”Kotimainen kinkku on joulupöydän kunkku”


Suomessa syödään jouluna noin 6-7 miljoonaa kiloa kinkkua. Kinkun voi kypsentää myös leivinuunissa tai vaikka pihagrillissä, kunhan muistaa olla tarkkana lämpötilan kanssa. (Kuva: Henri Uotila)

Kotimainen joulu on vastuullinen hyvän mielen valinta. Kotimaisen elintarvikkeen tunnistat Hyvää Suomesta -merkistä, ja tuttu Sirkkalehti- merkki puolestaan koristaa kotimaisia kasviksia, vihanneksia ja myös joulukukkia.

Kuusikaupoillakin on syytä kysyä joulupuun alkuperää. Kaupassa kannattaa tutkia pakkauksia ja palauttaa mieliin, että kotoisalta kuulostava nimi, kuten ”maatilan” tai ”kartanon” ei takaa tuotteen kotimaisuutta, Maa ja metsätaloustuottajien keskusliitosta muistutetaan.

Makumuistot kantavat vuosien taakse, mutta myös uudet ruokakokeilut sopivat joulupöytään. Kotimaiset raaka-aineet ovat oiva pohja kaikelle hyvälle ruualle. Perinteiset miedot ja makeahkot laatikot maistuvat koko perheelle. Pirteän raikas rosolli on ihana lisuke jouluruuille.

-Laatikoiden ja rosollin juurekset ovat edullisia, ja niitä on saatavilla kevääseen saakka. Perinteiset laatikot sopivat hyvin pakastettaviksi vaikkapa pienissä annosvuoissa. Näin saat halutessasi tuoreen laatikon joka aterialle, MTK:n ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen vinkkaa.

-Kotimainen kinkku on vastuullinen valinta. Suomalainen sika saa pitää saparonsa ja liha on taatusti antibiootitonta, puhdasta ja turvallista ruokaa, Siivonen jatkaa.

Naudanlihan ystävän joulun kruunaa kunnon pihvi tai vaikkapa perinteinen palapaisti. Nämäkin maut sopivat erinomaisesti yhteen joulun perinteisten kasvislisukkeiden kanssa.

-Kokeileva kokki tai kasvisruokien ystävä paistaa joulupöytään kinkun lisäksi tai tilalle kokonaisen sellerin. Arkinen juures jalostuu uunissa huikeaksi herkuksi, Siivonen sanoo.

Joulupuuron voi hauduttaa riisin sijaan kokonaisista kaura- tai ohrasuurimoista perinteiseen tapaan. Kotimaisista viljoista tehty puuro on maukasta ja Siivosen mukaan myös riisiä ravinteikkaampaa. Makea ja raikas jälkiruoka kruunaa juhla-aterian.

-Suomen pelloilla, puutarhoissa, eläinsuojissa ja metsissä kasvaa ainutlaatuisia makuja, joista valmistetaan huippulaadukkaita ja turvallisia elintarvikkeita meille kaikille, Siivonen muistuttaa.

Vaikka grillissä tai naapurin kanssa

Tänä jouluna erityisesti energian hinta on monen mielessä, kun suunnitellaan jouluherkkujen valmistamista. Kaikki vinkit sähkön säästämiseksi ovat siksi enemmän kuin tervetulleita. Joulukinkun voi hyvillä mielin paistaa uunissa, kun ottaa käyttöön muutamia energiansäästökikkoja. Kinkku kypsyy myös airfryerissa eli kiertoilmakypsentimessä, pihagrillissä tai vaikka naapurin kinkun kanssa samassa uunissa.

HKScanin teettämän tutkimuksen mukaan joulukinkkujen keskikoko on yleisesti pienentynyt viime vuosina.

Viime vuonna tosin kaikkein pienempien alle kolmekiloisten kinkkujen kysyntä väheni ja keskikokoiset 3-5 kilon kinkkujen kysyntä kasvoi.

Kinkku kuuluu joulupöytään. Näin kertoi 74 prosenttia joulututkimukseen vastanneista. Suosituimpia ovat 3-5 -kiloiset luuttomat harmaasuolatut kinkut, joiden osuus on noin 40 prosenttia. Yleisin tapa (51 % vastanneista) on paistaa kinkku paistopussissa sähköuunissa.

-Koska kinkku paistetaan matalassa lämpötilassa, ei sähkön kulutus ole suurta. Viisikiloisen kinkun paistaminen kiertoilmalla 120-asteisessa uunissa kestää noin kuusi tuntia. Sähkönkulutus on tällöin hiukan uunista riippuen noin 2,5-3 kilowattituntia. Jos sähkön hinta on 25 senttiä kilowattitunnilta, tulee kinkun paistaminen maksamaan selvästi alle euron, HKScanin markkinointijohtaja Mikko Järvinen laskeskelee.

-Tästäkin pystyy hyvin säästämään. Keskikokoisia kinkkuja mahtuu uuniin kaksikin, joten nyt voi tehdä tuttavuutta naapurin kanssa ja sopia yhteisestä kinkun paistosta ja puolittaa siltä osin sähkölasku, hän jatkaa.

Airfryerissa voi kypsentää vaikkapa kalkkunaa tai porsasta huomattavasti pienemmällä sähkönkulutuksella, sillä noin kilon painoinen kinkku, porsaan tai kalkkunan filee paistuu siinä jo noin tunnissa.

-Kinkun kanssa voi paistaa samalla jotain muuta matalassa lämpötilassa kypsyvää, esimerkiksi naudan paistia tai riistaa, joihin voi ruskistaa pinnat vasta lopuksi. Kinkun voi kypsentää myös liedellä paksupohjaisessa kattilassa keittäen. Induktiolieden sähkönkulutus on pienempi kuin uunin, Järvinen sanoo.

-Ja kokonaan ilman sähköä kinkun voi valmistaa leivinuunissa tai grillissä. Lihalämpömittarilla varmistetaan tässäkin oikea kypsyys, hän lisää.

Suomessa syödään jouluna noin 6-7 miljoonaa kiloa kinkkua. Joulukinkun kotimaisuus on erittäin tai melko tärkeä 82 prosentille kyselyyn vastanneista. Kinkun jälkeen joulupöydän suosikkilistalla ovat perinteiset joululaatikot, joulupuuro ja joulutortut.

-Kyselyssä tuli ilmi, että etenkin nuoremmat sukupolvet haluavat uudistaa joulupöytää ja tuoda siihen muun muassa erilaisia juustoja ja kaloja. Perinteisistä jouluherkuista pitävät kiinni yli 55-vuotiaat, Järvinen kertoo.

Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ