Suomessa otetaan tänä viikonloppuna ensimmäistä kertaa käyttöön meriliikenteen varoalueet. Liikkuvien erikoiskuljetusten ympärille määritellään erilliset puskurivyöhykkeet, jonka sisään muut alukset eivät saa tulla. Muuta liikkumista rajoittamalla varmistetaan kuljetusten turvallinen kulku.
Ensimmäisenä erikoiskuljetusten varoalue otetaan käyttöön sunnuntaina 13. lokakuuta Inkoon syväsatamaan johtavalla väylällä, jossa liikkuu suuria LNG-säiliöaluksia. Liikennöintiä varoalueilla valvoo ja ohjaa Fintrafficin meriliikennekeskus.
-Tarkoituksena on taata joustava ja turvallinen menettely erikoiskuljetusten turvaamiseksi. Kun normaalisti kaikki alukset saavat kohdata toisiaan ilman rajoituksia, varoalueilla tilanne on päinvastainen: kohdata ei saa, ellei siihen erikseen anneta lupaa, kertoo kehityspäällikkö Esa Kallio Fintrafficin meriliikenteen ohjauksesta.
Toimintamalli aiotaan laajentaa vähitellen koko rannikolle. Varoalueita voidaan perustaa erikoiskuljetusten lisäksi myös muulle alusliikenteelle. Meriliikennekeskus perustaa varoalueita tarveperusteisesti, kun liikennetilanne, ruuhka tai jokin muu seikka sitä vaatii.
-Kun tietylle alukselle on perustettu varoalue, muut alukset eivät saa tulla sen sisään. Niille annetaan meriliikennekeskuksesta kohdennettua tiedotusta ja ohjeistusta, ja tarvittaessa puutumme alusten kulkuun, jos alus on pääsemässä liian lähelle varoalueellista alusta, Kallio selvittää.
Inkooseen perustettavan kahden meripeninkulman varoalueen sisään ei saa tulla muita operaatioon kuulumattomia aluksia ilman meriliikennekeskuksen lupaa. Mahdollinen lupa koordinoidaan luotsien kanssa.
Uusi erikoiskuljetusten varoalue kumoaa nykyisin voimassa olevan Inkoon väylän kokonaissulkukäytännön erikoiskuljetusten aikana. Väylä voidaan kuitenkin sulkea tarvittaessa myös jatkossa.
Inkoossa kannattaa huomioida myös uusi, kaikkia aluksia koskeva kohtaamis- ja ohittamiskieltoalue, josta löytyy tietoa Fintrafficin nettisivuilta. Sieltä selviää myös vesiliikennesäännöt varoalueilla.