Joulu ei vaikuta jätetyhjennyksiin – jätteet kiertoon, kuusikeräys jatkuu


Kuva: Rosk’n Roll

Joulun arkipyhät eivät vaikuta tänä vuonna jäteastioiden tyhjennysaikatauluihin Länsi- Uudellamaalla.

-Joskus kiinteistön jäteastian tyhjennyspäivät kuitenkin poikkeavat normaaleista. Näin voi käydä paitsi arkipyhien, myös hankalien keliolosuhteiden vuoksi, jätehuoltoyhtiö Rosk´n Rollin viestintäkoordinaattori Petra Lind tiedottaa.

Yhtiön jäteasemat ovat kiinni 24.-26. joulukuuta ja loppiaisena 6. tammikuuta. Muutoin jäteasemat ovat avoinna vuodenvaihteen molemmin puolin normaalien aikojen mukaisesti.

Joulun aikaan kodeissa syntyy usein tavallista enemmän jätettä. Hyvällä suunnittelulla voi ehkäistä jätteen syntyä ja välttää myös ruuhkat jäteastialla.

-Odota mahdollisuuksien mukaan muutama päivä pyhien jälkeen ennen hyötyjätteiden viemistä keräysastioihin, jotta astiat ehditään tyhjentää, Lind sanoo.Isommat erät kartonkia, metallia, lasi- ja muovipakkauksia voi viedä maksutta myös jäteasemalle.

Rosk’n Roll kerää taas joulukuuset biojätekeräykseen kuuluvilta yli viiden huoneiston rivi- ja kerrostalokiinteistöiltä. Kuuset voi jättää jätekatoksen läheisyyteen viimeistään 15. tammikuuta. Kuusia vastaanotetaan maksutta myös kaikilla Rosk’n Rollin jäteasemilla.

Joulun ajan jätteiden vähentämis- ja lajitteluneuvot löytyvät nettiosoitteesta rosknroll.fi. Sivulta voi tulostaa myös jätteiden lajitteluohjeen esimerkiksi taloyhtiön ilmoitustaululle.

Lahjapaperit eivät kuulu keräykseen

Nimestään huolimatta lahjapaperit ja paperikassit eivät kuulu paperinkeräykseen, vaan lahjapaperit tulee lajitella seka- tai energiajätteeseen painovärien ja teippien vuoksi. Myös esimerkiksi kalan perkauksessa likaantunut paperi kuuluu sekajätteeseen. Paperikassit, jauhopussit ja muut pakkaukset taas tulee lajitella kartonginkeräykseen.

-Jätemaksuja ei voi kiertää laittamalla paperinkeräykseen sinne kuulumatonta materiaalia, sillä likaantunut materiaali joudutaan käsittelemään sekajätteenä. Jos näin käy, taloyhtiön kulut kasvavat ja muiden lajittelua varten näkemä vaiva menee hukkaan, Encore ympäristöpalvelujen tuotealueiden johtaja Anssi Takala sanoo.

Hyvä nyrkkisääntö on, että kaikki postiluukusta tuleva paperi kuuluu keräyspaperiastiaan. Paperinkeräykseen kuuluvat sanoma- ja aikakauslehdet, mainokset, toimistopaperi ja kirjekuoret. Puhdas keräyspaperi voidaan käyttää pehmopaperin ja sanomalehtipaperin raaka-aineena. Kierrätyspaperin käyttö korvaa uutta puuta paperin raaka-aineena.

Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ