EU-vaalien ennakkoäänestys alkoi – yli miljoonalle ilmoitus sähköisesti


Europarlamenttivaalien ennakkoäänestys alkoi verkkaisesti Karjaalla keskiviikkoaamuna.

Europarlamenttivaalien ennakkoäänestys alkoi keskiviikkoaamuna. Raaseporissa voi äänestää ennakkoon kesäkuun 4. päivään saakka Tammisaaren kirjastossa, Karjaan Fokuksessa ja Pohjan kirjastossa.

Tenholassa voi äänestää ennakkoon 31.5. ja Bromarvissa 1.6. Lisäksi Raaseporin pienemmissä kylissä kiertää jälleen äänestysauto, jonka aikataulu löytyy oikeusministeriön vaalit.fi -sivustolta.

Hangossa ennakkoäänestyspaikka on kaupungintalolla ja Inkoossa kunnantalolla sijaitsevassa kirjastossa kesäkuun 4. päivään saakka.

Äänioikeutettu voi äänestää ennakkoon missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa kotimaassa tai ulkomailla. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 9. kesäkuuta, jolloin vaalihuoneistot ovat avoinna kello 9-20.

Vaalipäivänä voi äänestää vain äänioikeusilmoitukseen merkityssä äänestyspaikassa. Vaaleissa valitaan Suomesta Euroopan parlamenttiin 15 jäsentä viideksi vuodeksi. Ehdokkaat ovat ehdolla koko maassa.

Kolmen kilometrin pino

Merkittävä osa äänioikeutetuista on saanut Digi- ja väestövirastolta europarlamenttivaalien äänioikeusilmoituksen ainoastaan sähköisessä muodossa. Ilmoitus on saapunut toukokuussa kaikille niille yli miljoonalle äänioikeutetuille, jotka ovat ottaneet käyttöönsä Suomi.fi-viestit. Muille äänioikeusilmoitukset on lähetetty postitse.

-Kaikki sähköisessä muodossa ilmoituksen saaneet eivät välttämättä muista, että ilmoitus äänioikeudesta tuleekin paperipostin sijaan sähköisenä Suomi.fi-viesteihin. Ilmoitukset uusista saapuneista viesteistä tulevat sähköpostiosoitteeseen, jonka käyttäjä on ilmoittanut palveluun. Jos käytössä on Suomi.fi-mobiilisovellus, myös se ilmoittaa uudesta saapuneesta viestistä, Digi- ja väestötietovirastossa viesteistä vastaava Maria Juka-Lahdenperä kertoo.

Äänioikeusilmoitusten lähettäminen sähköisenä säästää miljoonia sivuja paperia ja vähentää myös papereiden kuljettamisesta syntyviä päästöjä. Jo nyt Suomi.fi-viestejä käyttävien äänioikeutettujen ansiosta europarlamenttivaaleissa säästyy noin viisi miljoonaa paperiarkkia. Paperia voisi kuitenkin säästyä paljon tätä enemmänkin.

-Laskimme, että jos kaikki vuoden 2024 presidentinvaalissa ja europarlamenttivaaleissa äänioikeutetut olisivat saaneet äänioikeusilmoitukset sähköisesti, paperia olisi säästynyt lähes 29 miljoonaa arkkia. Tästä paperimäärästä kertyisi noin kolme kilometriä korkea pino, Juka-Lahdenperä kertoo.

Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ