Jouluperinteet säilyttäneet suosionsa – kuusia, ruokaa ja lahjoja


Jouluruoka on suomalaisten mielestä tärkein joulutunnelman luoja. Suomessa pystytetään tänäkin jouluna 1,4 miljoonaa joulukuusta ja 90 prosenttia suomalaisista aikoo antaa joululahjoja, kertoo Tilastokeskuksen joulutietokooste.

Plantagenin kyselytutkimuksen mukaan suosituin joulukukka on joulutähti (29 %), toiseksi suosituin hyasintti (19 %) ja kolmanneksi suosituin amaryllis eli ritarinkukka (16 %).

Luonnonvarakeskuksen mukaan Suomen kasvihuoneissa kasvatettiin vuonna 2021 noin 2,5 miljoonaa hyasinttia, 1,5 miljoonaa joulutähteä ja 1,2 miljoonaa ritarinkukkaa.

Ruoan maahantuontiyritys Lejoksen tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten joulunviettoon ja joulun ajan ruokailuun liittyviä merkityksiä ja mieltymyksiä. Tutkimuksen mukaan joulutunnelman suomalaisille tekee jouluruoka, ja se menee jopa perheen ja ystävien kanssa yhdessä vietetyn ajan edelle. Jopa 80 prosenttia vastaajista piti jouluruokaa tärkeimpänä joulutunnelman luojana.

Kaksi kolmesta kyselyyn vastanneista valitsi joulukinkun juhlapyhien ykkösruoaksi. Kinkun jälkeen suosituimmat joulupöydän ruoat ovat juureslaatikot (43 %), riisipuuro (28 %), joulutortut (22 %) sekä graavilohi ja muut graavikalat (19 %).

Lidlin kyselytutkimuksen mukaan suosituimmat jouluherkut ovat kotona leivottu joulutorttu (59 %), tavalliset konvehdit (48 %) ja kotona leivotut piparkakut (38 %). Inhokkien kärjessä olivat marsipaanisuklaa (31 %), liköörikonvehdit (30 %) ja Vihreät kuulat (28 %). Vihreät kuulat jakoivat mielipiteitä, sillä 28 prosenttia vastaajista mainitsi ne suosikeikseen.

Yhä useammat hankkivat joulupöytään valmisruokia. S-ryhmän mukaan valmiiden joululaatikoiden sekä rosollien myyntimäärät ovat kasvaneet vuodesta 2018 vuoteen 2021 noin 10 prosenttia. Lihatiedotuksen teettämän tutkimuksen mukaan 75 prosenttia suomalaisista kotitalouksista aikoo ostaa joulukinkun. Kinkun hankkivista kotitalouksista 90 prosenttia aikoo valita kotimaisen kinkun.

S-ryhmän tietojen mukaan kalaa ostetaan joulukuussa 50 prosenttia enemmän kuin muina kuukausina keskimäärin. Lohi on kalapöydän ehdoton suosikki, mutta myös mädit, lipeäkala, silakka ja silli ovat suosittuja joulun ajan kalalajeja. S-ryhmän kaupoissa joulukinkkua myydään joulukuussa puolitoistakertainen määrä tuoreeseen kalaan verrattuna. Joulukinkun osuus kaikesta joulukuun lihamyynnistä on 20 prosenttia.

Lejoksen tutkimukseen vastanneista 38 prosenttia valitsi punaviinin joulupöydän suosikkijuomaksi. Seuraavaksi mieluisimmat joulujuomat olivat hanavesi (32 %), maito tai maitojuomat (30 %), olut (27 %) ja glögi (23 %).

Nordean kyselytutkimuksen mukaan 18-79-vuotiaat suomalaiset aikovat tänä vuonna käyttää jouluhankintoihin keskimäärin 555 euroa aikuista kohden. Viime vuonna vastaava summa oli 565 euroa.

Suomen vähittäiskaupalle tärkein myyntikuukausi on joulukuu, jolloin myynti kasvaa vuoden kuukausikeskiarvoon verrattuna noin viidenneksen. Joulusesongin tuoma myynnin lisäys kuukausikeskiarvon päälle oli joulukuussa 2021 noin 798 miljoonaa euroa.

Jouluna syntymäpäiviä vietetään tavanomaista harvemmin. Jouluaatto, joulupäivä ja tapaninpäivä ovat karkauspäivän jälkeen harvinaisimmat syntymäpäivät Suomen väestössä. Jouluaattona syntymäpäiviään viettää noin 12 700, joulupäivänä hieman alle 12 200 ja tapaninpäivänä noin 12 000 päivänsankaria.

Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ