Vanha Kaupunki elää -tapahtuma suurempi kuin koskaan
Tammisaaren Vanha Kaupunki -yhdistys järjesti kaksi vuotta sitten ensimmäistä kertaa Vanha Kaupunki elää -tapahtuman. Tapahtuma oli jättimenestys ja veti runsaasti vierailijoita kaupunkiin. Tapahtumalle suunniteltiin viime vuodelle jatkoa, mutta se jouduttiin koronaviruspandemian takia perumaan.
Tänä vuonna tapahtuma kuitenkin järjestetään heinäkuun viimeisenä lauantaina 31.7. huomattavasti suurempana kuin edellisellä kerralla, 475 vuotta täyttävässä Tammisaaressa.
-Takaamme, että ohjelmaa löytyy suurille ja pienille, vanhoille ja nuorille, suomen- ja ruotsinkielisille sekä kaikille turisteille. Nyt Tammisaari esittää parhaan puolensa, Tammisaaren Vanha Kaupunki -yhdistyksen puheenjohtaja Christian Gröndahl iloitsee.
Tapahtuman keskipisteenä toimii Stallörenin puiston kyljessä sijaitseva Raippatori ja tapahtuma levittäytyy tästä koko vanhan kaupungin kaduille, kujille ja rakennuksiin. Raippatorilla on yhdistyksen bric-à-brac-kirpputori ja arvonta, ja sieltä lähtee niin Helene Schjerfbeckin kuin Kustaa Vaasan opastettuja kierroksia (sekä suomen että ruotsin kielellä) ja löytyy myös tapahtumakarttoja sekä infopiste.
Kun Raippatorilta lähtee kävelemään Vanhaan Kaupunkiin, niin löytää avoimia puutarhoja ja pihoja sekä kotitekoisten tuotteiden myyntiä, yksityisiä kirpputoreja ja näyttelyjä. Kahvia, mehua ja pientä purtavaa tarjoillaan ja myydään monessa paikassa.
Kirkossa esitellään kirkkohopea ensimmäistä kertaa yleisölle. Lapset voivat seurata kirkkorotta Siffen puuhia ja kepposia, edellyttäen että hänet löytää, mikä ei aina ole niin helppoa. Våghus-puistosta löytyy iso leikkipuisto niille, jolla on ylimääräistä energiaa.
Kanoottikerho Wågenin luona voi kokeilla melontaa, Lydmanin talossa torin kupeessa on taidenäyttelyjä ja jos kävelee sinne Raippatorilta Sepänkatua pitkin, voi kurkata pihalle Sepänkatu 8:ssa (Fagerin puiston vieressä), jossa seppä työskentelee.
Motel Marinessa pidetään esitelmiä (ruotsiksi) kolmesta tunnetusta naisesta, joilla on tammisaarelainen tausta, nimittäin taiteilija Helene Scherfbeckistä, oopperalaulaja Emma Engdahlista sekä Emma Åströmistä, Suomen ensimmäisestä naispuolisesta filosofian maisterista.
Antiikkiesineitä voi arvioittaa Lyydmanin talon pihalla, jossa antiikkikauppiaat Artur Aminoff ja Berndt Morelius sekä kamarineuvos Kari-Paavo Kokki kertovat esineistä. Kalatorilla voi kokea keskiaikaiset markkinat.