Juhannus lähestyy ja väki kaksinkertaistuu Länsi-Uudellamaalla


Väkimäärä lisääntyy taas juhannuksena Suomen suosituimmilla mökkipaikkakunnilla, joihin kuuluvat myös Raasepori, Hanko ja Inkoo.

Tilastokeskus on laskenut juhannuskertoimen, joka kuvaa väestön muutoksia juhannuspäivänä. Raaseporin juhannuskerroin on 1,5, Hangon 2 ja Inkoon 1,9.

Toisin sanoen Hangon väkimäärä jopa kaksinkertaistuu juhannuksena tavanomaiseen päivään verrattuna. Seutukunnan naapurikunnissa Lohjalla ja Salossa kerroin on vain yhden paikkeilla samoin kuin Siuntiossa ja Kirkkonummella. Laskenta perustuu mobiilipaikannusdataan.

Puumalassa kerroin on 4,8. Yli nelosen kertoimen saavat myös Kuhmoinen (4,6) ja Kustavi (4,8). Korkein viitosen juhannuskerroin on Keski-Suomessa Luhangassa.

-Manner-Suomessa on yhdeksän kuntaa, joissa kesämökkejä on enemmän kuin asukkaita. Juhannuskertoimen kärkikunnat kuuluvat luonnollisesti näihin, Tilastokeskuksen kehittämispäällikkö Pasi Piela tiedottaa.

Kustavissa on peräti 3,5-kertainen määrä kesämökkejä asukasmäärään verrattuna. Sen perässä tulevat mainitut Puumala (1,9) ja Kuhmoinen (1,5). Luhangan mökkikerroin on 1,2.

Väestöstään puolestaan eniten, noin 40 prosenttia menettävät Kauniainen ja Kempele (kerroin 0,6). Helsingin kerroin on edelleen 0,7 ja muidenkin suurimpien kaupunkien enintään 0,8.

-Koronavuosi 2020 oli mökkimatkailussa omassa luokassaan ja vuonna 2022 mökkimatkat vähenivät, kun ulkomaanmatkailu lisääntyi. Viime vuodet näyttävät tässä pientä virkistymistä juhannuksena ja heinäkuukin on ollut hieman edellisvuotista vilkkaampi, Piela kertoo.

Näkyy myös mobiiliverkossa

Kesänvietto kuormittaa myös mobiiliverkkoja Länsi-Uudellamaalla. Viime vuoden tietojen perusteella tietoliikenteen määrä kasvaa Hangossa ja Raaseporissa 20-30 prosenttia vuoden huippukuukautena heinäkuussa verrattuna hiljaiseen lokakuuhun. Naapurissa Lohjalla kasvu on vain kuusi prosenttia, sillä kesämökkien määrä suhteessa väkilukuun on Raaseporia pienempi ja kaupungin asukasmäärä suurempi.

Hangossa kesäasutus kasvaa pienestä mökkimäärästä riippumatta merkittävästi, ilmenee Telian Crowd Insights -palvelun mittaamasta väkimäärän kasvusta vuoden 2023 kesäkuukausina.

Hangon väkimäärä kasvaa kesäviikonloppuina lähes 50 prosenttia noin 10 000-13 000 henkilöön. Erotukseksi monesta muusta kesäkaupungista juhannus on Hangossa kakkossesonki, sillä kesällä 2023 suurin väkimäärä rekisteröitiin Hangon Regatan aikaan heinäkuussa.

-Datan perusteella etätyöperjantait näyttävät houkuttelevan Hangon kesänviettäjiä, sillä väkimäärä kasvaa muita kaupunkeja enemmän varsinkin alkukesän perjantaipäivinä, Telian datayksikön johtaja Tapio Levä viestittää.

Raaseporissa kesän huippusesonki ajoittuu juhannukseen, jolloin väkimäärä kasvoi viime vuonna yhtiön tietojen mukaan noin viidenneksellä. Kesäviikonloput ja lomaviikot näkyvät tasaisena 2 000-3 000 hengen kasvuna alueen väkimäärissä. Raaseporissa oli muutama vuosi sitten yli 6 800 kesämökkiä, Hangossa noin 750 ja Lohjalla yli 8 100.

Mobiiliverkon kapasiteetti on Levän mukaan lähtökohtaisesti rakennettu vuoden huippukäytön mukaan.

-Alueen maastomuodot, kuten mäet, kalliot ja muut maastoesteet saattavat vaikuttaa paikallisesti kuuluvuuteen, jolloin kesämökillä voi olla tarpeen vahvistaa kuuluvuutta esimerkiksi lisäantennilla. Toisaalta mökkiseutujen vesialueet auttavat kuuluvuudessa, hän mainitsee. Säällä ei ole kuitenkaan merkittävää vaikutusta verkon kuuluvuuteen.

-Kesällä puiden lehdet vaimentavat hieman kuuluvuutta talveen verrattuna, mutta sekin on otettu verkon suunnittelussa huomioon, Levä kertoo.

Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ