Rokotusten kysyntä poikkeuksellisen suurta Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella


Kausirokotuksiin on varattu aikoja huomattavasti enemmän kuin viime vuonna. Kausirokotusten yhteydessä tänä vuonna annettavat kertaluontoiset pneumokokkirokotteet ovat jo loppuneet HUS-apteekista, eikä niitä ole enää tarjolla.

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella arvioidaan, että pneumokokkirokotteita saadaan lisää alkuvuodesta 2024. Kohderyhmään kuuluvat voivat tuolloin hakea rokotteen omalta terveysasemaltaan.

Kausirokotusten ajanvaraus avattiin 19. lokakuuta ja rokotukset aloitettiin marraskuun alussa.

-On hienoa, että ihmiset haluavat pitää huolta itsestään ja läheisistään ottamalla rokotteen. Suuresta kysynnästä kertoo se, että esimerkiksi Espoossa oli keskiviikkoon mennessä varattu yli 34 000 rokotusaikaa, kun viime kaudella tammi- ja helmikuu mukaan lukien rokotettiin yhteensä noin 36 000 asukasta, Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen tartuntatautien ylilääkäri Leif Lakoma sanoo.

Rokotteiden suuri kysyntä on myös ruuhkauttanut hyvinvointialueen ajanvarauspuhelimet. Suurin ruuhka on Espoossa, jossa takaisinsoiton viive on noin viikon.

-Pyrimme lisäämään resursseja koko alueelle, jotta rokotusaikoja saataisiin avattua lisää marras- ja joulukuulle ja puhelinjonoa pystyttäisiin purkamaan nopeammin, Lakoma kertoo.

Hän muistuttaa, että rokotusaika tulisi varata omalta terveysasemalta. Alle kouluikäiset lapset ja raskaana olevat rokotetaan neuvolassa. Kuntakohtaiset ajanvarausohjeet löytyvät hyvinvointialueen kausirokotussivulta osoitteessa www.luvn.fi.

Rokotukset ikääntyneiden hoivakodeissa alkoivat kuluneella viikolla ja niitä jatketaan marraskuun ajan. Hoivakodissa asuvat saavat kausirokotukset asuinpaikassaan. He voivat saada samalla kerralla sekä influenssa- että koronarokotuksen. Ikääntyneiden kausirokotuksista löytyy lisätietoa ja neuvoja seniori-infosta. Sieltä ei kuitenkaan voi varata rokotusaikaa, eikä seniori-infossa arvioida kotirokotuksen tarvetta.

Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ