Ravintolarajoituksia lievennetään, koronapassi edelleen hyllyllä


Hallituksen koronaministerityöryhmä esittää, että ravintolarajoituksia lievennetään niin sanottujen matalamman riskin ravitsemusliikkeiden osalta. Helmikuun ensimmäisestä päivästä lähtien anniskelu päättyisi viimeistään kello 20 ja ravintolat sulkeutuisivat kello 21. Matalan riskin ravintoloilla tarkoitetaan ravintoloita, joiden pääasiallinen tarkoitus on muu kuin alkoholin tarjoilu. Asiakaspaikkamääriä rajoitetaan edelleen 75 prosenttiin enimmäismäärästä.

Ravitsemisliikkeissä, joissa alkoholin anniskelu on päätoimiala, anniskelu päättyy edelleen kello 17 ja ovet sulkeutuvat iltakuudelta. Tiloihin voidaan myös ottaa asiakkaita vain puolet sallitusta.

Keskeytykseen kaksi viikkoa lisää

Koronapassin käytön keskeytystä jatketaan kahdella viikolla. Vaikka ravintolassa olisi käytössä koronapassi sisäänpääsyn edellytyksenä, se ei vapauta ravintolaa rajoituksista. Ravintoloilla on kuitenkin edelleen oikeus vaatia asiakkailtaan koronapassia sisäänpääsyn edellytyksenä.

Matalan riskin tilaisuuksien ja tapahtumien täyssulusta luovutaan niin ikään helmikuun 1. päivästä alkaen.

Alueelliset viranomaiset voivat päättää mahdollisesti lievemmistäkin toimista alueellisesta epidemiatilanteesta riippuen. Matalan riskin paikkoja ovat mm. kirjastot, museot, teatterit ja yleisötilaisuudet, joissa kaikille osallistujille on osoitettu oma istumapaikka. Ministeriryhmä teki esityksensä torstaina. Rajoituksia tarkastellaan seuraavan kerran viikolla kuusi.

Liikunta- ja virkistystilat auki

Uudenmaan alueellinen koordinaatioryhmä suositteli perjantaina Etelä-Suomen aluehallintovirastolle, että se purkaa kokonaisuudessaan liikunta- ja virkistystiloja koskevan sulkumääräyksen. Vaikka sosiaali- ja terveydenhuollon kuormitus on yhä suuri, edellytykset rajoitukselle eivät enää täyty.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueen liikunta- ja virkistystilojen sulkumääräys on voimassa aiemmalla päätöksellä helmikuun 7. päivään saakka. Uudenmaan alueellinen koordinaatioryhmä suosittelee, että aluehallinto virasto purkaisi päätöksen kokonaisuudessaan helmikuun 1. päivästä alkaen.

Sosiaali- ja terveydenhuollon kuormituksen nousu on pysähtynyt ja kääntynyt jopa laskuun.

-Tämän vuoksi arvioimme, että lain määrittelemät edellytykset rajoitusten jatkamiseen eivät enää täyty, vaikka tartuntojen suuri määrä kuormittaa sosiaali- ja terveyspalveluja merkittävästi, ryhmän puheenjohtaja, HUS:in vs. johtajaylilääkäri Veli-Matti Ulander perustelee.

Uudenmaan koordinaatioryhmä suosittelee myös, että aluehallintovirasto jatkaa voimassa olevaa yleisötilaisuuksia koskevaa rajoituspäätöstä siten, että sisätilojen istumapaikalliset ja enintään 50 henkilön tilaisuudet sallitaan helmikuun 15. päivään saakka.

-Koronavirustartuntojen määrä Uudellamaalla on edelleen korkea. Onkin erittäin tärkeää, että jokainen kantaa oman vastuunsa, eli ottaa koronarokotteet, käyttää kasvomaskia aina sisätiloissa ja liikennevälineissä eikä tapaa oireisena muita ihmisiä. Olisi todella kurjaa ottaa takapakkia ja palauttaa rajoitukset, Ulander vetoaa kansaan.

Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ