Ennakkoäänestys alkoi, Raaseporissa myös ulkoäänestyspaikka


Kuva: Oikeusministeriö

Kuntavaalien ennakkoäänestys alkoi keskiviikkona 26. toukokuuta. Raaseporissa ennakkoäänestyspaikat ovat Snåre-sali Tammisaaressa, Axxell Karjaalla, Pohjan kirjasto ja Bromarvin Villa Vera.

Lisäksi liikkeellä on äänestysauto, joka palvelee äänestäjiä Raaseporin kylissä ja esimerkiksi Fiskarissa, Mustiolla ja Tenholassa. Äänestysauton aikataulu ja äänestyspaikkojen aukioloajat löytyvät Raaseporin kaupungin kotisivulta.

Hangossa voi äänestää ennakkoon kaupungintalolla ja Lappohjan koululla. Inkoossa äänestetään ennakkoon kunnantalolla kirjastossa. Aänestysajat löytyvät kuntien kotisivuilta.

Ulkona kahtena päivänä

Kuntavaaleissa on Suomessa 930 yleistä ennakkoäänestyspaikkaa. Paikat ovat pääosin kunnantaloilla, kirjastoissa tai kauppakeskuksissa. Moni kunta tarjoaa mahdollisuuden ennakkoäänestykseen ulkona, esimerkiksi teltassa ja katoksessa.

Myös drive in -äänestys on käytössä joissain kunnissa, niiden joukosta löytyy myös Raasepori. Ulkoäänestyspaikan sijainniksi kaupunki päätti Tammisaaren ja markkinakentän Fleminginkadulla.

Äänestäjiä palvellaan siellä tulevana perjantaina ja lauantaina. Äänestyspaikalle voi ajaa autolla rannan puoleiselta sisäänajoväylältä. Toimituksen nopeuttamiseksi on hyvä selvittää ehdokkaan numero jo etukäteen ja mukana pitää olla myös henkilöllisyystodistus kuten muissakin äänestyspaikoissa.

Äänestäjä voi todistaa henkilöllisyytensä ajokortilla, henkilökortilla tai passilla. Oleellista on, että vaalivirkailija voi varmistua äänestäjän henkilöllisyydestä. Vaalivirkailija voi pyytää äänestäjää poistamaan hetkeksi kasvomaskin tätä varten.

Vaalipäivä 13. kesäkuuta

Kotimaan ennakkoäänestysaika on tänä vuonna tavallista pidempi ja kaksi viikkoa, eli ennakkoon voi äänestää kesäkuun 8. päivään saakka.

Vaalipäivä on sunnuntai 13. kesäkuuta. Silloin äänestäjä voi äänestää vain siinä äänestyspaikassa, joka on mainittu äänioikeusilmoituksessa. Ennakkoäänestysaikana voi äänestää missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa.

Vaaleissa valitaan kuntien valtuustoihin jäsenet ja varajäsenet neljäksi vuodeksi. Valtuustojen toimikausi alkaa elokuun alussa ja päättyy toukokuun lopussa vuonna 2025.

Turvallinen äänestäminen

Vaalit.fi-sivustolta löytyy äänestäjille ohjeita turvalliseen äänestämiseen korona-aikana. Vaalivirkailijat valvovat turvallisuutta äänestyspaikalla ja neuvovat ohjeiden noudattamisessa. Äänestäjä voi ottaa halutessaan mukaansa oman kynän.

Hengitystieoireisia ja lääkärin määräämässä karanteenissa tai eristyksessä olevia äänestäjiä varten on suunniteltu erityistoimenpiteitä äänestyksen mahdollistamiseksi. Äänestäjät voivat kysyä neuvoa erityisjärjestelyistä oman kuntansa keskusvaalilautakunnalta.

Oikeusministeriön vaalisivustolla voi seurata myös äänestysvilkkautta. Sivuille päivitetään tunnin välein tietoja ennakkoon äänestäneiden määrästä kunnissa ja koko maassa.

Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ