”Kehysriihestä tarvittavia päätöksiä vaikeassa tilanteessa”


-Nyt vallitseva poikkeuksellinen ja vaikea tilanne synnytti yhteisymmärryksen, jonka ansiosta hallitus pääsi ennätysajassa sopuun kehysbudjetista, ministeri Thomas Blomqvist (r) kommentoi hallituksen kehysriihtä, joka saatiin päätökseen vain päivässä.

Blomqvist toteaa olleen tärkeää sopia tarvittavista toimenpiteistä huoltovarmuuden vahvistamiseksi lyhyellä aikavälillä ja samalla laatia suuntaviivat pidemmällä aikavälillä tarvittaville rakennemuutoksille.

-Huoltovarmuus koskee sekä ruuantuotantoa että energian saantia, jotta voimme varmistaa, että ruokaa on ja että kaikki suomalaiset kodit pysyvät lämpiminä myös ensi talvena. Käsittelimme elintarvikehuoltoa jo viime viikolla, kun päätimme maatalouden 300 miljoonan euron tukipaketista. Resurssit otettiin nyt mukaan neuvotteluissa. Lisäksi panostetaan vihreään siirtymään, jolla päästään eroon Venäjän fossiilisesta energiasta ja siten nostetaan omavaraisuusastetta, ministeri Blomqvist sanoo.

Kun turvallisuuspoliittinen tilanne radikaalisti muuttuu, on hänen mukaansa selvää, että täällä joudutaan tekemään mittavia lisäpanostuksia Suomen puolustuskyvyn vahvistamiseksi.

-Puolustuskaluston lisäksi panostamme rajavalvontaan, kyberturvallisuuteen ja yleisesti kansalliseen turvallisuuteen. Monet näistä asioista on korjattava mahdollisimman pian jo tänä vuonna, Blomqvist sanoo.

Hän nostaa tärkeänä asiana esiin myös suomalaisyritysten kilpailukyvyn vahvistamisen. Hallitus päätti mm. verovähennyksistä kannustaakseen yrityksiä investoimaan tutkimukseen ja kehitykseen työllisyysasteen nostamiseksi.

-Panostamme myös suuriin kehitysprojekteihin, kuten vedyn käytön kehittämiseen ja akkuteknologiaan huippuosaamisemme lisäämiseksi. Myös ammatillisen koulutuksen rahoituksen lisäys luo edellytyksiä työllisyyden paranemiselle, ministeri Blomqvist sanoo.

Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ