Helander kahdeksas MM-keihäsfinaalissa


Arkistokuva

Oliver Helander puhalsi yleisurheilun MM-kisoissa karsintamörököllin tiehensä, mutta finaalin puhurissa ei puhkuminen vielä toivottuun tulokseen kantanut. Ensimmäistä kertaa aikuisten arvokisafinaalissa esiintynyt karjaalaislähtöinen keihäänheittäjä sai kuitenkin sulan hattuun kurottamalla Oregonissa pistesijalle kahdeksanneksi. Hän oli jo jäämässä puille paljaille kahden ensimmäisen kierroksen hudin jälkeen, mutta kolmannella kajahtanut 82,24 toi paikan jatkovarveille ja jäi lopulta ainoaksi tilastomerkinnäksi viiden ruksin oheen.

-Onneksi sain kolmannella jonkinlaisen tuloksen. Olin melko varma, ettei se mene mihinkään, kun näin keihään asennon. Onneksi heitossa oli kuitenkin sen verran tehoja, että se riitti kahdeksan parhaan joukkoon, Helander kommentoi. IF Raseborgin kasvatti latasi odotetusti vinhasti paukkuja ensimmäisten kierrosten tälleihin, mutta astui noin 75 ja 72 metriin tipahtaneet heitot yli. Neljännellä hän rojahti railakkaasti viivan yli ja keppi lipsahti 30 metrin paikkeille. Valmentaja Tero Pitkämäen mukaan suojatin suorituksissa oli yliyrittämisen makua.

-Ensimmäisessä hän varmasti ajatteli, että lataa mitaliheiton, se meni pahasti läpi. Sen jälkeen heittoa on enää vaikea kääntää. Trendi jatkui samanlaisena, heitot menivät tuesta läpi ja vähän ylivauhdilla. Kolmas heitto pelasti paljon, Pitkämäki sanoi. Pyörivä ja vastainen tuuli puraisi vaasalaisasukin vetoon tuntuvasti.

-Juoksu meni vaikeaksi ja minulla sen pitää kulkea hyvin, muutoin heittämisestä tulee hankalaa. Väistin myös jonkun verran vasemmalle ja tuntui, että kaikki heitot lähtivät vähän oikealle. Yleensä, jos keihäs lähtee oikealle, en ole onnistunut hyvin, Oliver kertoi. Mitalikamppailuun tähdännyt Helander olisi saanut pistää parastaan palkintopallille yltääkseen. Kolmesti yli 90 metriä mällännyt Anderson Peters (90,54), Neeraj Chopra (88,13) ja Jakub Vadlech (88,09) nostivat mitaliriman sellaiselle tasolle, jossa Helander on käynyt urallaan kerran, kesäkuun ennätysheitossa Turussa (89,83).

Kaikkinensa 25-vuotias Helander otti kuitenkin Eugenen yleisurheilupyhätössä harppauksen eteenpäin selvittämällä karsinnan ja pinnistämällä pistesijalle. Hän myös heitti finaalissa kaikki kuusi kierrosta eikä paljon puhuttu olkapää kuulunut vaivaavan. Münchenin EM-kisoissa elokuussa ”Olle” saattaa jo olla valmis urotekoihin. Sitä ennen ohjelmassa ovat vielä tulevalla viikolla Joensuussa käytävät Kalevan kisat, joihin Helander ilmeisesti osallistuu.

-Kai se on pakko, hän muotoili tuoreeltaan MM-finaalin jälkeen Ylen lähetyksessä.

Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ