siellä ei ole tapahtunut tänä aikana mitään. Meille on kerrottu aiemmin, että alus on käyttökunnossa, ja että se ei ole uppoamisvaarassa, Skarpman sanoo.

Nykyään Hangon kaupungin hallinnassa oleva armeijan entinen laituri sijaitsee Virtaniementien päässä Strömuddenilla SSAB:n lakkautetun tehtaan alapuolella. Matkaa Lappohjan uimarannalle on puolisen kilometriä.

Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ