IF Raseborgin juniorit vahvassa vireessä, viisi mitalia SM-kisoista

Viisi mitalia ja kahdeksan pistesijaa oli saalis, josta IF Raseborgin oli syytä olla ylpeä viikonlopun yleisurheilun SM-kisojen jäljiltä. 16- ja 17-vuotiaiden taistoissa Hyvinkäällä esiin nousivat P 16-sarjan urhot, joista Filip Wikholm pyörähteli moukarista viime vuoden tapaan hopeaa.

Reko Tuominen ratkaisi kullan kohtalon jo ensimmäisellä kierroksella (62,65) ja Wikholm kamppaili kakkossijasta Samuel Puustisen kanssa. Porvoon Akilleksen poika oli ennen viimeistä kierrosta edellä (57,51), mutta Wikholm repäisi vielä kauden toiseksi parhaan heittonsa (58,12) ja piti hopeavaltikasta kiinni. Kuten valmentaja Glenn Lignell totesi, kyseessä ei ollut suinkaan ensimmäinen kerta, kun Snappertunan sinkauttaja puristaa parhaat mehut ulos viimeisellä varvilla.

-Näin kävi ennätysheitossa (58,72) Somerolla ja viikkoa aiemmin Karjaan heittokisoissa, joissa Puustinen sai silloinkin taipua. Ainakin se kertoo siitä, että taisteluhenkeä riittää loppuun asti. Filip heitti hyvän kisan, vaikka rinki Hyvinkäällä ei ollutkaan paras mahdollinen. 60 metrin viiva on edelleen tällä kaudella tähtäimessä, Lignell kertoi.

Pronssinen pyrähdys

Oliver Öhman pinkoi 100 metrin kuninkaaksi sekä 14- että 15-vuotiaiden sarjassa, mutta nyt kruunu kaapattiin muille maille. Rasmus Vehmaa (10,72) ja Kalle Hirvi (10,83) irtautuivat kirkkaaksi kärkikaksikoksi finaalissa, jossa puhalsi ennätysajat mitätöinyt +2,4 m/s tuuli. Välierien sallituissa oloissa ennätyksensä 11,37 kellottanut Öhman pyrähti pronssille (11,22) ja oli siitä vähintään yhtä innoissaan kuin mestaruusjuoksuista.

Oliver Öhmanin kultaputki 100 metrillä katkesi, mutta hän otti pronssin ilolla vastaan.

-Hän saattoi olla tästä jopa iloisempi, sillä nyt mukana olivat kaikki parhaat. Aiempina vuosina joku on aina ollut poissa, mutta tällä kertaa viivalla olivat kovasti kehittynyt Hirvi ja jopa Euroopan kärkeen kuuluva Vehmaa. Oliver teki kauden parhaat juoksunsa oikeaan paikkaan ja hän tekee aina vahvimmat suorituksensa finaalissa, valmentaja Hans Nordman kehui. 200 metrillä Öhman sijoittui kuudenneksi.

-Mitali oli liian kaukana, mutta neljäs sija olisi ollut otettavissa. Oliverilla olivat voimat lopussa, kun 200 metrin finaali oli viides kova juoksu kahteen päivään, Nordman sanoi. 200 metriä saattaa hänen mukaansa olla tulevaisuudessa tammisaarelaisen päämatka.

-Hän pitää tällä hetkellä kyllä enemmän satasesta, mutta ominaisuudet sopivat mielestäni vielä paremmin ”kakkoselle”. Huippuvauhti on niin kova, siitä uupuu vain vauhtikestävyysharjoittelua. Teemme pitkäjänteistä työtä ja tulokset tulevat aikanaan, valmentaja virkkoi.

Simon Ekholm järjesti P 16-sarjan korkeudessa jymy-yllätyksen venyttämällä pronssille ennätystä sivunneella tuloksella 170. Entisen SE-naisen Linda Sandblomin neuvoja Karjaan kentällä kuunnellut Ekholm oli viime vuonna SM-kisojen korkeudessa sijalla 13 ja harppasi nyt kevyet 10 sijaa ylöspäin. Rasmus Tenkanen juoksi puolestaan 400 metrin aidoissa kahdeksanneksi seuraennätyksellä 63,60.

Hurjia heittoja

Kokkolassa käydyissä 14- ja 15-vuotiaiden SM-kisoissa IF Raseborgista ällistytti käsipallotyttö Moa Lindén, joka tarttui keihääseen vasta viime kesänä. Tuolloin 400 gramman keppi lensi lupaavasti 43,40 ja ensimmäisistä SM-kisoista tuli sija 12, mutta ennusmerkit T 15-sarjan kisaan eivät olleet häävit.

Lindénin polvi on reistaillut pitkin kesää ja yhtä SFI-mestaruuskisojen heittoa lukuun ottamatta (41,56) kaaret olivat jääneet alle neljänkympin. Vaikka viimeistelyharjoituksetkin otettiin varovaisesti, olivat valmentaja Mikael Kullberg ja apuna ollut aktiiviheittäjä Teo Takala optimistisia.

-Vaikka polven kanssa oli ongelmia, niin jotenkin meillä vain oli ennen kilpailua sellainen tunne, että Moa onnistuu. Minulla oli samanlainen tunne aikoinaan valmentamani Tomas Söderlundin kanssa, kun hän otti ensimmäisen mitalinsa 14-vuotiaiden kuulassa, Kullberg sanoi.

Tunne piti taas kutinsa, sillä Lindén nakkasi pronssia ja heitti peräti 47,14. Kaikki kuusi kiskaisua kantoivat päälle 42 metrin, missä hän oli onnistunut aiemmin urallaan vain kerran. Lindén jopa johti kisaa neljän kierroksen jälkeen, mutta ensin Fanny Taira (47,35) ja sitten viimeisellään ennakkosuosikki Rebecca Nelimarkka (50,13) menivät ohi.

-Moa on sellainen voittajatyyppi, että hän oli heti kisan jälkeen pettynyt pronssiin, mutta kyllä se siitä kirkastuu. Hän heitti todella hyvän kilpailun ja pisin kaari oli upea suoritus, Kullberg iloitsi.

Max Sjöström seuraa Öhmanin jalanjälkiä seuran pikajuoksupolulla, sillä hän kiihdytti P 14-sarjan 100 metrillä hopeaa. Sjöström viilasi välierissä ennätyksensä lukemiin 12,03 ja rypisti finaalissa ensimmäisen kerran alle 12 sekunnin, 11,98. Santtu Kekkosen valtaama ykköspaikkakin jäi vain sadasosan päähän.

1 500 metrin estejuoksussakin olivat Kokkolan mitalit hilkulla. Jens-Aarne Kero kamppaili P 14-sarjassa pronssista ja taipui 1,64 sekunnilla neljänneksi. Jill Friberg kohensi T 15-sarjassa ennätystään 15 sekuntia ja oli neljäs kolme sekuntia pronssista. 2 000 metrillä Kero oli seitsemäs ja Friberg kahdeksas. Daniel Grönvik hyppäsi P 14-sarjan kolmiloikassa viidenneksi ja pituudessa kuudenneksi.