Etelä-Uusimaa

Yli 70-vuotiasta miestä epäillään useista vakavista rikoksista


Poikkeuksellisen laaja esitutkinta valmistui

Poliisi on saanut valmiiksi poikkeuksellisen laajan ihmiskauppa- ja seksuaalirikoskokonaisuuden esitutkinnan. Poliisi epäilee yli 70-vuotiasta miestä lukuisista rikoksista, joiden uhriksi on esitutkinnan perusteella joutunut seitsemän 1980-2000-luvuilla syntynyttä naista. Osa asianomistajista on ollut epäiltyjen rikosten tapahtumahetkellä alaikäisiä.

Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet vuoden 2004 huhtikuun ja viime vuoden marraskuun välisenä aikana. Tapahtumapaikat ovat Raasepori, Helsinki, Espoo, Suonenjoki ja Kuopio. Rikosnimikkeet ovat törkeä ihmiskauppa ja ihmiskauppa, törkeä raiskaus, törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, raiskaus, seksuaalinen hyväksikäyttö, pahoinpitely ja laiton uhkaus.

Kiinniotto Tammisaaressa

Rikoksista epäilty otettiin kiinni asunnostaan Tammisaaressa viime vuoden marraskuussa. Samana päivänä kiinniottopaikalla tehtiin kotietsintä, jossa takavarikoitiin mm. erilaisia asiakirjoja sekä kuva- ja videomateriaalia, joita on käytetty todisteena esitutkinnassa. Epäilty vangittiin Helsingin käräjäoikeudessa marraskuun 21. päivänä ja hän on vangittuna edelleen. Kokonaisuus siirtyy nyt syyttäjälle syyteharkintaan. Syytteen nostamisen määräpäivä on 18. marraskuuuta.

Kokonaisuuden selvittäminen on kestänyt yli vuoden. Tutkinnan yhteydessä on kuulusteltu lähes sataa todistajaa ja lisäksi puhutettu puhelimessa yli viittäkymmentä ihmistä. Poliisi tiedottaa esitutkinnan tuloksista, koska asia on yhteiskunnallisesti merkittävä ja esitutkinta on ollut suuren huomion kohteena. Pääepäilty on kulttuurineuvos Veijo Baltzar, joka on kiistänyt kaikki rikokset.

Poliisi epäilee tämän käyttäneen hyväksi nuorten naisten turvatonta tilaa ja riippuvaista asemaa. Esitutkinnan perusteella epäillään, että mies on houkutellut asianomistajia ensin käymään ja oleskelemaan ja lopulta asumaan luonaan. Asuinpaikkoja olisi ollut ensin useampi pääkaupunkiseudulla ja lopulta iso asunto Tammisaaressa. Lisäksi epäillyllä on ollut käytössään asunto ainakin Kuopiossa.

Turvattomassa asemassa

-Poliisi epäilee esitutkinnan perusteella, että rikoksista epäilty on käyttämällä hyväksi asianomistajien turvatonta tilaa ja riippuvaista asemaa, ja ainakin osaa asianomistajista myös painostamalla, värvännyt heidät yhteisöönsä ja majoittanut heitä erinäisissä asunnoissa saattaakseen heidät seksuaalisen hyväksikäytön ja/tai pakkotyön kohteeksi ja ihmisarvoa loukkaaviin olosuhteisiin, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Saara Asmundela tiedottaa.

Poliisi epäilee, että asianomistajien on pitänyt rikoksista epäillyn luona asuessaan toimia hänen antamiensa sääntöjen ja määräysten mukaisesti. Yhteisön säännöt olisivat koskeneet mm. asianomistajien pukeutumista ja ulkonäköä, syömistä, liikkumista ja yhteydenpitoa yhteisön ulkopuolelle.

-Epäillään, että asianomistajat erkaannutettiin perheistään ja ystävistään, eivätkä he saaneet olla yhteydessä ulkopuolisiin. Epäillään, että asianomistajien koulunkäyntiä tai opiskelua on myös jossain määrin rajoitettu.

Epäillään, että asianomistajiin kohdistettiin väkivaltaa ja yhteisössä vallitsi niin kutsuttu pelon ilmapiiri. Lisäksi epäillään, että osa asianomistajista on joutunut seksuaalirikosten uhreiksi, Asmundela luettelee.

Osalla heistä on ollut esitutkinnan perusteella myös työsopimus rikoksesta epäillyn yhdistykseen. Nekin, joilla on ollut työsopimus, ovat poliisin mukaan pääsääntöisesti siirtäneet erinäisissä osissa heille maksetun palkan rikoksesta epäillyn tilille.

Kahta ihmiskauppa- ja muiden rikosten asianomistajaa epäillään avunannosta ihmiskauppaan. Toinen heistä oli esitutkinnan alkuvaiheessa vangittuna, mutta hänet vapautettiin kun tuli ilmi, että hänen itsensä epäillään joutuneen mm. ihmiskaupan uhriksi vuosikausien ajan.

Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ