”Paikat jaettiin poliittisin perustein” – kaupunginjohtaja arvostelee satamayhtiön hallitusvalintoja


Kaupunginjohtaja Denis Strandell on kaupunginhallituksen kanssa eri mieltä Hangon Satama Oy:n hallitusvalinnoista. Strandell viittaa eriävässä mielipiteessään sekä kuntalakiin että kaupungin konserniohjeisiin, joiden mukaan hallituksen kokoonpanossa on otettava huomioon yhteisön toimialan edellyttämä riittävä talouden ja liiketoiminnan tuntemus.

”Hangon Satama on kaupungille elintärkeä, ei vain suuren työllistävän vaikutuksensa takia vaan suoraan kaupungin talouteen vaikuttavana. Kaupungin satamayhtiö ansaitsee osaavan ja toimintakykyisen hallituksen joka täyttää kuntalain ja konserniohjeiden määräykset”, Strandell ilmoittaa eriävässä mielipiteessään.

Satamayhtiöstä tuloutetaan vuosittain kaupungille 3-7 miljoonaa euroa. Sote-uudistuksen jälkeen se vastaa Strandellin mukaan 10-20 prosenttia kaupungin tuloista.

”Kaupunginhallituksessa perusteltiin kahden ehdokkaan osalta asiallisesti osaaminen ja kokemus, mutta muut paikat jaettiin puhtaasti poliittisin perustein, ilman arviota ehdokkaiden koulutuksesta, relevantista osaamisesta tai kokemuksesta”, kaupunginjohtaja arvostelee päätöstä.

Hänen mukaansa kaupunginhallituksen päätös ei siten ole hyvän hallintotavan mukainen, eikä kunnioita tältä osin kuntalakia ja kaupungin konserniohjetta.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sture Söderholm valittiin kaupungin edustajaksi sataman yhtiökokoukseen tulevalla viikolla. Yhtiön hallituksen jäseniksi valittiin Johan Wikström, Mats Dannberg, Eero Koli, Urpo Hyttinen, Ulf Böckerman, Henry Holm ja Risto Alén.

Kaupunginhallitus päätti lisäksi varovaisuusperiaatteeseen viitaten, että satamayhtiölle ei tule myöntää vastuuvapautta vuodelta 2020.

Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ