EIF yllätti ja lähetti HJK:n laulukuoroon


EIF ei antanut kotikentällään tuumaakaan periksi. Emil Pallas haastoi keskikentän kaksinkamppailussa Georgios Kanellopoulosin.

Miesten jalkapallon Suomen cupissa pamahti pyhä jysäys ja suvereenin suosikin haaveet tittelistä haudattiin Raaseporin raunioihin. EIF viritti kuudennella kierroksella jymypaukun ja jallitti HJK:n kotikentällään kumoon rangaistuspotkukilpailun jälkeen 4-2. Varsinainen peliaika päättyi tulokseen 0-0.

Suomen cupin 13-kertaisen voittajan passittaminen laulukuoroon menee heittämällä EIF:n kunniagallerian paraatipaikalle ja vie joukkueen kahdeksan parhaan joukkoon puolivälieriin.

Seuraavalle kierrokselle vastustajaksi arvottiin Kuopion Palloseura ja tuonkin ottelun onnetar tuo Tammisaareen. Pelipäivää ei ole vielä lyöty lukkoon, mutta puolivälierien runkopäiväksi on kirjattu 3. heinäkuuta eli tuleva keskiviikko.

180 minuuttia maaleitta

Ihmeiden aika ei siis ole ohi, vaikka jättiläisen kaatamista ei ehkä sovi enää pitää niin ihmeellisenä. EIF taisteli jo toukokuussa Veikkausliigan kamppailussa Helsingissä maalittoman tasapelin ja on nyt pitänyt kuninkaallisen Klubin maaleitta 180 minuuttia kuluvan kauden kilpapeleissä.

Apuvalmentaja Johan Estlander pohdiskeli, onko EIF:stä tulossa liigaa johtavalle HJK:lle jonkinlainen ”mörkö”.

-Tuntuu siltä, että HJK sopii meille aika hyvin. Topi Keskistä lukuun ottamatta he eivät uhkaa juoksuillaan niin paljon ja puolustusmuotomme toimii melko mukavasti heitä vastaan. HJK:lla ei ole ollut samaa hyökkäysuhkaa kuin vaikka Ilveksellä ja KuPS:illa, eivätkä he saaneet nytkään juuri mitään vaarallista aikaan. Penkillä oli läpi ottelun aika rauhallinen fiilis, Estlander totesi.

Terävä Daavid, kurja Goljat

EIF näytteli Daavidin roolinsa nappiin, kun taas HJK ei ollut kummoinen Goljat. Vieraat sihtasivat ensimmäisen vetonsa kohti maalia vasta avausjakson lopussa, mutta Matias Ritarin vähemmän ritarillinen kaukokuti ei pahemmin vaivannut maalivahti Ramilson Almeidaa.

Toisen kerran Almeidaa testattiin 53. minuutilla, jolloin brassihäkkäri torjui Liam Möllerin läheltä, mutta pienestä kulmasta viuhuneen lujan laakin. Siinäpä se sitten olikin, eivätkä hammastikkuja järsivän päävalmentajan Toni Korkeakunnaksen suojatit saaneet laitettua kunnolla tikkua ristiin selvittääkseen EIF:n keskimatalan puolustusblokin. Vihreäpaidat eivät valuneet liian alas, vaan iskivät tietyissä paikoissa kimppuun jo ylempänä.

-Pelaajien rohkeus on kasvanut, emmekä pelkää käydä kiinni. Puolustuspelimme on aika hyvällä mallilla, Estlander totesi.

EIF:llä on kokeneita pelaajia, jotka osaavat ”kärsiä” paineen alla, ja tehdä elämän tuskalliseksi vastustajalle rikkomalla pelin rytmiä. Etenkin keskuspuolustajat Arian Kabashi ja Kalle Katz, kauden parastaan esittänyt laitapakki Alexander Leksell ja keskikentällä alati osakkeitaan nostanut työmyyrä Eetu Puro katkoivat solkenaan syöttöjä ja voittivat palloja EIF:n haltuun.

Leksell nousi avausjaksolla yllättäen myös pariin maalipaikkaan, mutta ruotsalaisen puskulla tai vedolla ei ollut asiaa tolppien väliin. Kotijoukkueella oli ensimmäisellä 45-minuuttisella jopa enemmän maalintekoyrityksiä, mutta toisella jaksolla sen hyökkäyksistä ei enää ollut suurta vaaraa.

Varjoissa vaellellut Stanislav Efimov tosin osoitti joillakin sulavilla suorituksillaan heräämisen merkkejä ja häneltä onkin kaivattu apua tilanteiden luomiseen. Jatkossa kaivataan vielä enemmän, sillä Lucas Forsten-Kaufmann saattaa olla tovin sivussa. Brassipeluri kurotti tunnin paikkeilla palloon ja esti syötön läpiajoon Santeri Hostikalle, mutta maksoi ponnisteluistaan hintaa loukkaamalla jalkansa. Kaufmann kannettiin kentältä paareilla.

Potkua pistejahtiin

Maalittoman ysikymppisen jälkeen otettiin saman tien nokka kohti rankkarikisaa, kuten cupissa on tapana. Isäntäjoukkueesta Efimov, Salomo Ojala ja Simon Lindholm löysivät verkon perukoille, kun taas Tiemoko Fofana tirvaisi tolppaan.

Almeidan saatua näppinsä väliin Atomu Tanakan ja Santeri Hostikan vetoihin oli tilanne kuitenkin se, että Katzille tuli tilaisuus lopettaa leikki entistä seuraansa vastaan. Hän ei erehtynyt, eikä myöskään kunnioituksen merkkinä tuulettanut ratkaisevaa maaliaan. EIF:llä on tottuneita pilkunvetäjiä, mutta myös Lindholmin kaltaisia katsomattomia kortteja, joita ei ole kilpapeleissä 11 metrin täplällä käännetty.

-Kun Simon ilmoitti haluavansa vetää, niin ajattelin ensin, että oletko nyt ihan varma. Hienoa, että hän uskalsi, ja sai kokea kotiyleisön edessä tällaisen hetken, Estlander mainitsi oman kylän pojasta.

HJK ei ollut liikenteessä aivan parhaalla miehistöllään, mutta eipä ollut myöskään EIF.

-Meillä ei ole ollut Suomen cupissa mitään tavoitteita, vaan nämä ovat olleet kivoja bonusmatseja liigakauden keskelle. Nytkin lähdimme pelaamaan aika rennoin mielin, emmekä stressanneet turhia, Estlander sanoi.

Tilanne on kuitenkin yhtäkkiä se, että EIF on vain kolmen voiton päässä paikasta europeleihin, minne cupin mestari matkaa.

-Emme todellakaan ole ajatelleet niin pitkälle. Ajatukset ovat lähes täysin siinä, kuinka saamme liigassa lisää pisteitä. Toki on niin, että HJK:n voittaminen cupissa antaa lisää potkua ja uskoa myös liigaan. Toivottavasti se johtaa toivottuun lopputulokseen sunnuntaina Gnistania vastaan, Estlander virkkoi.

Vihreäpaitojen kapteeni Enoch Kofi Adu vei tämänkin pallon nimiinsä. Keltanuttujen Hassane Bande jäi kakkoseksi.
Tammisaarelaisten Abdoulaye Kanté ja helsinkiläisten Diogo Tomas ottivat yhteen pääpallossa.
Erotuomari Juuso Vuorinen nuhteli Klubia kuudella varoituksella. Tässä keltaista korttia katselee Diogo Tomas hänen telottua maassa makaavaa Alexander Lekselliä.
EIF taisteli Suomen cupin jatkopaikasta vimmatun lailla. Väinö Vehkonen koukki palloa Liam Möllerin jaloista ja Eetu Puro kävi kaksin käsin kimppuun.
Kalle Katz piti keskuspuolustuksessa pintansa ja upotti ratkaisevan rankkarin entisen seuransa rysään.
Ramilson Almeida oli jälleen mies paikallaan. Brassivahti pysäytti rankkarikisassa kaksi HJK:n vetoa.
Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ