Uusi elokuva ilmaisnäytöksissä – rannikko yhdistää voimansa Itämeripäivänä


Uusi elokuva vie seikkailemaan rakkaalle ja toisinaan myös kaltoin kohdellulle Itämerelle. Kuvassa elokuvantekijä Ari Heinilä ja Valla. (Kuva: Pauliina Toivanen/Minun mereni)

Uusi elämyksellinen elokuva Itämereltä esitetään Suomen rannikkokaupungeissa ja -kunnissa Itämeripäivänä torstaina 29. elokuuta. Elokuvan ilmaisnäytöksiä järjestetään yli 30 paikkakunnalla.

Mukana ovat myös Hanko, Tammisaari ja Inkoo. Raaseporissa esitys on Bio Forumissa Itämeripäivänä kello 17.30. Hangon Kino Olympia esittää elokuvan kello 15 ja Inkoossa elokuva alkaa hyvinvointikeskus Huvikummun salissa kello 18.

Tammisaaren tilaisuus alkaa paikallisten vesiensuojeluhankkeiden esittelyllä. Kaupunki on mukana useissa Itämeren ja muiden alueen vesistöjen suojelua ja kunnostusta edistävissä hankkeissa.

-Rannikolla näemme selvimmin ihmisen vaikutuksen mereen, mutta usein unohdamme, että ravinnekuormitus saattaa kulkeutua jokia pitkin hyvinkin kaukaa. Siksi suojelutoimet ovat tärkeitä myös ylempänä vesistöissä, Raaseporin kaupungin ympäristöpäällikkö Maria Eriksson sanoo.

Kaupungin ympäristöyksikön koordinoima Raaseporinjoki-hanke on jo vuodesta 2018 pyrkinyt vähentämään joen mukana mereen kulkeutuvaa ravinnekuormitusta.

-Hanke on hieno esimerkki eri tahojen välisestä yhteistyöstä ja osoitus halusta suojella yhteistä Itämertamme, projektipäällikkö Sara Vaskio sanoo.

Meri pääosassa, ei ihminen

Minun mereni -elokuva on puolet vuodesta Hangon Täktomissa asuvan elokuvantekijä Ari Heinilän runollinen kuvaus meren ja ihmisen vuoropuhelusta, jossa meri on pääosassa ja ihminen sivuroolissa. Elokuva vie seikkailemaan syvyyksiin ja puikkelehtimaan saariston sokkeloihin, ja tempaisee tuulten ja aaltojen vauhtiin erilaisten meriharrastajien kanssa.

Tarinaa kuljettavat 44 minuutin pituiselle elokuvalle äänensä antaneet tunnetut suomalaiset näyttelijät Irina Björklund, Martti Suosalo ja Taneli Mäkelä. Sibelius-Akatemian opiskelijat Erke Eriksen, Jenni Isoaho ja Airi Salmela ovat säveltäneet elokuvan merellisen musiikin Pasi Lyytikäisen ohjauksessa.

Lauluntekijä Timo Kiiskisen ja Timo Hietalan tunnuskappaleen esittävät Irina Björklund ja Värttinän tytöt. Kaikki elokuvassa mukana olevat näyttelijät ja muusikot ovat antaneet työpanoksensa Itämeren hyväksi ilmaiseksi. Muita elokuvan kummeja ovat majakkayrittäjä Veikka Gustafsson, yrittäjä Mika Ihamuotila, purjehtija Tapio Lehtinen ja luontokuvaaja Pekka Tuuri.

Raaseporilainen elokuvatuottaja Marko Röhr halusi auttaa tärkeän viestin eteenpäin viemisessä osallistumalla elokuvan levitykseen MRP Distribution -yhtiönsä kautta. Röhr on Heinilän pitkäaikainen sukelluskaveri.

Miehiä yhdistää viehätys etenkin Itämeren vedenalaisen luonnon ja pohjassa makaavien hylkyjen dokumentointiin. He ovat tehneet aiemminkin dokumentteja Itämerestä. Ystävysten vapaasukelluksesta kertova dokumenttielokuva Liuku syvyyksiin julkaistiin jo 2000-luvun alkupuolella.

-Meri on vahvasti läsnä kaikkina vuodenaikoina, muuttuvana ja kauniina, mutta hauraana. On äärimmäisen tärkeää, että suojelemme Suomen luontoa, ja Itämeri on yksi keskeisimmistä apua tarvitsevista kohteista, Itämerellä koko ikänsä veneillyt Röhr sanoo.

Meriharrastuksista yhteys

Minun mereni ry:n perustanut Ari Heinilä odottaa elokuvan kiinnostavan kaikenikäisiä ihmisiä ja etenkin nuoria. Heinilä lumoutui Itämerestä jo 40 vuotta sitten, jolloin hän alkoi dokumentoida seikkailujaan meren syvyyksissä, saarissa ja ilmassakin. Hänet innosti aikanaan merensuojeluun oman mökkirannan rehevöityminen.

Uusi elokuva pyrkii innostamaan muitakin Itämerestä ja löytämään oman ekologisen meriharrastuksen.

-Oman meriharrastuksen löytyminen on tie myös meren suojelijaksi, merestä tulee ystävä. Meri haastaa uteliaisuuttani, sen saaristosokkelot sekä syvyyksien tutkiminen ovat ehtymättömiä innoituksen lähteitäni, yli 10 vuotta Itämerta veden alla, päällä ja ilmasta kuvannut ja tutkinut Heinilä kertoo.

Yhdistyksen viime vuoden merkittävimpiä tempauksia oli vedenalainen mielenosoitus, jossa sukellusseurat pitkin rannikkoa laskivat merenpohjaan tutkimusasemiksi valjastetut wc-pytyt. Vuoden seurannan tulokset julkaistaan syksyllä. Yhdistys on mukana myös kosteikkoalueiden puhdistamisessa ja soiden ennallistamishankkeissa.

Uusi elokuva tulee oppimateriaaliksi Koulukinon sekä Biologian ja maantiedon opettajien liiton käyttöön. Opettajilla on myös mahdollisuus järjestää elokuvateatterinäytöksiä.

Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ