Ennakkoäänestys vilkasta myös läntisellä Uudellamaalla


Kuuden vuoden takaiseen verrattuna läntisen Uudenmaan kunnissa Raaseporissa, Hangossa ja Inkoossa oltiin tänä vuonna selvästi aktiivisemmin liikkeellä presidentinvaalin ennakkoäänestyksessä.

Vuoden 2018 vaaleissa Uudellamaalla äänesti ennakkoon 32,2 prosenttia äänioikeutetuista ja koko maassa 36,7 prosenttia. Eilen päättyneessä ennakkoäänestyksessä Uudenmaan vaalipiirissä yllettiin 40,8 prosenttiin ja koko maassa äänestysprosentti oli peräti 44.

Vilkkain päivä Uudellamaalla oli keskiviikko 23. tammikuuta, jolloin äänestysaktiivisuus oli 8,1 prosenttia. Hiljaisinta äänestyspaikoilla oli viime sunnuntaina, jolloin äänestämässä kävi vain 4,5 prosenttia äänioikeutetuista. Uudenmaan ahkerimmat äänestäjät olivat nyt Kauniaisissa (51,1) ja laiskimmat Pornaisissa (30).

Raasepori hännillä

Raaseporissa annettiin 17. tammikuuta alkaneessa ja 23. tammikuuta päättyneessä ennakkoäänestyksessä yli 7 500 ääntä äänestysaktiivisuuden ollessa 35 prosenttia. Kuusi vuotta sitten raaseporilaisista äänesti ennakkoon vain 28,6 prosenttia.

Myös Hangossa äänestäminen oli vaisumpaa kuin koko Uudenmaan vaalipiirissä. Hangossa annettiin ennakkoon lähes 2 300 ääntä äänestysaktiivisuuden ollessa 35,8 prosenttia. Vuoden 2018 presidentinvaalissa ennakkoäänestysprosentti oli 30,5, joten tahti parani selvästi myös Hangossa.

Inkoo oli alueen kunnista ainoa, jossa yllettiin koko Uudenmaan prosenttiin ja hieman sen yli. Inkoossa annettiin ennakkoon reilut 1 700 ääntä äänestysaktiivisuuden ollessa 40,9 prosenttia. Kuusi vuotta sitten uurnilla kävi Inkoossa ennakkoon 31,9 prosenttia äänioikeutetuista.

Vaali sunnuntaina

Presidentinvaali toimitetaan sunnuntaina 28. tammikuuta. Vaalipäivänä äänestyspaikat ovat avoinna kello 9-20. Vaalipäivänä saa äänestää vain äänioikeusilmoitukseen merkityssä äänestyspaikassa.

Jos yksi ehdokkaista saa ensimmäisessä vaalissa yli puolet äänistä, hänet valitaan suoraan presidentiksi. Muussa tapauksessa järjestetään toinen vaali kahden eniten ääniä saaneen ehdokkaan välillä. Mahdollisen toisen vaalin ennakkoäänestys on 31.1.-6.2. ja varsinainen vaalipäivä sunnuntai 11. helmikuuta.

Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ