Nopeusrajoitukset alenevat taas, läntisellä Uudellamaalla enintään 80 km/h


Suomen maanteillä siirrytään taas talviajan alennettuihin nopeusrajoituksiin. Läntisellä Uudellamaalla kesäajan 100 tuntikilometrin nopeusrajoitus valtatiellä 25 lasketaan 80 kilometriin tunnissa Hangossa, Tammisaaressa Karjaalla ja Lohjan suunnalla.

Idän suuntaan kantatie 51:llä saa ajaa koko matkalla korkeintaan 80 km/h ja sama pätee Tammisaaresta Salon suuntaan kulkevaan kantatie 52:een.

Normaaleihin nopeusrajoituksiin siirrytään takaisin tavallisesti huhtikuun alkupuolella, kun päivät pitenevät ja ajokelit paranevat.

Vaihtopäivä perjantai

Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset otetaan käyttöön koko maassa tiistaihin lokakuun 29. päivään mennessä. Pääasiallinen vaihtopäivä oli jo perjantai 25. lokakuuta, Väylävirasto tiedottaa. Ely-keskukset tekevät alueelliset päätökset talvikauden nopeusrajoituksista.

Maanteillä nopeusrajoitukset lasketaan pääosin 80 kilometriin tunnissa ja joillakin tieosuuksilla 70 kilometriin tunnissa. Moottoriteillä rajoitukset laskevat sataan kilometriin tunnissa. Fintraffic voi kuitenkin pitää muutamilla vaihtuvien nopeusrajoitusten moottoriteillä tätä korkeammat rajoitukset voimassa marraskuun loppuun asti sään ja ajokelien salliessa.

-Tien korkea turvallisuustaso tai pienet liikennemäärät mahdollistavat joitakin poikkeuksia talvirajoitusten pääsääntöihin. Esimerkiksi sadan kilometrin nopeusrajoitus voi jäädä voimaan maanteillä, joissa ajosuunnat on erotettu toisistaan kaiteella, tieliikenteen ohjauksen asiantuntija Tuomas Österman kertoo.

Turvallisuutta pimeään

Väyläviraston mukaan alennetut rajoitukset parantavat liikenneturvallisuutta vuoden pimeimpään aikaan. Niiden todetaan tukevan myös kestävän liikkumisen periaatteita. Tätä perustellaan sillä, että alennettujen rajoitusten myötä polttoaineenkulutus ja päästöt vähenevät, ja lisäksi tien päällyste kuluu hitaammin.

Lisäksi alennetut nopeusrajoitukset pienentävät onnettomuusriskiä, joka muuten kohoaisi kaksinkertaiseksi ja liukkaalla moninkertaiseksi verrattuna päivänvalossa ja sulalla kelillä ajamiseen. Pimeyden vuoksi talvikauden nopeusrajoituksiin siirrytään jo lokakuun lopussa, vaikka talvisista keleistä ei olisi vielä tietoakaan.

-Alempi ajonopeus antaa kuljettajalle enemmän aikaa havaita ja toimia yllättävissäkin tilanteissa. Suurin sallittu nopeus ei läheskään aina ole sama asia kuin turvallinen ajonopeus etenkään talvikaudella, Väyläviraston tieturvallisuuden johtava asiantuntija Noora Airaksinen viestittää.

-Ajomatkaan on hyvä varata talvikaudella enemmän aikaa. Lisäksi tulee varmistaa, että alla on keliin sopivat renkaat ja että takavalot varmasti palavat myös hämärässä ja huonolla ajokelillä. Jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden kannattaa kiinnittää heijastimet viimeistään nyt sekä hoitaa pyörän valot kuntoon punaista takavaloa unohtamatta, Airaksinen muistuttaa.

Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ