Väestöhälyttimiä testataan taas tulevana maanantaina


Länsi-Uudellamaalla testataan taas väestöhälyttimiä. Kokeilun tarkoituksena on auttaa havaitsemaan mahdollisia vikoja hälytinlaitteistoissa. Koesoitto tehdään jokaisen kuukauden ensimmäisenä arkimaanantaina kello 12.

Väestöhälyttimistä kuuluu maanantaina 4. huhtikuuta seitsemän sekuntia kestävä tasainen kokeilumerkki. Testauksen yhteydessä voidaan kokeilla myös hälyttimien puheyhteyttä sanoilla ”hälyttimien kokeilu, prov alarm, testing sirens”. Kokeilumerkki ei edellytä toimenpiteitä asukkailta.

Väestöhälytinjärjestelmä ei ulotu kaikille alueille, Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos tiedottaa. Hälyttimet on sijoitettu ensisijaisesti alueille, joilla asuu tai liikkuu eniten ihmisiä.

Pelastuslaitokset muistuttavat, että väestöhälyttimet on tarkoitettu ensisijaisesti ulkona liikkuvien varoittamiseen. Niiden ääni ei siis välttämättä kuulu lainkaan sisätiloihin. Myös maastonmuodot, rakennettu ympäristö ja säätila vaikuttavat kuuluvuuteen. Maaliskuun testauksessa havaittiin puutteita hälytinjärjestelmän toimivuudessa ja asukkailta tuli siitä runsaasti palautetta.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen alueella on noin 80 väestöhälytintä. Maaliskuun kokeilun yhteydessä järjestelmässä havaittiin joitakin huoltotarpeita. Osa vioista oli pelastuslaitoksen mukaan tiedossa jo aiemmin ja niihin on tilattu huolto.

Pelastuslaitos kiittää myös asukkaita runsaasta palautteesta maaliskuun testauksen yhteydessä. Jos ongelmia tällä kertaa havaitaan, palautteen voi antaa pelastuslaitokselle palautelomakkeella.

Pelastuslaitoksen työntekijät käyvät nyt kuuntelemassa maaliskuun testauksessa havaituilla, puutteellisesti toimineiden väestöhälytinten alueilla, toimivatko hälyttimet normaalisti vai onko niissä vikoja, ja kantautuuko ääni riittävän kauas.

Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ