Kaupan alan lakot eivät vaikuta vielä läntisellä Uudellamaalla


Kaupan alan lakot toteutuvat torstaista helmikuun 9. päivästä alkaen. Lakot kohdistuvat Uudellamaalla pääkaupunkiseudun viiteen kuntaan. Niissä lakon kohteena olevista kaupoista suurin osa on HOK-Elanto Oy:n toimipisteitä, yksi osuuskauppa Varuboden-Oslan myymälä Porvoossa, ja yksi päivittäistavarakauppa Hyvinkäällä. Lakko vaikuttaa myös Salossa.

Valtakunnansovittelija ei kyennyt tiistaina tekemään sovintoesitystä kaupan alan työriidassa. Lakot alkavat Keskon logistiikkapalvelujen alueterminaaleissa sekä 160 S- ja K-ryhmien marketissa torstaina aamuviideltä ja päättyvät lauantaina 11. helmikuuta samaan aikaan. Lakkojen piirissä on noin 16 000 kaupan alan työntekijää.

-PAM ja Kaupan liitto ovat näkemyksissään vielä kaukana toisistaan myös muissa kuin palkkaa koskevissa kysymyksissä. Tavoitteemme on edelleen, että kaupan alan työntekijöille tehdään kunnollinen palkankorotus, PAM:in puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen tiedottaa. Tämä tarkoittaa 200 euron palkankorotusta.

Toinen lakkoaalto uhkaa

Kaupan liitto ilmoittaa olevansa erittäin pettynyt siihen, ettei PAM kaikista ratkaisuehdotuksista huolimatta ollut valmis neuvottelemaan sovinnollisesta ratkaisusta lakkojen välttämiseksi. Kaupan liitto teki keskiviikkona Palvelualojen ammattiliitolle yleisen linjan mukaisen palkankorotusesityksen, joka olisi sen mukaan huomioinut erityisesti pienipalkkaisia myyjiä yleistä linjaa paremmalla korotuksella. Kaupan liiton palkankorotusesitys sisälsi myös kertakorvauksen, joka olisi tullut maksuun maaliskuussa.

Kaupan liiton mukaan myymälöiden ensimmäisen lakkoaallon piirissä on kaikkiaan 185 kaupan alan toimipaikkaa, joissa työskentelee noin 20 000 työntekijää. Lakon piirissä ovat mm. suurimmat Prismat, K-Citymarketit ja S-marketit.

Viikoille 7 ja 8 on ilmoitettu lisää lakkoja. Kaupan logistiikan ensimmäiset lakot uhkaavat toteutua maanantaista 13. helmikuuta alkaen. Myymälöiden toinen lakkoaalto sulkisi muun muassa kaikki Prismat, K-Citymarketit, S-marketit ja Lidlit helmikuun 16. päivästä alkaen, ellei ratkaisuun päästä sitä ennen.

Näiden lisäksi logistiikan toinen lakko uhkaa alkaa 20. helmikuuta, kun työministeri Tuula Haatainen siirsi valtakunnansovittelijan esityksestä kaupan logistiikan ensimmäiset lakot, jotka olisivat alkuperäisen ilmoituksen mukaan alkaneet kuluvan viikon maanantaina.

Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ