Oliver Helander keihästi komeasti EM-pronssia


Oliver Helander nosti keihäsfinaalissa Suomen lipun kunniaan ja toi yleisurheilumaajoukkueelle EM-kisojen ainoan mitalin. Karjaalaiskasvatti heitti pronssia kauden parhaalla tuloksellaan 85.75. (Kuva: Jesse Väänänen)

Karjaalainen kolossi riensi raaseporilaisella ratsullaan pelastamaan Suomen yleisurheilun hädästä silloin, kun sitä kipeimmin kaivattiin.

Oliver Helander sai pitkään himoitsemansa onnistumisen arvokisoissa, kun hän hivautti Rooman EM-kisojen päätöspäivänä keihäänheitossa pronssia. Keihäsmiehille lankesi taas klassinen viime hetken vapahtajan rooli ja IF Raseborgin kasvatti tempaisi Suomelle kisojen ainoan mitalin.

Yllättävä ahdinko

Valtavaa varmuutta kuluvalla kaudella puhkunut Helander ajautui keskiviikon finaalissa yllättävään ahdinkoon, kun ensimmäinen rääpäisy kantoi vain 77.65 ja pieleen mennyt toinenkin tirvaisu ruksattiin yliastutuksi.

Sijalla 11 kärvistellyt kepittäjä sisuuntui sitten uransa härkäpäisimpään heittoon ja nasautti kolmannen kaaren kauden parhaimpaan lukemaan 85.75. Karsinnan alla kuumageeliä kivuliaasti väärään osoitteeseen sörkkinyt Helander puristi finaalissa kylmägeeliä helpottavasti korvien väliin ratkaisevalla hetkellä.

-Vähän piti suuttua, jotta keihäs lensi jonnekin. Otin sitten oman keihään ja se lensi vähän paremmin kuin muut. Yritin saada kolmanteen heittoon paremman rytmin ja tuen pitämään paremmin. Onnistuin aika hyvin, Oliver kertasi tukalan tilanteen laukeamista.

Heitto jäi hänelle kisan ainoaksi onnistumiseksi, mutta riitti pronssiin. Hopeaa haukannut Saksan Julian Weber oli pitkään johdossa avauskierroksen tällillään 85.94, mutta mestariksi nakkasi lopulta viimeisellä kierroksella 88.65 läväyttänyt tsekki Jakub Vadlech.

-Olisi ehkä jäänyt hampaankoloon, jos Vadlech ei olisi parantanut viimeisellään. Siinä tapauksessa kulta olisi ollut lähempänä. Weber olisi ollut voitettavissa, mutta kulta olisi vaatinut pitkän heiton, Oliver tuumaili.

Arvokisoissa jälleen kerran parastaan pöytään iskenyt Lassi Etelätalo oli kuudes (82.80) ja Toni Keränen kymmenes (80.76).

”Iso helpotus”

27-vuotiaalle Helanderille kyseessä olivat kuudennet aikuisten arvokisat. Kolme ensimmäistä kosahti karsintaan ja kaksi edellistä tuottivat MM-kisoista sijat 7 ja 8.

Karjaalaislähtöinen urheilija oli mitalitoivo jo nuorten arvokisoissa, mutta kolmelta reissulta parhaaksi meriitiksi jäi alle 18-vuotiaiden MM-kisojen neljäs sija. Matka on tuonut vaivojen ja rikkonaisten vuosien jälkeen tähän pisteeseen, missä muhkea potentiaali puhkeaa vihdoin kukkaan.

-Jollakin tavalla tämä on aika iso helpotus. Olen kuitenkin käynyt arvokisoissa jo monta kertaa ja mitali on ollut monesti tavoitteena, mutta aiemmin ei ole tullut onnistumista. Nyt tuntuu todella hyvältä, kun sellainen tuli, Oliver totesi.

IF Raseborgin vuosina Helanderia valmensivat Mikael Kullberg ja Glenn Lignell. Viestikapula siirtyi kolmisen vuotta sitten entiselle huippuheittäjälle Tero Pitkämäelle, jonka alaisuudessa kehitys on kulkenut nousevalla käyrällä. Terveysmurheet ovat hellittäneet ja ehjä tekeminen on johtanut heittomäärien lisääntymiseen ja varmuuden kasvamiseen. Helander toivoo sen näkyvän vielä kirkkaammin Pariisin olympialaisissa.

-Rooman mitali helpottaa sitäkin urakkaa. Olisi ollut vaikeampi lähteä Pariisiin, jos täällä olisi tullut yhdestoista sija, hän totesi.

Helander kilpailee tulevana tiistaina Turun Paavo Nurmi Games -tapahtumassa, jossa hänellä on ollut tapana kurittaa keihästä kovalla kädellä. Sen jälkeen silmissä siintävät Kalevan kisat nykyisellä kotipaikkakunnalla Vaasassa.

Raaseporista muutama vuosi sitten Vaasaan muuttanut Oliver Helander rutisti Roomasta janoamansa arvokisamitalin, joka oli miehelle iso helpotus. (Kuva: Jesse Väänänen)
Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ