Raaseporin tekninen lautakunta on linjannut Karjaantien liikenteeseen liittyvistä toimenpiteistä. Alueen asukkaat ovat tehneet Karjaantien parannuksista aloitteen, jossa on vajaat 50 allekirjoitusta. Lautakunta merkitsi kirjelmän tiedoksi.
Lautakunta päätti, että Maasillan korjauksen yhteydessä toteutetaan liikenneturvallisuutta parantavia toimenpiteitä jokisillalta Maasillantien risteykseen vielä vuoden 2023 aikana. Kyseinen osuus on noin sata metriä.
Karjaantien kiinteät rakenteelliset parannukset ajoitetaan samaan ajankohtaan, kun Raaseporin vesiliikelaitos saneeraa vesi- ja viemäriverkoston Karjaantiellä. Ennakkotietojen mukaan työ tehtäisiin osissa vuosina 2024 ja 2025.
Lautakunta päätti lisäksi, että Karjaantien katusuunnitelma päivitetään Maasillantien risteyksestä Keskuskadun risteykseen saakka. Suunnittelu aloitetaan syksyllä ja suunnitelma saataisiin päätettäväksi vuoden 2024 aikana.
”Läpiajoa ei voida kieltää”
Vuosia sitten laaditussa katusuunnitelmassa on esitetty mm. ajoradan kavennuksia, kevyen liikenteen väylän erottamista ajoradasta ja saarekkeellisten suojateiden rakentamista. Asian valmistelussa todetaan, että toteutuessaan toimenpiteet todennäköisesti vähentäisivät nopeuksia, mutta aiheuttaisivat myös jonoja, jarrutuksia ja kiihdytyksiä, sekä hankaloittaisivat talvikunnossapitoa.
Valmistelussa todetaan niin ikään, että lopullinen vastuu tilannenopeudesta on ajoneuvon kuljettajalla, ja kaupungin edustajat ovat tuoneet esiin mm. Karjaantien ylinopeudet keskusteluissa poliisin kanssa.
Lisäksi mainitaan, että Lepin risteyksen valmistuttua osa raskaan liikenteen kuljettajista todennäköisesti valitsee Karjaan ohikulkutien päästäkseen valtatie 25 :lle.
”Valtatieltä Pohjan suuntaan ajettaessa Karjaantie tarjoaa lyhyemmän matkan verrattuna ohikulkutiehen. Ns. oikotie houkuttelee läpiajoon, jota kaupunki kadunpitäjänä ei voi kieltää”, valmistelussa mainitaan. Karjaantie on luokiteltu myös pääkaduksi.
Karjaantien liikenneolosuhteiden parantaminen on ollut ajankohtaista jo useita vuosia. Teknisen osaston mukaan useista käsittelykerroista huolimatta toimenpiteitä ei ole tehty, koska epäkohtien poistaminen ei ole ongelmatonta.