Sinilevähavainnot uudella sovelluksella – tavoitteena biomassan hyödyntäminen


Origin by Oceanin Mari Granström ja Mikael Westerlund ottamassa sinilevänäytettä merestä.
Origin by Oceanin Mari Granström ja Mikael Westerlund ottamassa sinilevänäytettä merestä.

Levähavaintoja kerätään tänä kesänä isomman joukon voimalla. Raaseporilaisyrityksen kehittämässä uudessa Levähavainto.fi-palvelussa voi jättää omat havaintonsa tutkijoiden käyttöön. Helpolla nettilomakkeella raportoidaan paikkatieto ja havaintokuva näppärästi vaikka kännykällä.

Palvelun taustalla on paikallinen biojalostukseen erikoistunut start up-yritys Origin by Ocean. Se tekee yhteistyötä Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan mikrobiologian osastolla sijaitsevan sinilevätutkijaryhmän kanssa, jota johtaa tutkija David Fewer. Yliopiston tutkijat analysoivat näytteitä ja selvittävät, mitkä lajit kukkivat milläkin alueilla ja mitä luonnonaineita ne tuottavat.

-Sinilevät voivat tuottaa tuhansia erilaisia monimutkaisia biokemikaaleja, joista osaa käytetään tai voitaisiin mahdollisesti hyödyntää lääketeollisuudessa, elintarvike-, kosmetiikka- ja biolääketieteessä, Suomessa sinilevien parissa 20 vuotta töitä tehnyt Fewer kertoo.

Levä hyötykäyttöön

Kerätyn tiedon avulla Origin by Ocean pyrkii saamaan kattavan kuvan Itämeren sinilevätilanteesta ja siitä, miten tätä luonnonvaraa voitaisiin hyödyntää ja jalostaa. Sinilevän laajamittaisesta keräämisestä voi näin tulla kannattavaa liiketoimintaa, jolloin myös Itämeren tilan parantaminen pääsee vauhtiin.

-Itämeri on meille kaikille tärkeä ja rakas. Koko yrityksemme olemassaolo pohjautuu tähän. Työskentelemme kaikki sen puolesta, että Itämeren puhdistaminen etenee sanoista konkreettisiin tekoihin, yhtiön toimitusjohtaja Mikael Westerlund kertoo.

-Levähavainto on konkreettinen teko Itämeren puolesta ja toivomme, että ihmiset innostuvat havainnoimaan luontoa ja ympäristöään. Uskomme vahvasti rannikolla kesäänsä viettävien ihmisten joukkovoimaan, Westerlund jatkaa.

Origin by Ocean pilotoi levän keräämistä jo tämän kesän aikana omalla keräilijällään. Kerättyä biomassaa on tarkoitus päästä käyttämään yrityksen uudessa jalostamossa jo lähivuosina.

-Sinilevä on meren elinvoimaisuudelle suuri uhka, mutta biomassana myös hyödyntämätön mahdollisuus. Kun opimme ymmärtämään rannikkomme sinilevälajien kirjoa ja niiden kemiaa, saamme kattavan käsityksen sen kaikesta potentiaalista, yrityksen toinen perustaja, kemian tohtori Mari Granström sanoo.

Helppo tunnistaa

Runsas sinilevän kukinta on seurausta Itämeren rehevöitymisestä. Joidenkin sinilevälajien sisältämät hermomyrkyt ovat vaarallisia ihmisille ja eläimille. Laajat sinilevälautat estävät valon pääsyn pinnan alle ja estävät hyödyllisten vesikasvien kuten rakkolevän kasvua, entisestään köyhdyttäen meren ekosysteemiä.

Sinilevän tunnistaa vihreästä tai kellanvihreästä väristään. Vähäinen määrä näkyy hiukkasina, suuremmat määrät muodostavat selkeitä levälauttoja. Vesilasissa sinilevähiukkaset nousevat pintaan, levälauttaa kepillä nostaessa levä ei jää keppiin vaan hajoaa. Siitepölystä sinilevän erottaa havaintoajankohdan perusteella. Sinilevät nousevat pintaan yleisimmin vasta keskikesän jälkeen.

Levähavainto.fi avautuu juhannukseksi ja havaintoja otetaan vastaan syksyyn saakka.

Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ